ΕΚΤ: Τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση εμπλοκής στην Ελλάδα

ΕΚΤ: Τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση εμπλοκής στην Ελλάδα

Με ποιους τρόπους μπορεί να μεταδοθεί ένα σοκ, ποιοι οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη - Ο ρόλος του ιδιωτικού χρέους, των τραπεζών και η προειδοποίηση για νέα ύφεση - Διαβάστε όλη την έκθεση

ΕΚΤ: Τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση εμπλοκής στην Ελλάδα
Μπορεί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατά καιρούς να τονίζουν ότι ένα πιθανό ατύχημα στην περίπτωση της Ελλάδας να είναι διαχειρίσιμο εν τούτοις η έκθεση της ΕΚΤ για την χρηματοοικονομική σταθερότητα του Ευρωσυστήματος κρούει καμπανάκια κινδύνου για πιθανές επιπτώσεις σε μία εμπλοκή του ελληνικού ζητήματος σκιαγραφώντας μία τελείως διαφορετική εικόνα.


Πρώτος κίνδυνος, τονίζει η ΕΚΤ, είναι ένα σοκ στις αγορές κρατικών ομολόγων που δεν εμφανίζουν μεγάλη ρευστότητα. Και αυτό καθώς προειδοποιεί πως το Χρηματοοικονομικό σύστημα στην Ευρωζώνη δεν είναι ενιαίο και η κατανομή των kεφαλαίων γίνεται ανά χώρα.


Όπως σημειώνει αν και η τάση σήμερα είναι η αύξηση της ρευστότητας στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης – πέραν της Ελλάδος – αυτή μπορεί να αντιστραφεί σε κάποιες απ' αυτές στο πλαίσιο της αποστροφής του ρίσκου από τους επενδυτές. Χωρίς επαρκή ρευστότητα τα σοκ γρήγορα μεγεθύνονται, σημειώνει η έκθεση, επηρεάζοντας τις συνολικές χρηματοοικονομικές συνθήκες. Γι αυτό η ΕΚΤ υπογραμμίζει την ανάγκη παρακολούθησης της ρευστότητας σε όλες τις αγορές ομολόγων με δεδομένο μάλιστα ότι τα επιτόκια έχουν υποχωρήσει κάτω απ' τα ιστορικά χαμηλά ενώ φαίνεται πως οι τράπεζες χάνουν την εμπιστοσύνη τους πάνω στην ικανότητα τους να παίξουν το ρόλο του market – maker.

Κλείσιμο

Στο σενάριο μίας νέα κρατικής κρίσης χρέους η ΕΚΤ περιμένει νέα άνοδο στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε αυξημένα επίπεδα και πιέσεις και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, κυρίως τις μετοχές. Εκτιμά, με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά το 2012 και τις παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας, πως οι αγορές ομολόγων μπορούν να ενσωματώσουν πιθανότητα αύξησης των ευρωπαϊκών spreads κατά 1% στην περίπτωση σοκ στις αποδόσεις των ομολόγων.


Ωστόσο η ΕΚΤ προειδοποιεί πως αυτή η εκτίμηση μπορεί να πέσει έξω αφενός λόγω του προγράμματος QE που “τρέχει” ενώ ενδεχομένως δεν μπορεί να αποτιμήσει πλήρως τους κινδύνους απ' τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.


Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα παραμείνουν σε αυξημένα επίπεδα τουλάχιστον ως το τέλος του 2016. Κατά μ.ο. Η πρόβλεψη της ΕΚΤ στο αρνητικό σενάριο κάνει λόγο για αύξηση του μέσου επιτοκίου της Ευρωζώνης κατά 50 μονάδες βάσης ενώ οι αυξήσεις ανά χώρα θα κυμαίνεται από 2 ως 155 μονάδες βάσης. Ως πιο αδύναμοι κρίκοι αναγνωρίζονται τα ομόλογα της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας και της Πορτογαλίας.


Σε ό,τι αφορά τις αγορές μετοχών το σοκ ανά αγορά θα ποικίλει από -1,5% ως -25%. Η ΕΚΤ περιμένει το μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο σε Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα και Πορτογαλία. Κατά μέσο όρο σε όλη την Ευρώπη η αγορά θα υποχωρήσει σε ένα τέτοιο σενάριο κατά 12%.


Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr


Διαβάστε εδώ όλη την έκθεση της ΕΚΤ

Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης