Μετά την αρχική παρουσίασή της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας και το μακρινό ταξίδι της στην Καλιφόρνια, στο J. Paul Getty Museum, η έκθεση «Η Πύλος του Νέστορα. Ένα μυκηναϊκό βασίλειο αποκαλύπτεται» παρουσιάζεται, από τις 26 Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.
Xρυσή σφραγίδα με παράσταση μεγαλοπρεπούς γρύπα. Θολωτός τάφος ΙV στον Άνω Εγκλιανό, 15ος αι. π.Χ. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αρ. ευρ. Π 7986
Η έκθεση αναδεικνύει την εξέλιξη της μυκηναϊκής πολιτισμικής ταυτότητας της Μεσσηνίας από τα διάσπαρτα κέντρα εξουσίας στην επικράτηση ενός ενιαίου βασιλείου υπό τον έλεγχο του Ανακτόρου στον Άνω Εγκλιανό, το οποίο η παράδοση συνδέει με τον ομηρικό Νέστορα.
Χάλκινο εγχειρίδιο με χρυσεπένδυτη λαβή. Διακοσμημένο με την τεχνική της «ζωγραφικής σε μέταλλο». Ένθετα χρυσά και αργυρά στοιχεία αποδίδουν σκηνή κυνηγιού με τρεις λεοπαρδάλεις σε τοπίο με βράχια, δένδρα και ένα ποτάμι. Μυρσινοχώρι, Θολωτός τάφος 2, 1520-1360 π.Χ. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αρ. ευρ. Π 8340
Η σχεδιαστική αντίληψη της έκθεσης περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στην ιστορία των ανασκαφών και στο έργο Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων που συνέβαλαν καθοριστικά στη γνώση μας για την περιοχή, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να έρθει σε επαφή με λιγότερο ορατές πτυχές της αρχαιολογικής έρευνας και μελέτης.
Χρυσό επίρραμμα σε σχήμα κουκουβάγιας. Περιστεριά, Θολωτός τάφος 3, 1630/10–1520/10 π.Χ. Μουσείο Χώρας αρ. ευρ. 2639
Κλείσιμο
Συνολικά παρουσιάζονται 214 αρχαία έργα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και 11 από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Μεταξύ άλλων σημαντικών εκθεμάτων, όπως το μοναδικό στέμμα από το Ρούτσι, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό, εκτίθενται και τα ευρήματα των πρόσφατων ανασκαφών από τον λακκοειδή τάφο του λεγόμενου Γρύπα–Πολεμιστή και τους θολωτούς τάφους VI και VII στον Άνω Εγκλιανό. Τα αντικείμενα της έκθεσης συνομιλούν με επιλεγμένα έργα από τις αίθουσες μυκηναϊκών αρχαιοτήτων στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου.
Χάλκινο στέμμα με στεφάνη και χρυσό «αστέρι – άνθος» στην κορυφή. Μυρσινοχώρι, Θολωτός Τάφος 1, 1630-1510 π.Χ. Μουσείο Χώρας αρ. ευρ. 3786
Η διοργάνωση της έκθεσης υλοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, καθώς και με την ευγενική συμβολή του Μουσείου J. Paul Getty και του Πανεπιστημίου του Cincinnati (Department of Classics).
Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη έως Δευτέρα: 08:00 – 20:00 / τελευταία είσοδος 19:30
Τρίτη: 13:00 – 20:00 / τελευταία είσοδος 19:30
Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξή τους, τα «Γαλανόλευκα Αστέρια by EKO» έχουν εξελιχθεί σε μία από τις σημαντικότερες αναπτυξιακές δράσεις του ελληνικού μπάσκετ, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι το μέλλον του αθλήματος χτίζεται από τις μικρές ηλικίες.
Η σύγχρονη μεταλλευτική δραστηριότητα, δεν καθορίζεται μόνο από την παραγωγή πρώτων υλών, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο εντάσσεται στο κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο, στο οποίο λειτουργεί και το πως αλληλοεπιδρά με αυτό.