«Προ-΄Ιμια Πολέμου»: Ιδέες για λίστα ελληνικών διεκδικήσεων από την Τουρκία

«Προ-΄Ιμια Πολέμου»: Ιδέες για λίστα ελληνικών διεκδικήσεων από την Τουρκία

Ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Κώστας Μαρδάς παρουσίασε το βιβλίο του «Προ- ΄Ιμια Πολέμου» και πρότεινε λίστα με ελληνικές διεκδικήσεις από την Τουρκία

kesta2
Ιδέες προς τους αρχηγούς των κομμάτων για μια πολιτική ελληνικών διεκδικήσεων προς την Τουρκία πρότεινε ο δημοσιογράφος- συγγραφέας Κώστας Μαρδάς, την Τρίτη το βράδυ στο βιβλιοπωλείο Ιανός, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Προ- ΄Ιμια Πολέμου», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης.

Για το βιβλίο μίλησαν: Κώστας Ζαχαριάδης, διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος , ο δήμαρχος στην κρίση των Ιμίων Δημήτρης Διακομιχάλης και η ηθοποιός με εργασία για την ελληνοτουρκική κουλτούρα Ηρώ Κισσανδράκη.
kesta2

Η λίστα των ελληνικών «θέλω», που για πρώτη φορά κατατίθεται σε ελληνικό φόρουμ- εκδήλωση από Έλληνα ειδικό ή δημοσιογράφο είναι η παρακάτω:

Να ζητήσουμε το δικαίωμα τέλεσης Θείας Λειτουργίας στην Αγιά Σοφιά, κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα ,με δέσμευση της Ελλαδικής Εκκλησίας ότι η λειτουργία δεν θα λαμβάνει εθνικοπολιτική διάσταση .

Κλείσιμο
Να ζητήσουμε να αναγνωρίσει η Τουρκία σε επίσημη απογραφή το δικαίωμα προσδιορισμού των ελληνογενών κρυπτοχριστιανών Τούρκων στον Πόντο , των Τουρκοκρητικών του Τσεσμέ και απογόνων Ελλήνων της Σμύρνης που μετά τον Διωγμό του 1922 καλύπτουν την ρωμέϊκη καταγωγή τους πίσω από υπηκοότητες Ευρωπαϊκών χωρών.

kwtsas

Να ζητήσουμε την κατοχύρωση του δικαιώματος σύστασης πολιτιστικών σωματείων των ελληνογενών μειονοτήτων με τήρηση των εθίμων , δικαίωμα εκμάθησης της ελληνικής ποντιακής και κρητικής διαλέκτου .

Να ζητήσουμε την εγκατάσταση απογόνων διωχθέντων Κωνσταντινοπολιτών στην Πολη και διωχθέντων μικρασιατών στη Σμύρνη μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων .

Να ζητήσουμε το δικαίωμα υπερπτήσεων ελληνικών αεροσκαφών αναγνώρισης, με ενημέρωση του ΝΑΤΟ , σε ζώνη κατά μήκος της τουρκικής ακτής, ώστε να πιστοποιείται η συγκέντρωση δυνάμεων που μπορούν να απειλήσουν τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Και – το τελευταίο : Να ζητήσουμε την απόδοση στην Ελλάδα νησιών και βραχονησίδων εντός του Κόλπου του Αδραμυττίου – απέναντι από τη νήσο Λέσβο , αλλά και καθ΄όλο το μήκος των αιγαιακών συνόρων – που , ενώ βρίσκονται έξω από τα 3 μίλια από τις τουρκικές ακτές, και άρα δεν τα καλύπτει το όριο τουρκικής κυριαρχίας που ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης, τελούν υπό τουρκική κατοχή.
Αυτή την πολιτική την ονομάζω : «Ζητούμε και συζητούμε», κατέληξε ο Κώστας Μαρδάς.
kesta3

Προηγουμένως, ο συγγραφέας εξήγησε στην κατάμεστη αίθουσα γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί με τις ελληνοτουρκικές κρίσεις:

«Κυρίες και κύριοι,

«Το βιβλίο το έγραψα για να προειδοποιήσω ότι βρισκόμαστε ενώπιον του κινδύνου επιβολής ενός Μνημονίου στο Αιγαίο. Ενός δηλαδή ελληνοτουρκικού συμφώνου περιορισμένης ελληνικής κυριαρχίας . Το λέω ευθέως : Θα χάσουμε τον έλεγχο στο Αιγαίο , αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής, αφού ήδη ο αρμόδιος διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός Νavarea ΙΙΙ μέσω του Ισπανικού Ναυτικού δέχεται τις τουρκικές Νavtex , δηλαδή τις εκατοντάδες τουρκικές Αναγγελίες για ασκήσεις στο Αιγαίο, αρμοδιότητα που είχε επί δεκαετίες αποκλειστικά η Ελλάδα».
Και συνέχισε:

« Oι απώλειες στο Αιγαίο και στην Κύπρο, δεν επισυνέβησαν μόνο εξ αιτίας της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της Άγκυρας. Προήλθαν και από δικά μας λάθη. Από αρχηγική άσκηση της εξωτερικής πολιτικής . Από παρορμήσεις ηγετών στη Λευκωσία και στην Αθήνα. Από την ανεξέλεγκτη δράση εθνικιστών . Από τυχοδιωκτισμό στρατιωτικών . Από ανεπάρκειες κοινοβουλευτικών . Από ανευθυνότητα αυτών που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία , αποδυναμώνοντας την εθνική άμυνα . Και από παιδικές δηλώσεις υπουργών…».

Τονίζοντας ότι μιλάει πέραν του εθνικισμού και του εθνομηδενισμού , έδωσε στοιχεία της τουρκικής επιθετικότητας:
« Βαθμιαία, με την λαϊκιστική έξοδο από το ΝΑΤΟ το 1974 , έως την ταπεινωτική συμφωνία των Ιμίων, με τις συνεχείς παραβιάσεις της Τουρκίας , που αυξήθηκαν 50 % στον αέρα και 550 % στα χωρικά μας ύδατα το 20 17- 18, δημιουργήθηκε μια περαιτέρω δυσμενής κατάσταση. Και βέβαια οι παραβιάσεις απαντώνται αστραπιαίως από τους Ικάρους μας , που αμείβονται με λιγότερα από 2000 ευρώ το μήνα, όταν ο Πρόεδρος της χρεοκοπημένης Ελληνικής Δημοκρατίας εισπράττει 11.000 ευρώ μηνιαίως για να βάζει μια υπογραφή … .Αλλά : Η επιθετική παραβίαση δεν ακυρώνεται. Οι είσοδοι τουρκικών αεροσκαφών από το 1987 έως το 2018 ανέρχονται σε 52.000 , σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΑ…».
kesta4
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης