Reuters: H Τρόικα δεν επιστρέφει την επόμενη εβδομάδα - Στον αέρα η επόμενη δόση

Reuters: H Τρόικα δεν επιστρέφει την επόμενη εβδομάδα - Στον αέρα η επόμενη δόση

Για αποτυχία εφαρμογής μεταρρυθμίσεων κάνουν λόγο οι δανειστές - Τη συζήτηση για προϋπολογισμό και νέο φορολογικό νομοσχέδιο επικαλούνται στην κυβέρνηση - Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών - Νέα συνάντηση Σαμαρά με Βενιζέλο τη Δευτέρα

Reuters: H Τρόικα δεν επιστρέφει την επόμενη εβδομάδα - Στον αέρα η επόμενη δόση
Για ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης της Τρόικας στην Αθήνα κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους της Κομισιόν, σε μια κίνηση που ίσως σηματοδοτήσει, όπως επισημαίνει το πρακτορείο, την καθυστέρηση καταβολής της επόμενης δόσης για την Ελλάδα.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters, υποστηρίζουν ότι η ακύρωση οφείλεται στην αποτυχία της Ελλάδας να εκπληρώσει κάποιες από τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο.

Ερωτηθείς αν η ακύρωση της επίσκεψης σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα καταστεί δυνατή η έγκριση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, ο αξιωματούχος απάντησε μέσω e-mail: «Σωστά».

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, δε, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι οι συζητήσεις με την Αθήνα θα συνεχιστούν. «Δεν έχουμε πάρει ακόμα καμία απόφαση για την ακριβή ημερομηνία επιστροφής των ελεγκτών της Τρόικας στην Ελλάδα».

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, νέα συνάντηση θα έχουν τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. Στη συνάντηση αναμένεται να τεθούν όλα τα ανοιχτά θέματα.

Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Η κυβέρνηση είναι σε επαφή με την Τρόικα με στόχο να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος του έτους, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σε απάντηση δημοσιεύματος του Reuters.

«Σε σχέση με όσα αναφέρει το πρακτορείο Reuters από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή με την Τρόικα για να βρεθεί η πιο πρόσφορη ημερομηνία επιστροφής της, προκειμένου ως το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι προαπαιτούμενες δράσεις, όσο και η τρέχουσα επισκόπηση (review) του προγράμματος», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη Στουρνάρα, Ρεν, Λαγκάρντ και Τόμσεν

Για τα προβλήματα στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα μίλησαν το βράδυ της Πέμπτης σε τηλεδιάσκεψη οι κύριοι Στουρνάρας, Ρεν, Λαγκάρντ και Τόμσεν. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις. Όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργού Οικονομικών, το κλίμα της συζήτησης ήταν καλό, σύμφωνα με πληροφορίες όμως δεν έλειψαν και στιγμές έντασης και διαφωνιών για επί μέρους θέματα της διαπραγμάτευσης.
 
Με τα ως τώρα δεδομένα όμως, και καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει ένα βαρύ πρόγραμμα στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα λόγω της ψήφισης του προϋπολογισμού και της κατάθεσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, διαφαίνεται πως ίσως αναβληθεί έως και μία εβδομάδα η έλευση της ομάδας Τόμσεν στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις.




Η τρόικα δεν θα επιστρέψει αν δεν είναι έτοιμη μια συμφωνία

 Πληροφορίες που δημοσιεύει την Παρασκευή η Καθημερινή αναφέρουν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Όλι Ρεν πιέζουν ώστε η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το τέλος του χρόνου, υπερβαίνοντας τις υφιστάμενες διαφορές σε σχέση με τους πλειστηριασμούς και τις ομαδικές απολύσεις.

Όπως γράφει σχετικά, οι κ.κ. Λαγκάρντ και Ρεν μετέφεραν πως η τρόικα «δεν θα έλθει για τρίτη φορά εάν η ελληνική πλευρά δεν είναι έτοιμη», ασκώντας πίεση προς την κυβέρνηση για συμφωνία.

Στην τηλεδιάσκεψη, μάλιστα, φέρεται να στάλθηκε το μήνυμα στην Ελληνική πλευρά ότι οι ελεγκτές δεν επιστρέψουν εάν δεν υπάρξει συμφωνία. Η πληροφορία αυτή, πάντως, ούτε επιβεβαιώνεται ούτε και διαψεύδεται από το υπ. Οικονομικών.

Σαμαράς, Στουρνάρας και Προβόπουλος θα αξιολογήσουν την ομάδα Τόμσεν

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών πάντως, η πολιτική ηγεσία της χώρας έχει λάβει ένα ερωτηματολόγιο από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στο οποίο πρέπει να απαντήσουν οι κύριοι Σαμαράς, Στουρνάρας και Προβόπουλος για τα «παράπονα» της Αθήνας  για τη στάση των ελεγκτών (δηλαδή των κυρίων Τόμσεν,Μαζούχ, Μορς και της … παρέας τους) κατά την διαμόρφωση και εκτέλεση του ελληνικού Προγράμματος. Αντίστοιχο ερωτηματολόγιο εστάλη και  σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνιο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης