Βαρουφάκης: Πουλάμε τον ΟΣΕ ακόμη και για 1 ευρώ...

Βαρουφάκης: Πουλάμε τον ΟΣΕ ακόμη και για 1 ευρώ...

...αρκεί να δοθούν εγγυήσεις για έργα - Τον ΟΟΣΑ στη θέση της τρόικας ζητά η κυβέρνηση στις επαφές με τους Ευρωπαίους - Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ τάχθηκε κατά των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της Ενέργειας - Διίστανται οι απόψεις για την εντύπωση που έκανε η ενημέρωσή του στα στελέχη του Σίτι

Βαρουφάκης: Πουλάμε τον ΟΣΕ ακόμη και για 1 ευρώ...
Στην κλειστή συνάντηση με παράγοντες του Σίτι στο Λονδίνο βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δεν απέκλεισε να ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΣΕ ακόμη και έναντι... ενός ευρώ, αρκεί να δοθούν εγγυήσεις για έργα.

Συγκεκριμένα, και όπως ανέφερε ο ανταποκριτής για την τηλεόραση του Σκάι στη βρετανική πρωτεύουσα, αλλά και ο ανταποκριτής του Ant1, μεταξύ των πολλών ερωτήσεων που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών ήταν και αυτές περί των προθέσεων της κυβέρνησης αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις. «Δεν είμαστε δογματικοί», απάντησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ωστόσο απέκλεισε τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της Ενέργειας, ενώ για τον ΟΣΕ είπε, ότι ως ζημιογόνο θα τον πουλούσε και έναντι ενός ευρώ, αν δίνονταν εγγυήσεις για έργα.
Όσο για τον ΟΠΑΠ, είπε πως δεν έχει τίποτα εναντίον του και παρότι θεωρεί ότι η ιδιωτικοποίησή του ήταν κακή συμφωνία για το ελληνικό Δημόσιο, δεν θα την αναστρέψει. 

Για ακόμα μία φορά υπογράμμισε πως δεν θα γίνει διαπραγμάτευση με την τρόικα υπό το παρόν σχήμα της, αλλά με τους επιμέρους θεσμούς. 
Κλείσιμο

Οι απόψεις για την αίσθηση που άφησε η ενημέρωση από τον κ. Βαρουφάκη στα στελέχη του Σίτι διίστανται. Η στάση ορισμένων εκ των παρισταμένων περιγράφηκε από ανθρώπους που βρίσκονταν εντός της αίθουσας ως «επιφυλακτική». Κάποιοι επίσης φέρονται να απέρριψαν τις θέσεις του κ. Βαρουφάκη σχολιάζοντας ότι δύσκολα θα γίνονταν αποδεκτές από τους εταίρους και πιστωτές, ενώ από την άλλη πλευρά, παρόντες περιέγραψαν μία θετική υποδοχή στα λεγόμενα του υπουργού, κάνοντας λόγο για «ανακούφιση» από το γεγονός ότι η κυβέρνηση πιέζει για την αναδιάρθρωση χρεών προς τους επίσημους και όχι τους ιδιώτες πιστωτές. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νέων», τον ΟΟΣΑ αντί της τρόικας προτιμά η κυβέρνηση. Ο ΟΟΣΑ θα μπορούσε κατά τον κ. Βαρουφάκη να χρησιμοποιηθεί στην επικείμενη προετοιμασία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλει στην Ευρωζώνη.

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγή που ήταν παρούσα στη συνάντηση, αναφέρθηκε εκτενώς στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση του χρέους. Είπε ότι δεν επιδιώκει «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του χρέους αλλά ανταλλαγή ομολόγων.

Στο δημοσιονομικό πεδίο, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ εξήγησε στους επενδυτές ότι θέλει να μειώσει τον υπερβολικό στόχο για πλεόνασμα 4%-4,5% αλλά συμφωνεί να διατηρηθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 1,5%.

Φυσικά, απέκλεισε έξοδο από το ευρώ ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει Plan B στον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Ο στόχος, όπως είπε, είναι να εξασφαλίσει παράταση έως την 1η Ιουνίου, ώστε μέχρι τότε η Ελλάδα να μπορέσει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της προκειμένου να πετύχει τη συμφωνία. 

Όπως μετέφερε στο ακροάτήριό του ο κ. Βαρουφάκης μέχρι τον Ιούνιο η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές ανάγκες και δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας. 

Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ μίλησε για μονοπωλιακή δομή της αγοράς φυσικού αερίου, κάτι που χαρακτήρισε απαράδεκτο. 




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης