Τασούλας: «Αδύνατο να βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος μέσα στον τύμβο της Αμφίπολης»

Τασούλας: «Αδύνατο να βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος μέσα στον τύμβο της Αμφίπολης»

Τι μαρτυρούν τα ακροδάχτυλα των Καρυάτιδων σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού 

Το ενδεχόμενο να βρίσκεται θαμμένος στο μνημείο της Αμφίπολης ο Μέγας Αλέξανδρος απέκλεισε ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας. 

«Η απάντηση δε θα είναι πολύ μακριά» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας και εκτίμησε ότι είναι αδύνατο να βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος μέσα στον τύμβο της Αμφίπολης, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ίδια ώρα πως το μνημείο μαρτυρά πως σίγουρα ο «ένοικος» θα είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Ο υπουργός Πολιτισμού ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν υπάρχει περίπτωση να είναι μέσα στον τάφο ο Μέγας Αλέξανδρος.
«Η αίσθηση που έχω είναι ότι αυτό είναι αδύνατον», απάντησε ο κ. Τασούλας και συνέχισε: «Και το λέω όχι επειδή θέλω να εκπλαγώ ευχάριστα. Το λέω γιατί για το Μέγα Αλέξανδρο έχουμε υποδεέστερες πληροφορίες, άρα φαντάζομαι ότι αν είχαμε μια τέτοια εξέλιξη, μια τέτοια πληροφορία δεν θα είχε διαφύγει».

«Ο ένοικος του μνημείου πάντως είναι αντίστοιχος του μεγαλείου του μνημείου», είπε συγκεκριμένα ο κ. Τασούλας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega για τα ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης.Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο υπουργός Πολιτισμού μίλησε για τις προσωπικές του εκτιμήσεις και σύμφωνα με τα όσα είναι σε θέση να γνωρίζει μέχρι στιγμής. 

Μάλιστα ο υπουργός Πολιτισμού αποκάλυψε τι μαρτυρούν τα περίτεχνα ακροδάχτυλα των Καρυάτιδων, λέγοντας: «Αυτά τα ακροδάχτυλα των Καρυάτιδων είναι σαν τίτλος ευγενείας και δείχνουν την αθηναϊκή επίδραση στην τέχνη της περιοχής και αυτό είναι λογικό γιατί η Αμφίπολη ήταν αποικία των Αθηνών».  

Ο κ. Τασούλας σημείωσε ότι ούτε ο ίδιος δεν έχει πάει στο σημείο των ανασκαφών. «Έχω δώσει εντολή να μην με αφήσουν να μπω στον τύμβο! Είμαι σαν τον Οδυσσέα, που ζήτησε να τον δέσουν στο κατάρτι του πλοίου», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο μυστικό, που περιμένουν να αναδυθεί από τον τύμβο, αλλά όλο το μνημείο είναι «Το μυστικό».

Αναφορικά με την πορεία της ανασκαφής, ο υπουργός Πολιτισμού είπε ότι βρέθηκε θύρωμα που δείχνει ότι υπάρχει και τέταρτος θάλαμος.

Απαντώντας στις επικρίσεις περί πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος από την κυβέρνηση, ο κ. Τασούλας υποστήριξε: «Δίνουμε στοιχεία στον ελληνικό λαό που δεν δείχνουν μιζέρια, γιατί κάποιοι θέλουν μόνο μιζέρια». 

Απέφυγε, δε, να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον ακριβή χρόνο αποκάλυψης του συνόλου του τάφου, προσπαθώντας να εξηγήσει πως δεν μπορεί να υπάρχουν σαφή χρονοδιαγράμματα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ο κ. Τασούλας ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις σύλησης του μνημείου, ενώ κατήγγειλε ότι κάποιοι παρακαλούν να μην βρεθεί τίποτα στον τάφο: «Είναι απαράδεκτο, αλλά δυστυχώς υπάρχει μια ελάχιστη μειοψηφία με αυτή την συμπεριφορά».

Εν τω μεταξύ, η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και τα ευρήματα εντυπωσιάζουν.  Την Κυριακή, το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα νέες, εκπληκτικές φωτογραφίες από τις Καρυάτιδες που βρέθηκαν μέσα στον τύμβο.

Οι ανασκαφές έφεραν στο «φως» ολόκληρα τα σώματα των επιβλητικών αγαλμάτων τα οποία έχουν ύψος 2,27, φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο και φέρουν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η όψη των βάθρων είναι διαμορφωμένη με στέψεις και ορθοστάτες, ακολουθούν, δηλαδή, τον τύπο της μαρμάρινης επένδυσης των τοίχων όλων των θαλάμων.

ΣΧΟΛΙΑ (10)

δημητρης

οσο αφορα τα δαχτυλα είναι το λεγομενο στη αρχιτεκτονικη ελληνικο ποδι γενετικο χαρακτηριστικο των ελληνων ΜΟΝΟ. αυτος που θελει να λεγεται και υπουργος θα επρεπε να ντρεπεται, ασχετου αποτελέσματος,αυτα δεν λεγονται δημοσια. Α ρε συριζαιοι αλβανοι τι πικρα θα παρετε αν είναι ο μεγας στρατηλάτης...α ρε μασωνοι καζουρα που θα φατε μεσα στη βουλη ( οι μισοι εκει μεσα είναι μασωνοι ) . "ΠΑΣ ΜΗΝ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ" 'ΒΑΔΙΖΕ ΧΩΡΙΣΤΑ ΠΟΛΕΜΑ ΕΝΩΜΕΝΟΣ '

Giannis

Έχω δώσει εντολή να μην με αφήσουν να μπω στον τύμβο! Είμαι σαν τον Οδυσσέα, που ζήτησε να τον δέσουν στο κατάρτι του πλοίου Τα λογικα παραδοξα πανε συννεφο.

Leon leontiou

Διάγνωση διαίσθησης ???...αποκλεισμός ενός ενδεχομένου " γιατί 'έτσι διαισθάνομαι"???.....δίχως στοιχεία...δίχως επιστημονική προσέγγιση....??? Στοίχημα να παίζατε κ. Υπουργέ πάλι θα λαμβάνατε υπ όψιν κάποια στοιχεία για την πιθανότητα επαλήθευσης του παιζόμενου σημείου σας...εκτός απο την διαίσθηση που στο παιχνίδι αυτό (στοίχημα) εχει περισσοτερη εφαρμογή!!! Μιά σκέψη μόνο θα ήθελα να κάνω μόνο σε αντιδιαστολή με τα καταγεγραμμένα ιστορικά στοιχεία που αναφέρουν την πορεία της "Λάρνακας του Μ.Αλεξανδρου καθώς και τις μεταγενέστερες αναφορές απο τις επισκέψεις του αυρτοκρατορος Καισαρα κ.α. στον ταφο του κάπου εκεί στην Αίγυπτο όπως αναφέρουν τα Ιστορικά ντοκουμέντα..... Η σκεψη ειναι η εξής....σήμερα με τόσα μέσα πληροφόρησης ...τόσες τεχνολογικές δικλείδες ασφαλείας , τόση ενημέρωση .....τόση έρευνα καθημερινή απο τους δημοσιογραφους ...ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ ΚΕΚΑΛΥΜΜΈΝΑ...ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΛΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΙ ΑΛΛΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ !!! Τήν εποχη εκείνη με μια ομολογουμενως ΠΑΝΕΞΥΠΝΗ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΑΤΗ ΜΗΤΕΡΑ (ΟΛΥΜΠΙΆΔΑ)....τόσους πιστούς κι αγαπημενους φίλους-στρατηγούς-τόσους δολοπλόκους και τόση ΔΥΝΑΜΗ που θα χάριζε στον κάτοχο του το νεκρό σώμα του Μ. Αλεξάνδρου ...ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ "ΠΕΡΙΤΕΧΝΗ" ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ" ώστε να κατευθυνθεί εκεί που γεννήθηκε ...εκεί που στέφθηκε Βασιλεύς ....εκει κοντά στην Μητέρα του που τόση αδυναμία τον είχε.....στην ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΗ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΑΝΗΚΕ??....Πόσο εύκολο ήταν οι "Δημοσιογράφοι"-Ιστορικοί της εποχής που κατέγραφαν τα γεγονότα να παραπλανήθηκαν??? Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με πολλά γεγονότα που συμβαίνουν και σήμερα με τόση τεχνολογική υποστήριξη και τόσο μεγάλο αριθμό ενασχολουμενων (Δημοσιογράφοι) με το ίδιο θέμα ???...Υπάρχουν κάποια ιστορικά στοιχεία απ όσο τουλάχιστον διάβασα που αφήνουν κάποιες πιθανότητες να έγινε αλλαγή αλλά και ίσως και δημιουργηθηκαν και δύο λάρνακες της σωρού Του ώστε να ωφεληθούν όλες οι επιθυμίες των κρατούντων της εποχής.Είναι ενα ενδεχόμενο....και τίποτα πριν τήν οριστική αποκάλυψη του μνημείου δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί !!! Ένας ακόμη λόγος ή μάλλον απορία που αναζητώ απάντηση είναι.....πόσα και ποιά γεωπολιτικά στοιχεία και συμφέροντα θα επιτρέψουν την αποκάλυψη ΑΝ ειναι ο τάφος του Μεγάλου Στρατηλάτη να το ανακοινώσουν??? Ικασίες και διακαής πόθος πολλών Ελλήνων θα πείτε ....η αρχαιολογική σκαπάνη θα δείξει ....μέχρι τότε τίποτε δεν θα πρέπει να αποκλείεται , και τίποτα για όλους εμάς που " εκ του μακρόθεν" προσεγγίζουμε το θέμα δεν θα πρέπει να θεωρούμε "ΟΡΙΣΤΙΚΌ ΚΑΙ ΑΜΕΤΆΚΛΗΤΟ"!!!

epistimonikos metanastis

den exo episis elinika gia auto den tha grapso se gtreeklish... giati oute i grafi oute i tautotita kanoun ton elina, opos ke kathe politi tou kosmou... mporite na me diagrapsete an thelete... ekino pou thelo na po ine gia tin sinenteuksi tou ipourgou... ti tragiki xora imaste, pios epilegi telika olous autous tosa xronia, pos ine dinaton enas ipourgos na sibereni kati analogo, '' exontas opos lei diesthisi'' gia to an ine i oxi o tafos tous M. Alexandrou... ime gaitros sto epagelma ke gia na epitrepso ti diagnosi ke ti therapie prepi na meletiso prota ta apotelesmata ton eksetaseon... biologikon, apikonistikon, elektokardiografikon, anosologikon ktl ktl ke meta ke fisika meso tis epagelmatikis mou diesthisis ton xronon sta nosokomio mporo na epitrepso ton eauto mou na katalikso se diagnosi! edo exoume enan ipourgo, oxi maximo arxeologo, xoris kamia ebiria epi tou thematos, xoris kan na exi di ton topo, na milai gia diesthisi....... to tromero ine oti exoume mono tetious politikous se touti ti xora ... ke autos ine to pio labro paradigma ! edo den iparxoune ekoma stixia pou na dixnoun oti ine tafos i kapio alo ikodomima, ine mia ereuma stin ekseliksi tis ke tha prepi na perimenoume ta egira epistimonika apotelesmata tis omadas pou asxolite! sas euxaristo! ke lipame gia tin grafi !

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ

Και θα το δείτε ότι τελικά είναι ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.Κρατείστε το μυνημα μου.

γιαννης

ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ,καλα θα κανει να φροντισει οπως λενε ειδικοι αρχαιολογοι,για την καλυψη του μνημιου απο τωρα με ειδικο σκεπαστρο,αναλογο του μνημιου,ωστε να εργαζοντε και να αναδειχτει...... Το να αποκλειε ποιος ειναι μεσα,ειναι επιπολαιο,δεν ειναι για αναστημα Υπουργου!! Η ανασκαφη θα δειξει...... Εχουμε ελειψη οραματος απο τους πολιτικους μας...... Ειναι κατωτερος των περιστασεων.....

senor

sugnwmh gia ta greeklish, alla den exw ellhnika sto keyboard moy auth th stigmh. Mhpws ekeinh thn epoxh M.Aleksandrou h A8hna htan apoikia ths Makedonias (opws olh h shmerinh ellada ektos Sparths) kai oxi to anti8eto? lew egw twra...

ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΓΙΑΤΙ κ.ΤΑΣΟΥΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ???? ΠΩΣ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ??? ή ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΛΕΣ ΓΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΘΥΓΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ????? ΛΙΓΟ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ.........

Γεωργία

Τι εννοεί; Γιατί αποκλείουν το ενδεχόμενο εξαιτίας των δακτύλων; Δεν καταλαβαίνω.

Γιαννης

Καλα τα πε ο Καργακος.Τετοιου μεγεθους ταφος πρεπει να ανηκει στον μεγα στρατηλατη.Απλα οι αριστεροι δεν θελουν με τιποτα να ανηκει στον Αλεξανδρο για να μην εξυψωθει το εθνικο φρονημα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης