Αμφίπολη: Σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης του Τύμβου, υποστηρίζει γεωλόγος

Αμφίπολη: Σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης του Τύμβου, υποστηρίζει γεωλόγος

«Ισχυρά φαινόμενα αστάθειας» απειλούν την ανασκαφή, προειδοποιεί ο γεωλόγος-μελετητής Δρ. Λάζαρος Πολυμενάκος στο protothema.gr

Tους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ανασκαφή του Λόφου Καστά από αστάθειες των εδαφικών υλικών του επιχώματος και τη δυνατότητα της σεισμικής τομογραφίας να συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων αυτών επισημαίνει ο γεωλόγος-μελετητής Δρ. Λάζαρος Πολυμενάκος, με δηλώσεις του αποκλειστικά στο protothema.gr. 

Ο κ. Πολυμενάκος είναι ειδικός στην εφαρμογή της σεισμικής τομογραφίας και μάλιστα είναι ο κύριος συντάκτης της πολυσυζητημένης γεωφυσικής μελέτης για τον Λόφο Καστά, η οποία είναι δημοσιευμένη σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό ήδη από το 2003.

Οπως υπογραμμίζει ο κ. Πολυμενάκος «είναι δυνατό να προκληθούν ισχυρά φαινόμενα αστάθειας της σήραγγας εντός του Τύμβου Καστά και του περιβάλλοντος εδαφικού υλικού, θέτοντας σε κίνδυνο τη συνέχιση της ανασκαφής αλλά και την ακεραιότητα των αρχαίων καταλοίπων».

Ο Έλληνας γεωλόγος επισημαίνει ότι «το τεχνητό επίχωμα που περιβάλλει τη σήραγγα έχει μειωμένη ικανότητα αυτοϋποστήριξης σε σχέση με αντίστοιχο υλικό που θα είχε αποτεθεί με φυσικές διεργασίες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διαστάσεις του επιχώματος αλλά και η πολυπλοκότητα των εδαφικών συνθηκών στο εσωτερικό του λόφου είναι πρωτόγνωρες για τα ανασκαφικά δεδομένα, θεωρώ ότι τα επόμενα στάδια προχώρησης της ανασκαφής θα πρέπει να σχεδιαστούν με ιδιαίτερη προσοχή, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη επιστημονική πληροφορία».

Ο κ. Πολυμενάκος αποκαλύπτει ότι στην προσπάθειά του να συνδράμει τις εργασίες της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων στο Λόφο Καστά, έχει εδώ και καιρό -και ειδικότερα πρόσφατα- επιχειρήσει να θέσει υπόψη της τα διαθέσιμα στοιχεία και την εμπειρία του. Επίσης έχει καταθέσει σχετικές προτάσεις επανεξέτασης των εδαφικών συνθηκών μέσω της σεισμικής τομογραφίας, πριν η ανασκαφή προχωρήσει περαιτέρω. Σε αυτές ο γεωλόγος έχει προσθέσει την παράλληλη αξιολόγηση στοιχείων από τυχόν άλλες έρευνες στο λόφο.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η ανησυχία του γεωλόγου-μελετητή προκύπτει από την ερμηνεία των πληροφοριών που συλλέγει σχετικά με την ποιότητα και τη δομή των εδαφικών υλικών, από την αξιολόγηση των στοιχείων της σεισμικής έρευνας που είχε εκπονήσει με τους συνεργάτες του κατά το παρελθόν στο Λόφο Καστά, καθώς και από την πολυετή εμπειρία του σε εφαρμογές της σεισμικής τομογραφίας στα πλαίσια αντιμετώπισης σύνθετων τεχνικογεωλογικών προβλημάτων (κατολισθήσεων, εδαφικών ασταθειών, κ.α.).

Παρόλ' αυτά, όπως αναφέρει ο κ. Πολυμενάκος, «οι μέχρι τώρα προσπάθειές μας δεν έχουν τύχει της ανταπόκρισης της τοπικής Εφορείας, πιθανόν λόγω αδυναμίας κατανόησης των αποτελεσμάτων και των δυνατοτήτων της συγκεκριμένης ερευνητικής μεθόδου. Θεωρώ πάντως ότι θα είναι προς όφελος της ανασκαφής αυτού του μοναδικού αρχαιολογικού μνημείου η αξιοποίηση των γνώσεων και της εμπειρίας μας καθώς, λόγω της πολυπλοκότητας των εδαφικών συνθηκών και της ανομοιογενούς εσωτερικής δομής του λόφου, οι εργασίες της ανασκαφής θα εκταθούν σε βάθος χρόνου και θα απαιτήσουν προσεκτικό σχεδιασμό».

» Πιστεύω πως είναι απολύτως απαραίτητο να αξιοποιηθούν τα στοιχεία της σεισμικής έρευνας και η σχετική με αυτήν εμπειρία που διαθέτουμε, καθότι η συγκεκριμένη ερευνητική μέθοδος είναι η μοναδική που έχει παραγάγει ολική απεικόνιση των εδαφικών συνθηκών στο εσωτερικό του Λόφου Καστά. Τα αποτελέσματά της δίνουν τη δυνατότητα αξιόπιστης εκτίμησης της μηχανικής συμπεριφοράς των εδαφικών υλικών με μη καταστρεπτικό τρόπο, δυνατότητα που τεκμηριώνεται και υποστηρίζεται από εκτενή διεθνή βιβλιογραφία».

ΣΧΟΛΙΑ (7)

οκ

Από πότε ξέρουν οι γεωλόγοι για στατική κατασκευών;;;;

Πασόκεμον

Λέμε τα αυτονόητα με επιστημονικό τρόπο, και προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε. Προφανώς ο τύμβος είναι αποτέλεσμα τεχνητής επίχωσης. Όπως και ΌΛΟΙ οι τύμβοι. Άρα δεν πρόκειται για κάτι νέο τεχνικά, απλά στην παρούσα περίπτωση είναι το μέγεθος της επίχωσης που προκαλεί το πρόβλημα. Ακόμα και χωρίς να είναι ειδικοί, οι μηχανικοί που εργάζονται στην ανασκαφή κάνουν το αυτονόητο : Αποφορτίζουν την κατασκευή από πάνω και παράλληλα την υποστηρίζουν από κάτω. Αυτό αρκεί.

Η λύση: Ground-penetrating radar

που μπορεί να "δείξει" τα πάντα σε βάθος δεκάδων μέτρων, σιγά μην χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία...Εδώ οι αρχαιολόγοι είναι ακόμα στην "εποχή του φτυαριού" αυτό δημιουργεί και πολλές θέσεις εργασίας για όλους... ή μήπως έχει και εδώ μαϊμού αρχαιολόγους ΔΥ και δεν ξέρουν αυτές τις τεχνολογίες? Η σύγχρονη τεχνολογία θα είχε αποκαλύψει τα πάντα και μπορούσε να είχε χαρτογραφήσει εύκολα και γρήγορα και άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Κυριάκος

Τι έχει να χάσει;....σε μία εβδομάδα θα έχει ξεχαστεί η δήλωση και ούτε γάτα ούτε ζημιά....αν όμως κάτσει;...."το είπε ο Δρ...."..."και το έγραψαν εδώ πρώτοι."...!

Veyron

Προσοχή, η είδηση εδώ είναι ότι ο λόφος είναι τεχνητός, δεν είναι φυσικές αποθέσεις, πρώτα φτιάχτηκε το μνημείο που βρέθηκε και μετά επιχώθηκε! Αυτό και μόνο φανερώνει τεράστια εργασία υλοποίησης (φανταστείτε πόσο χώμα και με πόσους εργάτες μεταφέρθηκε και αποτέθηκε εκεί πάνω). Επομένως δεν θα είναι για κάποιον τυχαίο (αν είναι τάφος) ή για κανένα απλό γεγονός το μνημείο..

Ο τσέλινγκας

Μάλιστα... άλλος ένα που θέλει να κερδίσει κάτι από την ανασκαφή ώς "έμπειρος". Να δούμε πόσοι ειδικοί, μελετητές, μάγισσες και μέρλιν θα πεταχτούν ακόμα...

Γιώργος

Πως γίνεται όλοι να έχουν άποψη από μακρυά;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης