Goldman Sachs: Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για τις ελληνικές τράπεζες

Goldman Sachs: Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για τις ελληνικές τράπεζες

Τα συμπεράσματα από τα τελευταία μηνιαία και τριμηνιαία στοιχεία - Τι συμβαίνει με πιστώσεις, καταθέσεις, επιτόκια, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τιμές ακινήτων και εταιρικά ομόλογα

goldmanSachs_money
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs επισημαίνει μια σειρά συμπερασμάτων από τα τελευταία μηνιαία και τριμηνιαία στοιχεία σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες

Συγκεκριμένα:

1. Αύξηση των πιστώσεων: Μετά τις ισχυρές αποπληρωμές εταιρικών δανείων το α’ φετινό τρίμηνο ύψους 1,3 δισ. ευρώ, κυρίως από ενεργειακές εταιρείες οι οποίες επωφελήθηκαν μέσα από τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, ο όγκος των πιστώσεων παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος στα 1,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο-Μάιο, κυρίως λόγω του εταιρικού τομέα. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση στις κεφαλαιουχικές δαπάνες και τις αποφάσεις που αναμενόταν από τις εκλογές του Ιουνίου. Με τους καταλυτικούς παράγοντες των εκλογών βρίσκονται πλέον πίσω, με σαφέστερη ορατότητα για τα μακροοικονομικά δεδομένα, η τράπεζα αναμένει επιτάχυνση της αύξησης των χορηγήσεων το δεύτερο εξάμηνο. Συνολικά μέχρι στιγμής, η πιστωτική ανάπτυξη σε ετήσια βάση ήταν 2% στην Ελλάδα, αν και η η θετική ανάπτυξη υποστηρίζεται από τη χαμηλή βάση.

pistoseis


2. Καταθέσεις: Ο όγκος των καταθέσεων αυξήθηκε κατά 1,2 δισ. ευρώ την περίοδο Απριλίου-Μαΐου υποστηριζόμενος κυρίως από τη συνεχιζόμενη εισροή χρηματοδότησης από ιδιώτες. Το μερίδιο των καταθέσεων προθεσμίας αυξήθηκε σε 22% το Μάιο από 20% το Μάρτιο.

Κλείσιμο
katatheseis


3. Τα επιτόκια για τα ανεξόφλητα επιχειρηματικά / ενυπόθηκα δάνεια λιανικής / καταναλωτικά δάνεια λιανικής ήταν 5,8% / 4,5% / 11,2% το Μάιο, το οποίο σημαίνει βελτίωση κατά 1,1% / 0,5% / 0,5% σε σχέση με το μήνα Μάρτιο. Τα σταθμισμένα μέσα επιτόκια των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων ήταν 0,33% και 0,48, αντίστοιχα, υποδηλώνοντας επέκταση κατά 7 μ.β. / 10 μ.β. σε σχέση με τα επίπεδα του Μαρτίου.

epitokia


Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

«Θες να κάνουμε Situationship;»: Ο νέος τρόπος που κάνουν σχέσεις οι Millenials

«Έβρασε» η Λάρισα και το Twitter... τρελάθηκε - «Μόλις είδα ένα κουνούπι με ιδρώτα»

H 16χρονη στη Χαλκιδική λίγο πριν πεθάνει ρώτησε αν το φαγητό της περιείχε το συστατικό που ήταν αλλεργική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης