Δέκα χρόνια από τη μεγάλη γιορτή του «Αθήνα 2004»

Δέκα χρόνια από τη μεγάλη γιορτή του «Αθήνα 2004»

Στις 13 Αυγούστου του 2004 η μαγευτική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων κατέστησε την Αθήνα πρωτεύουσα του κόσμου

Δέκα χρόνια από τη μεγάλη γιορτή του «Αθήνα 2004»
13 Αυγούστου 2004. Δέκα χρόνια πριν, τέτοια ημέρα, η Αθήνα έβαλε «τα καλά της» και υποδέχτηκε για δεύτερη φορά στη σύγχρονη ιστορία της την επιστροφή του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος παγκοσμίως, των Ολυμπιακών Αγώνων, στην πατρίδα τους. Η ελληνική πρωτεύουσα «πλημμύρισε» από αθλητές και αθλήτριες, δημοσιογράφους, εθελοντές και επισκέπτες από όλο τον πλανήτη για τη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού.

Το Ολυμπιακό Στάδιο γέμισε με 70.000 θεατές, ενώ δισεκατομμύρια τηλεθεατές έστρεψαν τα βλέμματά τους στη μικρότερη χώρα που διοργάνωσε με επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ελλάδα ήταν το κέντρο του κόσμου. Μια Ελλάδα αστραφτερή, κοσμοπολίτικη, αισιόδοξη.
Η λαμπερή και μεγαλοπρεπής τελετή έναρξης με τα αμέτρητα πυροτεχνήματα που φώτισαν τον ουρανό της Αθήνας, ήταν η αρχή της διοργάνωσης. To θέαμα εντυπωσιακό, μεγαλειώδες και συγκινητικό.

Ένας κομήτης άναψε τους πέντε Ολυμπιακούς Κύκλους στο κέντρο του Σταδίου και το μήνυμα της άμιλλας, της ειρήνης, της ελευθερίας και της ανακωχής εστάλη σε όλη τη Γη. Η ελληνική ιστορία παρουσιάστηκε λες και ήταν ταινία. Από τον μινωικό πολιτισμό στο Χρυσό Αιώνα, από την ελληνιστική εποχή στο μεσαιωνικό Ελληνισμό και από τον αγώνα για την Ελευθερία στους νεώτερους ελληνικούς χρόνους.
Κλείσιμο







Ακολούθησαν 17 ημέρες γεμάτες αξέχαστες στιγμές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη και οι οποίες μας άφησαν μια πραγματική «κληρονομιά».

Δέκα χρόνια μετά όμως και εν μέσω μιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης δίχως προηγούμενο στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας μας, τίποτα δεν θυμίζει εκείνες τις «πολύχρωμες» ημέρες του Αυγούστου.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις που φιλοξένησαν με τον καλύτερο τρόπο τις 202 αποστολές, έχουν πια ερημώσει. Τα περισσότερα από τα κτίρια που φιλοξένησαν τότε «βαριά» ονόματα του αθλητισμού παραμένουν αναξιοποίητα όλη αυτή τη δεκαετία και η σημερινή εικόνα τους μόνο θλίψη δημιουργεί. Η κατάντια τους έχει μάλιστα αποτυπωθεί και στον φωτογραφικό φακό των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων, που έχουν φιλοξενήσει εκτενή -αρνητικά- ρεπορτάζ για τα ελληνικά ολυμπιακά έργα. «Εδώ καταρρέει η ολυμπιακή ιστορία» έγραψε χαρακτηριστικά η γερμανική Bild.

Σημαντική παρακαταθήκη, ωστόσο, είναι το μετρό, το τραμ, ο προαστιακός και το αεροδρόμιο, έργα τα οποία δημιουργήθηκαν και εξελίχθηκαν για χάρη των Αγώνων, αλλά συνέβαλαν καταλυτικά στην καλύτερη λειτουργία της πόλης και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων.







Μεγάλο θέμα έχει δημιουργηθεί και για το πόσο κόστισαν τελικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη χώρα μας. Σύμφωνα με το Reuters, το κόστος τους αγγίζει τα 8,22 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Δέκα χρόνια μετά η χώρα μας «πάλλεται» μεταξύ μνημονίου και αντιμνημονίου και τίποτα δεν θυμίζει εκείνες τις λαμπρές αυγουστιάτικες ημέρες.











Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης