We Feel Love!

We Feel Love!

Giorgio Moroder και χορός «κάτω από τον ήλιο» στο καλοκαιρινό Plisskën.

plissken01
Το χειμώνα του 2010 γεννήθηκε ένα μουσικό φεστιβάλ που έκτοτε προσφέρει τα πιο ιδιαίτερα, fun line up της εκάστοτε χρονιάς. Από τους FM Belfast και τους These New Puritans της πρώτης εκείνης νύχτας, το Plisskën (26-27 Ιουνίου φέτος) έχει φέρει ονόματα όπως Forest Swords, Peaches, Andrew Weatherall, Lee Scratch Perry, Swans, Fuck Buttons, Mogwai, Amelie Lens, Liars και η λίστα είναι πραγματικά ατελείωτη.

Το μουσικό είδος δεν έχει από μόνο του σημασία, αλλά μια πολυσυλλεκτικότητα που βγάζει νόημα και «έχει ροή», όπως μας λέει η συν-διοργανώτρια του φεστιβάλ Θεοδώρα Καρακάσση. Η λέξη κλειδί είναι η «ανακάλυψη» όμως, σε ένα line up με ανερχόμενα ονόματα που βρίσκονται στο κατώφλι της επιτυχημένης καριέρας τους.
plissken02
plissken03
plissken14

Αδιαπραγμάτευτος βασιλιάς της φετινής διοργάνωσης είναι ο θρυλικός Giorgio Moroder, αλλά μαζί του έρχονται και παλιότερα γνώριμα (Peter Bjorn & John, Black Athena) και όχι τόσο γνωστά ακόμα στην Ελλάδα (Giant Swan, D. Tiffany) ονόματα.

Τα τελευταία χρόνια το Plisskën έχει επεκταθεί και διοργανώνει διαφορετικές εκδηλώσεις μέσα στο έτος, όπως οι πιο πρόσφατες συναυλίες του Λούμπομιρ Μέλνικ και της Μιντόρι Τακάντα που μας άφησαν άφωνες. Και, φέτος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα έρθει το Boiler Room (25 Ιουνίου) σε συνεργασία με το Plisskën για μια μοναδική, πραγματικά άχαστη συναυλία. Για πρώτη φορά επίσης, οι συναυλίες θα γίνουν στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, μια καταλυτική κίνηση που φαίνεται να ταιριάζει στο ύφος και τις ανάγκες του φεστιβάλ.
Κλείσιμο
plissken08
plissken06

Έχουν περάσει 4 χρόνια για να δούμε καλοκαιρινό Plisskën – τι ωραία που επιστρέφει! Πώς και επαναφέρατε τη θερινή βερσιόν;
Το Plisskën γεννήθηκε χειμώνα. Το 2012 κάναμε την πρώτη του καλοκαιρινή βερσιόν, και κάθε χρόνο μεγάλωνε οργανικά. Εγινε διήμερο, με πολλά stages και το 2015 φιλοξενήσαμε 60 καλλιτέχνες σε 4 stages. Παράλληλα, είχαμε ήδη αρχίσει να επαναφέρουμε τη χειμερινή εκδοχή του το 2014, με Swans, Simian Mobile Disco, Lee Scratch Perry κ.α. Το 2016 κάναμε ένα διάλειμμα και επιστρέψαμε με τη χειμερινή εκδοχή, και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο, που όλοι είναι σε γιορτινή διάθεση, μιας και θεωρήσαμε πως έλειπε ένα φεστιβάλ τους χειμερινούς μήνες. Ο σκοπός μας βεβαίως ήταν να επιστρέψουμε με το καλοκαιρινό Plisskën, μιας και το να χορεύεις κάτω από τον Αθηναϊκό ήλιο, σε εξωτερικούς χώρους σου δίνει μια άλλη αίσθηση ελευθερίας. Επίσης εχεις πιο πολλούς χώρους διαθέσιμους, καθώς και μπάντες που περιοδεύουν λόγω καλοκαιριού και φεστιβάλ ανα τον κόσμο.
 
Είναι η πρώτη φορά που θα είστε στην Τεχνόπολη, γιατί αυτή η αλλαγή; 
Η Τεχνόπολη είναι ένας απο τους πιο όμορφους χώρους της Αθήνας. Και ταιριάζει πολύ με την αισθητική του Plisskën. Φέτος, που και η Τεχνόπολη διανύει τα 20 της χρόνια, ήταν η ιδανική στιγμή για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Πάντα προσπαθούμε να διαλέγουμε διαφορετικούς χώρους. Το Κτήριο 56 στον Ελληνικό Κόσμο είχε και αυτό την ιδιαιτερότητα του, αλλά και πάρα πολύ δουλειά στα στησίματα. Ηταν ένας άδειος χώρος και λίγο παρατημένος που σήμαινε πως κάθε χρόνο μέχρι και φορτηγό με χαλίκια φέρναμε για να ισοπεδώσουμε τον εξωτερικό χώρο! 
Plissken Festival Short Version Teaser

Εννιά χρόνια έχουν περάσει από το πρώτο Plisskën. Τι έχει αλλάξει; Τι έχει παραμείνει σταθερό;
Αυτό που σίγουρα παραμένει σταθερό είναι πως προσκαλούμε καλλιτέχνες που μας αρέσουν μουσικά και είναι φανταστικοί live. Ανερχόμενοι μουσικοί που μετά από ένα χρόνο βλέπεις να εκτοξεύεται η καριέρα τους, αλλά και θρύλους. Φεστιβάλ για εμάς είναι αυτός ο συνδυασμός. To curation. Κάτι που μερικές φορές μπορεί να φαίνεται διαφορετικό και περίεργο, αλλά μετά συνειδητοποιείς πως είναι όλα αλληλένδετα. Είναι μια ροή, αλλά και η αίσθηση των πολλαπλών stages που πρέπει να επιλέξεις που θα πας και τι θα δεις, πάντα θα χάσεις κάτι άλλο σε μια άλλη σκηνή, αλλά θα ανακαλύψεις και κάτι καινούργιο. Αυτό νομίζω ειναι η αξία του Plisskën.
 
Μίλα μου λίγο για το diversity του φετινού line up.
Πάντα προσπαθούσαμε να έχουμε μια ισορροπία όσον αφορά το φύλο των καλλιτεχνών και το είδος της μουσικής. Τα τελευταία ειδικά χρόνια έχει γίνει πιο εύκολο μιας και οι γυναίκες καλλιτέχνες εκπροσωπούνται καλύτερα, οπότε και η δουλειά μας στο booking είναι πιο αβίαστη. Αν και τολμώ να πω ότι ποτέ δεν έγινε εσκεμμένα κάποια επιλογή μας επειδή είναι γυναίκα ή άντρας. Η επιλογή μας αφορούσε πάντα τους καλύτερους στο είδος τους, ανεξαρτήτως φύλου. Σίγουρα είμαστε ικανοποιημένοι όταν βλέπουμε σε ένα line up να δίνονται ίσες ευκαιρίες τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες. Πιο πρόσφατα, η άνοδος του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος έχει βοηθήσει ακόμα περισσότερο στο να διευρυνθεί η γκάμα του gender των καλλιτεχνών. Είμαστε περήφανοι που ποτέ δεν είχαμε «στεγανά» στο booking μας, αλλά αντιθέτως να έχουμε εδώ και χρόνια ένα lineup με gender diversity. 
plissken05
plissken04
plissken07

Φέτος φέρνετε έναν κανονικότατο θρύλο της ηλεκτρονικής μουσικής, τον Giorgio Moroder. Τι να περιμένουμε από το σετ του;
Μιλώντας για θρύλους, ο Giorgio είναι ο απόλυτος για εμάς. Ένας μουσικός-παραγωγός που άλλαξε τουλάχιστον δύο φορές την ιστορία της μοντέρνας μουσικής και έχει επηρεάσει το σύνολο της dance και της pop μουσικής σκηνής. Το μόνο σίγουρο που μπορούμε να περιμένουμε είναι να είναι ένα από τα πιο fun fun fun σετς των τελευταίων χρόνων με αναρίθμητες επιτυχίες και αγωνία για το ποιες θα μείνουν «απ’ έξω». Προσδοκώ σίγουρα στο κλασσικό «I Feel Love» και στο guilty pleasure «Take My Breath Away».

Το Plisskën πέρα από γνωστά ονόματα όπως τον προαναφερθέντα Moroder, τους Mogwai και τους Death in Vegas, συστήνει κάθε φορά στο ελληνικό κοινό και καινούργια διαμαντάκια. Ποια θα είναι η φετινή αποκάλυψη πιστεύεις;
Ποντάρω σε 3 καλλιτέχνες: Donny Benet που ανοίγει το Main Stage και το φεστιβάλ στις 26 Ιουνίου. Είναι απολαυστική η italo disco που παίζει και με full live band νομίζω θα είναι το ιδανικό ξεκίνημα. Οι Giant Swan την ίδια μέρα στο Tunnel είναι από αυτά τα ηλεκτρονικά punk ντουέτα που θα «πάρουν αιχμαλώτους», όπως λέμε λαϊκά. Και τέλος, ανυπομονώ για την D.Tiffany στο Aquarium stage στις 27 Ιουνίου μιας και πρόκειται για μία από τις πιο «φορμαρισμένες» djs του πλανήτη αυτή τη στιγμή. 
 
plissken11
plissken10
 
Φέτος, έχετε και τη φοβερή συνεργασία με το Boiler Room. Πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό για σας ως φεστιβάλ;
Φοβερή ικανοποίηση καταρχάς που διάλεξαν το φεστιβάλ μας για το ντεμπούτο τους στην Ελλάδα. Επίσης, το γεγονός ότι όλοι οι καλλιτέχνες του stage στις 25 Ιουνίου δέχτηκαν να συνεργαστούν μαζί μας χωρίς δεύτερη σκέψη είναι επίσης πολύ τιμητικό για εμάς. Το γεγονός πως καλλιτέχνες όπως ο Nicola Cruz, που αυτή τη στιγμή πέρα από έναν από τους πιο περιζήτητους μουσικούς του πλανήτη από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, θα εμφανιστούν στη σκηνή μας στις 25 Ιουνίου είναι από μόνο του εξαιρετικά ενθαρρυντικό τόσο για το φεστιβάλ μας όσο και για τη μουσική σκηνή της Αθήνας. 

Πώς μια αρχιτεκτόνισσα / designer αποφασίζει να κάνει ένα μουσικό φεστιβάλ; Και δη, τέτοιου είδους;
Θεωρώ πως όλοι οι δημιουργικοί τομείς συνδυάζονται. Ζούσα χρόνια στην Αγγλία, οι περισσότεροι μου φίλοι ήταν μέσα στην μουσική, το ζούσα απο κοντά, πήγαινα σε πολλά φεστιβάλ, έβλεπα πως το οργανωτικό κομμάτι είναι κάτι που με ενθουσιάζει και όλα εδεσαν οταν το Plisskën γεννήθηκε το 2010. Το να οργανώνεις ένα φεστιβάλ έχει τόσες διαφορετικές πτυχές, απο την βαρετή γραφειοκρατία, άπειρα email, την δημιουργία του line up, marketing, management, press, design, παραγωγή. Είναι πολύ αγχωτικό αλλά και τρομερά συναρπαστικό. Σχετικά με το «είδος» του φεστιβάλ, νομίζω από την αρχή ξέραμε πως θέλαμε να είναι ένα boutique festival, όπως λένε και οι ξένοι. Απο την λεπτομέρεια, στην αισθητική, στο multigenre line up.
 
plissken12
plissken13
 
Έχεις κάποια αγαπημένη ανάμνηση από τα προηγούμενα φεστιβάλ; 
Το 2014 για μένα ήταν απο τις αγαπημένες μου χρονιές. Mount Kimbie, Dirty Beaches, Vitalic, Fink, Wild Beasts, 65 Days of Static. Οταν δουλεύεις, δεν προλαβαίνεις να δεις καμία συναυλία εξ ολοκλήρου, αλλά θυμάμαι την στιγμή στις 4 το πρωί που όλοι μας οι φίλοι ήταν μπροστά-μπροστά στον Vitalic οαι τα παρατάμε όλα και για ένα μισάωρο αφεθήκαμε και ξεβιδωθήκαμε στον χορό. Το ίδιο και την επόμενη χρονιά με τους Mogwai που ακούμπησα κάγελο μπροστά μπροστά και ανατρίχιασα απο την συγκίνηση. Επίσης, υπάρχουν και πολλές ιστορίες με καλλιτέχνες που συνεχίζουν μετά το φεστιβάλ. Όταν αράξαμε ένα βράδυ με τους Soft Moon στην Βάρκιζα και παίζαμε μουσική και μιλούσαμε μεχρι το πρωί, όλες οι βόλτες στην Αθηνα με τους Optimo που θα ξαναπαίξουν φέτος στις 27 Ιουνίου και τους θεωρούμε πια φίλους. 

Τι σας κάνει να συνεχίζετε;
Συνειδητοποιούμε με χαρά πως αυτό το όραμα που έχουμε το συμερίζονται και άλλοι όταν σημαντικά media όπως το Pitchfork, Time Out London, The Independant, τα European Festival Awards, ανα τα χρόνια μας έχουν συμπεριλάβει σε διάφορες διεθνείς λίστες για τα καλύτερα line up του χειμώνα και καλοκαιριού. Επίσης, το να σε προσκαλούν να κάνεις co-curate βραδιές στο Le Lieu Unique στην Νάντες της Γαλλίας, ή στο Fifty Fifty Lab στο Βέλγιο, και να συνεργασζόμαστε στο πρώτο Boiler Room στην Ελλάδα είναι σίγουρα μια εξέλιξη που ελπίζει / θέλει να δει ο κάθε διοργανωτής. 
plissken09
plissken15

Τι να περιμένουμε απο το Plisskën προσεχώς;
Τη χειμερινή μας βερσιόν στις 7 Δεκεμβρίου με 2 stages και πολλές εκπλήξεις!

Πληροφορίες για το φεστιβάλ εδώ: plisskenfestival.gr
Εισιτήρια στο viva.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης