«Ποδαρικό» με δημοσιονομικό κενό 3 δισ. ευρώ κάνει η Τρόικα

«Ποδαρικό» με δημοσιονομικό κενό 3 δισ. ευρώ κάνει η Τρόικα

Αυτό κάνει  ακόμα και τα νέα μέτρα να φαντάζουν... ημίμετρα - Η οικονομία κινείται σε ρυθμούς ελλείμματος 1,5 δισ. ενώ στόχος είναι πλεόνασμα 1,5 δισ. - Από το ύψος του πλεονάσματος κρίνεται το ύψος του νέου δανείου

Με άγριες διαθέσεις και με εκτιμήσεις για δημοσιονομικό κενό 3 δισ. ευρώ επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα, αφού μέσα σε μόλις 3 εβδομάδες και πριν πάνε για διακοπές, πρέπει να κλείσουν το 2ο Μνημόνιο και να γράψουν το 3ο Μνημόνιο!
 
Αν και διαβουλεύσεις και τηλεδιασκέψεις μεταξύ κυβέρνησης και ελεγκτών γίνονται συνεχώς, δεν έχει ακόμα καθοριστεί η ακριβής ατζέντα των συναντήσεων στα υπουργεία. Το πρώτο ραντεβού πάντως αναμένεται να οριστεί για αύριο, την επομένη δηλαδή της ψηφίσεως των νέων μέτρων,  στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
 
Οι απεσταλμένοι των δανειστών έρχονται με εντολή να καταγράψουν τη ζημιά που προκλήθηκε στην οικονομία «για πρώτη φορά αριστερά», δηλαδή όσα μεσολάβησαν στους 6 μήνες από την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά μέχρι την αποπομπή του Γιάνη Βαρουφάκη από το «τιμόνι» της οικονομίας.
 
Ήδη όμως στις πρώτες συζητήσεις τους, κάνουν λόγο για δημοσιονομικό κενό ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2015. Αυτό κάνει  ακόμα και τα νέα μέτρα που τώρα λαμβάνει η κυβέρνηση να φαντάζουν... ημίμετρα, καθώς οι δανειστές υποψιάζονται πως η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης επιβάλλει περισσότερα ή πολλαπλάσια!
 
Το αν και πόσα νέα μέτρα τελικά θα χρειαστούν, θα το κρίνει η «αυτοψία» που θα κάνουν μόλις πιάσουν δουλειά ξανά οι ξένοι ελεγκτές.
 
Κανείς δεν μιλά πλέον για πρωτογενές 3,5% του ΑΕΠ εφέτος, αλλά οι δανειστές ζητούν 1% και η Αθήνα 0,75%-0,80%. Και αν όμως κλείσει κάπου στη μέση η διαφορά (0,85%-0,90%) θα πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ενώ τώρα η οικονομία «πάει καρφί» για πρωτογενές έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ.
 
Τα νέα μέτρα των 5 δισ. ευρώ για την διετία 2015-2016 δεν μπορούν να καλύψουν το κενό αυτό. Η απόδοσή τους δεν ξεπερνά το 1,5 δισ. για το β΄εξάμηνο του 2015. Αλλά αυτά ίσχυαν πριν την capital controls αφού –και χωρίς καν να εφαρμοστούν "υφεσιακά μέτρα"- αντί για ανάπτυξη 2,9% που προβλεπόταν για φέτος, πλέον όλοι μιλούν μόνον για ύφεση που αυξάνεται ραγδαία και ίσως φτάσει τελικά και στο 3,7%-4%!
 
Υπό τις συνθήκες αυτές στην πραγματική οικονομία, ούτε η αύξηση του ΦΠΑ ούτε άλλοι έμμεσοι φόροι μπορούν να κάνουν τίποτε για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, παρά μόνον οι περικοπές κρατικών δαπανών.
 
Αλλά δεν είναι μόνον αυτό: από το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού, εξαρτάται και το ύψος ολόκληρου του νέου δανείου. Αν το ύψος του ανέβει υπερβολικά (πάνω και από 80 ή 85 δισ. ευρώ), ίσως δεν μπορέσουν να το καλύψουν εξ ολοκλήρου οι δανειστές (δίνουν περί τα 70 δισ. ευρώ, αλλά για παραπάνω, «ζορίζονται») και τότε δεν αποκλείεται να απαιτηθεί ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια να καλύψει «εκ των ενόντων» η Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος από τα υπόλοιπα –ειδικά μάλιστα αν τελικά απαιτηθεί και ένα έμμεσο «κούρεμα χρέους» από τους δανειστές ώστε να καταστεί αυτό βιώσιμο.

ΣΧΟΛΙΑ (31)

Μπανανια

Η δημοκρατια του Ανδρεα η δημοκρατια των δημ.υπαλλληλων και των δανεικων. Η δημοκρατια της αρπαχτης της απατης και της εξαπατησης.Αθλιοι πολιτικοι με κακομαθημενους κατοικους,2 συστατικα που ουσιαστικα φταινε για τη καταντια μας.

s

Για να ξερουμε τι λεμε: Η μη αποδοση του φπα καθε χρονο ειναι τα τρια τεταρτα της ετησιας μισθοδοσιας του ΣΥΝΟΛΟΥ των 550000 δημοσιων υπαλληλων (δευτερο μικροτερο δημοσιο στην ευρωπη σε ποσοστα με στοιχεια κι οχι μπλα μπλα).

Άρθρο σε ανύποπτο χρόνο προ ΓΑΠ 2009

" Greece has a current account deficit of almost 14% (!) of GDP and Greece is a member of the EU. How can it resolve the problem if it cannot devalue the currency ( the quick way out, which was used in the past when the greek drachma was around) and when productivity is so low and consumer spending is holding up due to EU money/subsidies and black money? Are we in for a crisis and if so what does it mean for the EU? How To Reduce Current Account Deficit? As you mention usually, a large deficit like the Greek current account deficit, would typically cause a devaluation in the exchange rate. However, that cannot occur because Greece is in the Euro which has retained its strength. It means that Greek goods are relatively more expensive (Greece used to be an attractive option for British tourists, but, now Greece is becoming quite expensive) 1. Lower Consumer spending. The main factor which will reduce the current account deficit in the forthcoming years is lower consumer spending. This will mean demand for imports will have to fall as their is insufficient income to buy it. This is likely to lead to economic stagnation. 2. Improved Competitiveness. The decline in demand for exports may force Greek firms to become more efficient. But, this is uncertain and it may take quite a while." Τι σήμαινε 14% έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών; Ότι 14% του ΑΕΠ, έβγαινε από τη χώρα παραπάνω από όσο έμενε. Γιατί έβγαινε; Λόγων πολλών εισαγωγών (η ελβετική σοκολάτα, επιδοτεί τον Ελβετό εργάτη) και λίγων εξαγωγών ή γενικά υπηρεσιών, συν φυσικά και τα ευρώ που οι μετανάστες βγάζαν εκτός χώρας. Γιατί δε φτώχαινε η Ελλάδα; Γιατί στην ουσία, αυτό το ποσόν αναπληρωνόταν από δανεισμό. Όταν ο δανεισμός τελείωσε, αυτό το έλλειμμα πληρωνόταν αρχικά με λεφτά της τρόικας για να κλείσει ομαλά, μέχρι που ισοσκελίστηκε. Μετά κάποιος περίμενε να μη γίνουν περικοπές. Και ποιος θα το πλήρωνε εσαεί αυτό; Oι κουτόφραγκοι; Mα 30 χρόνια αυτό γινόταν μέχρι που έσκασε η φούσκα. Το να τρέχεις ετησίως ελλείμματα 15% δεν είναι "πρόγραμμα ρευστότητας" σε μια οικονομία; Δυστυχώς δεν είναι, γιατί όταν ο Έλληνας έχει ψηλό μισθό, καταναλώνει, αλλά ΞΕΝΑ προιόντα. Στην ουσία, τα λεφτά πάνε στο Γιόχαν και τον Φρανσουά και βγαίνουν από τη χώρα. Γι αύτο το μνημόνιο έπρεπε να φτωχύνει τον Έλληνα. Για να σταματήσει η χώρα να χάνει ευρώ προς τα έξω, που κανείς πια δε δανείζει. Θα πει κάποιος "τι με νοιάζει εμένα, είμαι άνεργος". Δε σε νοιάζει, αλλά η πραγματικότητα δεν αλλάζει.Καταναλώστε ελληνικά.

Προς 22/07/201512:24

Πρέπει στην Ελλάδα κάποια στιγμή, να διαχωριστεί η πραγματικότητα από την πολιτική μυθοπλασία. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν καταγράφονται ως έσοδα στον υπολογισμό ή μη του ελλείμματος. Η Ελλάδα τέλη Νοεμβρίου 2014, είχε 3 δις και κάτι πρωτογενές πλεόνασμα. Τα έσοδα βούλιαξαν εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, μιας που ο ΣΥΡΙΖΑ έταζε να κόψει όλους τους φόρους και ο κόσμος δεν πήγαινε να πληρώσει. Η ΕΛΣΤΑΤ, επισήμως στο τέλος έκλεισε το δημοσιονομικό έτος στο 0,4% πρωτογενές πλεόνασμα. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για το φιλοθεάμον κοινό λέει ότι είναι έλλειμμα, είναι μια άλλη ιστορία που αφορά το ΣΥΡΙΖΑ και τους οπαδούς του. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι δομικό, γιατί δεν παράγει και είναι μια σοβετική οικονομία που επί χρόνια ζούσε με επιδότηση του Δημοσίου (από τα δανεικά). Όσο κι αν κακοφαίνεται στο νεοέλληνα, συνέβη ό,τι και στις πρώην σοβιετικές χώρες. Είναι ωραία τα προγράμματα επενδύσεων, αλλά όταν κανείς δε σε δανείζει, είναι προτιμότερο να πέσεις σταδιακά, παρά να πας στην άμεση εξαθλίωση με τη μία. Και οι άλλες χώρες του Νότου και η Ιρλανδία, τρόικα πέρασαν, αλλά βγήκαν, γιατί δεν ήταν σοβιετίες. Βγήκαν με αύξηση των εξαγωγών. Η Ελλάδα εξάγει λίγο. Είναι μια Βουλγαρία με τουρισμό. Το βιοτικό επίπεδο θα πέσει αντίστοιχα. Η ανεργία, σε μια οικονομία Ανδρέα που στηριζόταν στο Δημόσιο για θέσεις εργασίας με δανεικά και σε δημόσια λεφτά που πέφτα για κατανάλωση, επόμενο είναι να εκτιναχθεί τη στιγμή που το Δημόσιο δε μπορεί πια να κάνει τα ίδια. Μαγικά σε μια οικονομία που δεν έχει ιδιωτική παραγωγή, δεν υπάρχουν. Αν υπήρχε, θα πήγαινε εκεί ο Τσίπρας, αντί να υπογράφει μνημόνιο κι αυτός. Οι τράπεζες ζούσαν με ΕLA από ΣΥΡΙΖΑ και πέρα. Πριν δε ζούσαν μόνο με ELA. Το ELA δεν έχει τίποτα να κάνει με τους φορολογούμενους, αντλείται από τις τράπεζες με ενέχυρα που δίνουν οι τράπεζες (ομόλογα, δάνεια κλπ). Ο φορολογούμενος, θα σηκώσει τώρα βάρος για τις τράπεζες ξανά, για να ξανα-ανακεφαλαοποιηθούν, επειδή τις έκλεισε ο Τσίπρας. Ωραία θα ήταν οι δανειστές μαζί με τις περικοπές να δίναν και τζάμπα σχέδιο Μάρσαλ, αλλά αυτό πρωτόγινε τώρα. Αν νομίζεις εσύ, πως η Ελλάδα θα μπορούσε να πορευθεί με 125% χρεός, 14% έλλειμμα και ένα τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (δηλαδή βγαίναν από τη χώρα περισσότερα λεφτά απ ό,τι έμεναν, γιατί κάποιος ξένος αναπλήρωνε τα λεφτά που χάνονταν), μάλλον είσαι γελασμένος. Αυτά γίνονται μόνο όσο δεν έχεις χρεωκοπήσει. Όταν χρεωκοπείς, το κάνεις σε μια νύχτα. Βλέπε χαρτιά υγείας Βενεζουέλας.

@

Μας εχετε πρηξει με τις σοβιετιες και το τεραστιο δημοσιο που στην τρελη κορυφη του το 2009 ηταν λιγο κατω απ το μεσο της ευρωπαικης ενωσης. Ονειρευσαι στανταρ απολυσεις δημοσιων υπαλληλων την ιδια ωρα που λες ποιο ειναι το προβλημα - η μη παραγωγη. Λες κι οποιος δεν παραγει δεν εχει αναγκες σε σχολεια και νοσοκομεια. Γιατι λοιπον δεν πας να παραξεις αγαπητε; Και πολυ θα θελα να μας πεις ποσο πλεονασμα θα ειχε η χωρα αν απ τη στιγμη αυτη δεν εκλεβε κανεις εστω και ενα ευρω απο τους φορους. Σιγουρα πολλα δις. Οσο για τη βενεζουελα και τις καραμελες που πιπιλιζετε καλο ειναι να μας πεις και αυτα που δε λενε τα εδω μμε. Τι ωραια που περνουσε το 90% του κοσμου με τους ιδιωτες στα πετρελαια. Για ψαξτο λιγο (αν δεν το ξερεις) και θα εκπλαγεις.

κα Αθηνα

για τις αγαμες θυγατερες ειπαν τιποτα?κ Ρωμανια σε παρακαλουμε προστατεψτε μας απο τα νυχια της τροικας,στην αναγκη βαλτε κιαλλους φορους αντι να μας κοψετε τη συνταξη και να ειστε σιγουρος οτι 30.000 αγαμες θυγατερες υα σας το αναγνωρισουν αυτο στην καλπη οπως και το γενναρη

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Ξεφτιλισμένη αριστερά με μια τζούρα καμμένων..Περιμένετε εσείς ανάπτυξη..Και να πάτε κορόιδα-πρόβατα να ξαναπληρώσετε ΕΝΦΙΑ, ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΧΑΡΑΤΣΙΑ κ.λ.π..Σήμερα κοροιδεύουν και τους άνεργους με κάτι προγάμματα. Εκεί κατάντησαν.

zouzouni

Δεν καταλλήγει πουθενά, το γνωρίζουμε, γιαυτό θα μας μπλέξουν σε πόλεμο, για να μας ρευστοποιήσουν μια και καλή.

Μάλλον κάτι λάθος λέτε...

Κανείς δεν μιλάει για ύφεση 3,7-4%, η χειρότερη πρόβλεψη που έχει ακουστεί είναι από την Κομισιόν η οποία όμως βλέπει ύφεση σε ένα ευρύ φάσμα από -2% έως -4%. Το πιθανότερο είναι να υπάρξει ύφεση περιξ του 3% minus....όπως αναφέρουν και όλοι οι ξένοι οίκοι.

@ Αφού κάνουμε τα αντίθετα

Αγαπητέ φίλε, από τον Ιανουάριο, δεν έχει υπάρξει καμία περικοπή. Η ύφεση 5% φέτος και 2% για το 2016, είναι τα επακόλουθα μιας οικονομίας στο ψυγείο που την έβαλε ο φωτισμένος μας ηγέτης, μαζί με τις τράπεζες που φυτοζωούν. Η Ελλάδα χρεωκόπησε, επειδή δεν έκανε περικοπές και ξόδευε πολλά δις παραπάνω από όσα έβγαζε. Η συνταγή αυτή δε δούλεψε. Αλλιώς και η Αλβανία θα έκανε παροχές με δανεικά και έτσι θα "αναπτυσσόταν η οικονομία μέσω κατανάλωσης". Αυτό λέγεται φούσκα. Τα μνημόνια απλά έφεραν την Ελλάδα στα ίσα της με ομαλότητα και η οικονομία τον Ιανουάριο είχε πάει στο +0.8% παρά τις περικοπές και η πρόβλεψη προ ΣΥΡΙΖΑ ήταν για ανάπτυξη +2.9% το 2015, παρά τις περικοπές Χαρδούβελη.

@

Φιλε μου κανεις λαθος. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλες έφτασαν τα 75 δις, το πλεόνασμα που άφησε ο Σαμαρας τελικά αποδείχθηκε οτι ηταν έλλειμα 1.5 δις, και το χρεος μειώθηκε με τις σοφίες της Τρόικας απο το 126% στο...186% Δεν θα μιλήσω για ποσοστά ανεργίας ουτε για αποπληθωρισμό γιατι δεν εχει νόημα. Τελος όσον αφορά τις τραπεζες, καθε εβδομάδα αν θυμάσαι καλα, έπαιρναν χρηματα απο τον ELA για να Φυτοζωούν,τα οποία φόρτωναν στις πλάτες των φορολογουμένων (επειδή νομιζουν οτι τα χρηματα του ELA έρχονται δωρεάν...) Ακομα πιστεύεις οτι η συνταγή ειναι σωστή ?

Συριζαίος τραπεζίτης

Ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας συνιστά κείμενο του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, με το οποίο ζητά να μην υπάρχει παρέμβαση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών σε περιπτώσεις bail in (κούρεμα καταθέσεων). Ο επικεφαλής της ΕΚΤ εκφράζει δυσαρέσκειά για το γεγονός ότι ο άνθρωπός του στην Ελλάδα δηλαδή ο εκάστοτε διοικητής της ανεξάρτητης κεντρικής τράπεζας θα πρέπει να λαμβάνει σχετική άδεια από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών για μια σειρά ενεργειών (όπως το bail in) σε υπό εξυγίανση τράπεζες. Η παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την πρόταση Ντράγκι, θα πρέπει να περιορίζεται σε αποφάσεις που έχουν άμεσες δημοσιονομικές επιπτώσεις. Ησχετική γνωμοδότησητης ΕΚΤ ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση πριν από την κατάθεση του σχεδίου νόμου για την εξυγίανση των τραπεζών, το οποίο διασφαλίζει τις καταθέσεις μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Η λεγόμενη ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, δηλαδή η ασυδοσία τους απέναντι σεκάθε μορφή δημοκρατικού ελέγχου από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα που διαθέτει η ΕΕ για να ελέγχει ολοκληρωτικά τις οικονομίες των χωρών μελών του.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης