Όλα τα βλέμματα στραμμένα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Ευρώπη μοιάζει να προετοιμάζεται για τα χειρότερα, με το άνοιγμα των αγορών τις επόμενες ώρες - Αγωνία για τις τράπεζες και το ευρώ

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Η Ευρώπη μοιάζει τώρα να προετοιμάζεται για τα χειρότερα, με το άνοιγμα των αγορών τις επόμενες ώρες.

Η απόφαση του Eurogroup για αναγκαστική συνεισφορά των καταθετών στην Κύπρο στο σχέδιο διάσωσης, όπως είχαν προειδοποιήσει πολλοί αναλυτές, έχει αρνητικό αντίκτυπο, καθώς το ευρώ υποχώρησε κατά 1,1% στο 1,29 στην ισοτιμία του με το δολάριο, στο πρώτο άνοιγμα των αγορών, τη Δευτέρα.

Κλείσιμο
Να σημειωθεί ότι τα προθεσμιακά στο Λονδίνο «δείχνουν» πτώση 2,3% για το ευρώ και 2% για το χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500.

Η Νέα Ζηλανδία είναι η πρώτη χρηματιστηριακή αγορά που ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις.

Η παρέμβαση της ΕΚΤ που έστειλε επιστολή, αλλά και απεσταλμένο στην Κύπρο, προκειμένου να επισημάνει την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να ζητήσει τη λειτουργία των τραπεζών την Τρίτη, είναι ενδεικτική του συναγερμού στον οποίο έχει τεθεί η ευρωζώνη. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως η απόφαση επιβολής φόρου επί των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Χαρακτηριστικά, τονίζουν πως η απόφαση των Ευρωπαίων «απειλεί να γίνει η σπίθα που θα πυροδοτήσει ένα νέο γύρο στην κρίση χρέους».

Ενδεικτική η εκτίμηση του κ. Joachim Fels, επικεφαλής οικονομολόγου της Morgan Stanley στο Λονδίνο. Ο κ. Fels, σε ενημερωτικό σημείωμά του προς τους πελάτες της τράπεζας, τονίζει πως το «κούρεμα» στις καταθέσεις είναι «ένα ανησυχητικό προηγούμενο, με πιθανές συστημικές επιπτώσεις, εφόσον οι επενδυτές/καταθέτες σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας θεωρήσουν πως θα τύχουν ανάλογης μεταχείρισης στο μέλλον»!

Μάλιστα, επισημαίνει ιδιαίτερα πως η συγκυρία είναι κρίσιμη, καθώς η Ιταλία δεν έχει κυβέρνηση, η Ισπανία βρίσκεται σε επικίνδυνη ισορροπία και η Ελλάδα αγωνίζεται να ικανοποιήσει τους όρους της δικιάς της διάσωσης, με ανάλογο πολιτικό κόστος...

Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η παρέμβαση του Bill Gross, του επικεφαλής της μεγαλύτερης επενδυτικής εταιρείας σε ομόλογα παγκοσμίως, της Pacific Investment Management Co. Ο κ. Gross γράφει στο Twitter ότι η αγωνία για την Κύπρο επαναφέρει το ρίσκο στην ευρωζώνη, καταλήγει δε με την προτροπή προς τους επενδυτές να «πουλήσουν τώρα το ευρώ» (σ.σ.: “Sell euro as well” …)

Την ίδια ώρα, ο Αυξέντης Αυξεντίου, πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, από το 1982 έως και το 2002, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, προειδοποίησε πως η περίπτωση της μη έγκρισης από την κυβέρνηση της απόφασης του Eurogroup «θα ανοίξει την πόρτα στο χάος»!

Τέλος, και ο κ. Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, γράφει προς τους πελάτες της τράπεζας πως η απόφαση των Ευρωπαίων για την Κύπρο «οδηγεί ξανά την Ευρώπη σε αχαρτογράφητες περιοχές»…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης