«Το αγαπημένο μου γλυκό»: Μια τρυφερή ιρανική ταινία για τον έρωτα που δεν έχει ηλικία
Ανακηρύχθηκε από τον «Guardian» ως δεύτερη καλύτερη ταινία του 2024
Μια τρυφερή ταινίαγια τον ξαφνικό έρωτα που βιώνει μία μοναχική γυναίκα στην Τεχεράνη αποδεικνύοντας πως ο έρωτας δεν έχει ηλικία, ακόμα και στο θεοκρατούμενο Ιράν είναι «Το αγαπημένο μου γλυκό», που βγαίνει στις 9 Ιανουαρίου στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.
Το φιλμ, σε σκηνοθεσία Μάριαμ Μογκαντάμ και Μπεχτάς Σαανέχα, που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς όπου κι αν προβλήθηκε, απέσπασε τα βραβεία της Οικουμενικής Επιτροπής και της Fipresci στο Φεστιβάλ του Βερολίνου ενώ βρέθηκε στην κορυφή της λίστας της έγκριτης βρετανικής εφημερίδας «Guardian» με τις καλύτερες ταινίες του 2024, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση.
Η 70χρονη Μαχίν ζει μόνη στην Τεχεράνη από τότε που έμεινε χήρα και η κόρη της μετανάστευσε στην Ευρώπη μαζί με τα εγγόνια της, δραπετεύοντας από το αφιλόξενο ιρανικό καθεστώς. Μία μέρα όμως, η ερωτική της ζωή θα αποκτήσει νέα πνοή, και η καρδιά, μαζί με το σπίτι της, θα ανοίξουν και πάλι για έναν άνδρα. Το αναπάντεχο φλερτ τους θα εξελιχτεί σε ένα βράδυ που από κάθε άποψη θα μείνει αξέχαστο.
Σπάζοντας την παράδοση του κλασικού ιρανικού φεστιβαλικού σινεμά, η ταινία επιφυλάσσει εκπλήξεις πρώτου μεγέθους –ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς τη θέση της γυναίκας στο απολυταρχικό Ιράν σήμερα.
Τολμηρό, πολυεπίπεδα απελευθερωτικό ως προς το ζητούμενο της γυναικείας χειραφέτησης και προικισμένο με δύο μοναδικές ερμηνείες από το πρωταγωνιστικό ζεύγος, «Το αγαπημένο μου γλυκό» είναι μία τρυφερή και απρόσμενη ταινία με χιούμορ και ελαφράδα, που μάς προσκαλεί και μάς προκαλεί να αλλάξουμε τη ζωή μας, σε πείσμα όλων.
Αξίζει να αναφερθεί πως η ταινία γυρίστηκε κάτω από τη βαριά σκιά των διαδηλώσεων «Woman Life Freedom», μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί από την ιρανική αστυνομία ηθών. Στους δύο σκηνοθέτες της, μάλιστα, απαγορεύτηκε να ταξιδέψουν στο Φεστιβάλ Βερολίνου για να παρουσιάσουν την ταινία τους στο κοινό.
Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Λίλι Φαρχαντπούρ και Ισμαϊλ Μεχραμπί.
Την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, κάθε σταγόνα φυσικό μεταλλικό νερό ΒΙΚΟΣ μας θυμίζει ότι η ενυδάτωση δεν είναι μόνο καθημερινή συνήθεια, αλλά μια πράξη φροντίδας για τον οργανισμό και τη φύση.
Οι καινοτόμες φόρμουλες της LA VIE EN ROSE χαρίζουν μια μοναδική εμπειρία απόλαυσης και αναζωογόνησης – Τα premium πασχαλινά δώρα με πραγματική αξία και ορατά αποτελέσματα.
Οι πρόσφατοι ηλεκτρονικοί έλεγχοι για τα ανασφάλιστα οχήματα ανέδειξαν το πρόβλημα με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν χωρίς ασφάλιση, κάτι που δεν επηρεάζει μόνο τους ίδιους, αλλά συνολικά την ασφάλεια στους ελληνικούς δρόμους. Και αυτό ενώ η λύση είναι και απλή και προφανής.