Βόλος: Εγκαινιάζεται το πρώτο ελληνικό Μουσείο Παιδικής κι Εφηβικής Λογοτεχνίας

Βόλος: Εγκαινιάζεται το πρώτο ελληνικό Μουσείο Παιδικής κι Εφηβικής Λογοτεχνίας

Φιλοξενεί χειρόγραφα και προσωπικά αντικειμενα των Άλκης Ζέη, Ζωρζ Σαρή, Αντώνη Σαμμαράκη και άλλων σημαντικών συγγραφέων που μεγάλωσαν γενιές με τα βιβλία τους

Mouseio_PaidikisLogotexnias_Bolou_1
Χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα, παλιά βιβλία και περιοδικά, σπάνιες εκδόσεις, οπτικό και ηχητικό υλικό από τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων που μεγωσαν γενικές παιδιών φιλοξενεί το Μουσείο Παιδικής κι Εφηβικής Λογοτεχνίας (ΜΠΕΛ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στον Βόλο.

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να δει τη γραφομηχανή της Ζωρζ Σαρή, την πρώτη έκδοση του βιβλίου της Άλκης Ζέη, χειρόγραφα του Αντώνη Σαμαράκη και άλλων συγγραφέων που με το έργο τους καθόρισαν την εξέλιξη της παιδικής λογοτεχνίας στη χώρα μας και την προέβαλαν στο εξωτερικό, όπως ο Μάνος Κοντο-λέων, η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, η Ελένη Δικαίου, η Θέτις Χορτιάτη, ο Γιώργος Κρόκος, η Ρένα Καρθαίου, κ.α.
Mouseio_PaidikisLogotexnias_Bolou_2
Η γραφομηχανή της Ζωρζ Σαρή


Κλείσιμο
Το 2022 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με πρόταση της καθηγήτριας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης καθηγήτριας Τασούλα Τσιλιμένη, ίδρυσε το μοναδικό Μουσείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας(ΜΠΕΛ) στη χώρα μας. Το ΜΠΈΛ έχει ως βασικό στόχο τη συγκέντρωση, διαφύλαξη, ανάδειξη και προβολή του έργου και του αρχειακού υλικού συγγραφέων και εικονογράφων.

Με τον τρόπο αυτό πιστοποιείται η ιστορική εξέλιξη της Παιδικής Λογοτεχνίας και η γνωριμία με το έργο των δημιουργών, ενώ παράλληλα ενισχύεται η μελέτη και έρευ-να για το βιβλίο στη χώρα μας. Στο αρχειακό υλικό του ΜΠΕΛ συμπεριλαμβάνονται περιοδικά για παιδιά και νέους από τον προηγούμενο αιώνα, αφίσες, παλαιά βιβλία, προσωπικά αντικείμενα των δημιουργών, σπάνιο φωτογραφικό υλικό για το βιβλίο και τους φορείς προώθησής του, video, συνεντεύξεις κ.λπ. Ο επισκέπτης, μεταξύ άλ-λων, έχει τη δυνατότητα να δει πρωτότυπα έργα εικονογράφησης βιβλίων, καθώς και στάδια εξέλιξής της, έως την τελική εικονογράφηση.

Το Μουσείο προγραμματίζει εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια/εργαστήρια για παιδιά και ενηλίκους για την προώθηση της φιλαναγνωσίας και απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιών.

Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 στις 12:00 το μεσημέρι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης, με την Διευθύντρια του ΜΠΕΛ καθηγήτρια κ. Τασούλα Τσιλιμένη και την Πρόεδρο του ΠΤΠΕ, καθηγήτρια κ. Αικατερίνη Μιχαλοπούλου, θα εγκαινιάσουν τη λειτουργία του νέου μουσείου, στο χώρο όπου στεγάζεται (Γκλαβάνη 37 και 28ης Οκτωβρίου, Βόλος).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης