Aegean: Μερική ανάκαμψη εσόδων και επιβατικής κίνησης το 2021

Aegean: Μερική ανάκαμψη εσόδων και επιβατικής κίνησης το 2021

Οι οργανικές ζημίες προ φόρων διαμορφώθηκαν στα €72,5 εκατ. - Δημήτρης Γερογιάννης: «Το 2021, η AEGEAN αξιοποίησε αποτελεσματικά το δίκτυο και το στόλο της, ενίσχυσε την κεφαλαιακή της επάρκεια και υπήρξε ιδιαίτερα ανταγωνιστική στη διαχείριση του κόστους της»

aegean_header
Η AEGEAN ανακοίνωσε τα οικονομικά και λειτουργικά αποτελέσματα για το 2021. Σημαντική αύξηση κατά 63% κατέγραψε ο Όμιλος το 2021 στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών σε σχέση με το 2020, το πρώτο έτος της πανδημίας, ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2021. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% των συνολικών πωλήσεων για το έτος πραγματοποιήθηκε από τον Ιούνιο του 2021 έως Οκτώβριο, πριν την μετάλλαξη της Όμικρον που έφερε εκ νέου περιορισμούς. Τα ενοποιημένα έσοδα ανήλθαν σε €674,8 εκατ. το 2021 από €415,1 εκατ. το 2020.

Ο Όμιλος προσέφερε 11,2 εκατ. θέσεις και μετέφερε 7,2 εκατ. επιβάτες συνολικά, με την κίνηση να ανέρχεται σε 3,5 εκατ. επιβάτες στο δίκτυο εσωτερικού και 3,7 εκατ. επιβάτες στο δίκτυο εξωτερικού το 2021. Ο συντελεστής πληρότητας διαμορφώθηκε στο 65,5% στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2020 και σημαντικά χαμηλότερα από τα συνήθη προ πανδημίας.

Οι Ζημίες προ φόρων σε οργανική συγκρίσιμη βάση ανήλθαν σε €72,5 εκατ., σημαντικά περιορισμένες από Ζημίες προ φόρων ύψους €296,8 εκατ. το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω της σημαντικής βελτίωσης στο τρίτο τρίμηνο του έτους, το πρώτο θετικό τρίμηνο από την αρχή της πανδημίας.

Με την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους €60 εκατ. τον Ιούνιο του 2021, που αποτελούσε προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Εταιρεία έλαβε στις αρχές Ιουλίου 2021 την εγκεκριμένη από την ΕΕ κρατική ενίσχυση για την μερική αποκατάσταση της ζημίας, λόγω της πανδημίας για το 2020. Στο συνολικό αποτέλεσμα του έτους, αναγνωρίστηκε το ποσό της ενίσχυσης μειωμένο κατά την εύλογη αξία των warrants που δόθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο. Επιπλέον, αναγνωρίστηκε πρόβλεψη απομείωσης σχετιζόμενη με την αναδιάρθρωση του στόλου αεροσκαφών. Η συνολική επίδραση των τριών προαναφερόμενων παραγόντων ανήλθε σε συνολικά μη επαναλαμβανόμενα έσοδα ύψους €63,2 εκατ., τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στα ανωτέρω στοιχεία των οργανικών αποτελεσμάτων του έτους.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω έκτακτα μη οργανικά έσοδα, οι Ζημίες προ Φόρων ανήλθαν σε €9,3 εκατ. το 2021, ενώ ο Όμιλος εμφάνισε καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους €5,1 εκατ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε €474,4[1] εκατ., μετά και την καταβολή προκαταβολών για την παραγγελία των αεροσκαφών στην Airbus καθώς και για την αγορά παγίων, ποσού €94,8 εκατ. το 2021.

Κλείσιμο
Screenshot_2022-03-23_094526


Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, ανέφερε σχετικά:

«Η πανδημία είχε σημαντικό αποτύπωμα και το 2021 , με τον Όμιλο όμως να καταφέρνει να ανακάμπτει σε σημαντικό βαθμό παρά τις έντονες μεταβολές κατά τη διάρκεια του έτους. Το 2021, η AEGEAN αξιοποίησε αποτελεσματικά το δίκτυο και το στόλο της, ενίσχυσε την κεφαλαιακή της επάρκεια και υπήρξε ιδιαίτερα ανταγωνιστική στη διαχείριση του κόστους της. Η σημαντική ανάκαμψη ωστόσο που παρουσιάστηκε την περίοδο Ιουνίου-Οκτωβρίου διακόπηκε από την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία επηρέασε τη δραστηριότητα και τη ζήτηση από το Νοέμβριο του 2021.

Το 2022 ο κλάδος συνολικά αναμένει σημαντική ανάκαμψη ενώ και η ζήτηση για το ελληνικό τουριστικό προϊόν δείχνει ιδιαίτερα ισχυρή. Παράλληλα όμως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει νέες σημαντικές αβεβαιότητες, ενώ επιδρά σημαντικά και στο κόστος των καυσίμων. Ο Όμιλος, έχει επιταχύνει την επένδυση σε νέα αεροσκάφη που μειώνουν την επίδραση του κόστους καυσίμων και προγραμματίζει νέους προορισμούς, νέες υπηρεσίες και προϊόντα αλλά και τη σταδιακή επιστροφή της χωρητικότητας στα πρό πανδημίας επίπεδα για την καλοκαιρινή περίοδο. Για τρίτη συνεχή χρονιά λόγω των ιδιαίτερων συνθήκων η ευελιξία και η δυνατότητα άμεσης προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς θα είναι και πάλι πολύ σημαντική».

Ειδήσεις σήμερα:

Οι Ταλιμπάν κλείνουν τα γυμνάσια και τα λύκεια για τα κορίτσια στο Αφγανιστάν

Λέων: Μην εκπλαγείτε αν η Αστυνομία δώσει πιο γρήγορα τις «απαντήσεις» για την Πάτρα από τους ιατροδικαστές

Βροχές και κρύο σήμερα - Έρχεται η άνοιξη το τριήμερο της 25ης Μαρτίου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης