Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Αυτές είναι οι ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στην φετινή διοργάνωση

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Αυτές είναι οι ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στην φετινή διοργάνωση

Ταινίες σε Α' προβολή,  κλασικά φίλμ σπουδαίων Ελλήνων σκηνοθετών, αφιέρωμα στην Finos Film αλλά και προτάσεις νέων σκηνοθετών

Festival_Kinimatografou_Thessalonikis
Στην τελική ευθεία πριν την επίσημη έναρξή του, που θα πραγματοποιηθεί 3 Νοεμβρίου, βρίσκεται το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  και λίγες ημέρες πριν ανοίξει η αυλαία του ανακοινώνει τις ελληνικές ταινίες που θα παρουσιαστούν κατά την διάρκειά του. Η εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή λοιπόν θα δώσει το δυναμικό παρών στη φετινή διοργάνωση μέσα από 28 μεγάλου μήκους και 19 μικρού μήκους από τις οποίες οι 15 σε Α’ προβολή.
FKT_Silence
«Ησυχία 6-9» του Χρήστου Πασσαλή
Παράλληλα, οι Έλληνες κινηματογραφιστές θα συμμετάσχουν ενεργά και με αξιώσεις στην κούρσα των βραβείων. Πιο συγκεκριμένα οι ταινίες «Ησυχία 6-9» του Χρήστου Πασσαλή και «Άκουσέ με» της Μαρίας Ντούζα θα λάβουν μέρος στο Διεθνές Διαγωνιστικό, το «Πίσω από τις θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου και το «Black Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors ενώ στο διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward θα συμμετάσχουν οι ταινίες «Με αξιοπρέπεια» του Δημήτρη Κατσιμίρη και τα «Μπάσταρδα» του Νίκου Πάστρα.
FKT_Listen
«Άκουσέ με» της Μαρίας Ντούζα
Στο μεταξύ, η εταιρεία παραγωγής Finos Film θα έχει την τιμητική της καθώς φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ίδρυσή της. Με αφορμή αυτή την επέτειο θα τιμηθεί, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για την συνολική προσφορά της στον ελληνικό κινηματογράφο.

Παράλληλα, όμως, θα τιμηθούν και δύο σημαντικές Ελληνίδες δημιουργοί, η Μαρία Πλυτά που υπήρξε η πρώτη θηλυκή σκηνοθέτιδα στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και η Μαρία Γαβαλά η οποία θα τιμηθεί με Χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο της δημιουργίας της.

Κλείσιμο
Επιπλέον, για μία ακόμη χρονιά το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει, εντελώς δωρεάν, δύο εμβληματικές ταινίες του ελληνικού σινεμά με την σκηνοθετική υπογραφή δύο εκ των σπουδαιότερων διαχρονικά εκπροσώπων του. Ο λόγος για την «Αναπαράσταση» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, για τον οποίο το φεστιβάλ έχει ετοιμάσει ειδικό αφιέρωμα, και το «Όλα είναι δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού των καθολικά προσβάσιμων προβολών.
Aggelopoulos_-_Thesaloniki_2
«Αναπαράσταση» του Θόδωρου Αγγελόπουλου

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Α' ΠΡΟΒΟΛΗ

Άκουσέ με – Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα

Οικονομικές δυσκολίες αναγκάζουν την κωφή έφηβη Βαλμίρα να αφήσει το σχολείο Κωφών στην Αθήνα και να επιστρέψει στο νησί του πατέρα της όπου βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της αδιαφορίας και της απομόνωσης – όχι μόνο εξαιτίας των προκαταλήψεων του χωριού, αλλά κυρίως των δικών της. Η ταινία παρουσιάστηκε στην πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Thessaloniki Goes to Cannes. Με τους: Ευθαλία Παπακώστα, Δημήτρη Κίτσο, Γιώργο Πυρπασόπουλο, Yoana Bukovska Davidova, Νίκο Κουκά, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη.

Ησυχία 6-9 – Σκηνοθεσία: Χρήστος Πασσαλής

O Άρης και η Άννα συναντιούνται τυχαία σε μια ερειπωμένη, παραθαλάσσια πόλη γεμάτη με κεραίες που εκπέμπουν παράξενους ήχους και τις φωνές των Εξαφανισμένων, κατοίκων που έχουν χαθεί ξαφνικά και ανεξήγητα. Μέσα σε αυτόν τον παράξενο κόσμο, η Άννα και ο Άρης ερωτεύονται. Λίγες μέρες μετά, η Άννα εξαφανίζεται. Πρωταγωνιστούν: Aγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Σοφία Κόκκαλη, Μαρία Σκουλά, Βασίλης Καραμπούλας, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Άρης Αρμαγανίδης, Θανάσης Δήμου, Ράνια Οικονομίδου, Αθανασία Καλλιμάνη.

Meet the Neighbors

FKT_-_Black_Stone
Black Stone του Σπύρου Ιακωβίδη

Black Stone – Σκηνοθεσία: Σπύρος Ιακωβίδης

Δύο κινηματογραφιστές πέφτουν τυχαία πάνω στη Χαρούλα, μία απελπισμένη, υπερπροστατευτική Ελληνίδα μάνα, η οποία αναζητά τον γιο της. Όταν αυτός κατηγορείται για απάτη, η Χαρούλα ξεκινάει, μαζί με τον άλλο, ανάπηρο γιο της και έναν Ελληνο-αφρικανό ταξιτζή για να τον φέρει πίσω στο σπίτι... αντιμέτωπη για πρώτη φορά με το ποιος πραγματικά είναι. Με τους: Ελένη Κοκκίδου, Julio Γιώργο Κατσή, Αχιλλέα Χαρίσκο, Kevin Zans Ansong.


Πίσω από τις θημωνιές – Σκηνοθεσία: Ασημίνα Προέδρου

Ένα τραγικό γεγονός στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας φέρνει μια τριμελή
ελληνική οικογένεια μπροστά σε προσωπικά αδιέξοδα, με τον καθένα να πρέπει να αναλογιστεί για πρώτη φορά στη ζωή του το κόστος των πράξεών του. Πρωταγωνιστούν: Στάθης Σταμουλακάτος, Λένα Ουζουνίδου, Ευγενία Λάβδα, Χρήστος Κοντογεώργης, Ντίνα Μιχαηλίδου και ο Πασχάλης Τσαρούχας. Η ταινία παρουσιάστηκε στη δράση Thessaloniki Goes to Cannes του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

FKT_-_Dignity
Με αξιοπρέπεια του Δημήτρη Κατσιμίρη


Με αξιοπρέπεια – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κατσιμίρης

Ένας 80χρονος ηλικιωμένος έχει αφήσει το χωριό για να μείνει στην πόλη μαζί με τον γιο και τη νύφη του. Με αφορμή την ημέρα των γενεθλίων του, ο γιος του καλεί τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας για να τους ανακοινώσει πως αδυνατεί πλέον να τον φροντίζει. Μια άλλη λύση πρέπει να βρεθεί όπου όλοι θα πάρουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Πρωταγωνιστούν: Ηλέκτρα Γεννατά, Γιώργος Γερωνυμάκης, Γιάννης Κότσιφας, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Θανάσης Χαλκιάς, Χάρης Τσιτσάκης, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Aγγελική Στεφανή.

ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ – Σκηνοθεσία: Νίκος Πάστρας

Τα Μπάσταρδα έχουν αφήσει την πόλη μόνη της. Στην εξοχή το νέο τους σπίτι μυρίζει μόνο καλοκαίρι. Πέντε κορίτσια και πέντε αγόρια ζούνε εδώ και τώρα για το τώρα. Εδώ δεν πλησιάζει κανείς, εδώ όλοι φυλάνε σκοπιά, φιλάνε ο ένας τον άλλον, παίζουν τους νεκρούς. Είναι ακόμα παιδιά. Είναι τα δικά σας παιδιά. Τα δικά μας Μπάσταρδα. Πρωταγωνιστούν: Ναταλία Σουίφτ, Ζαχαρίας Γουέλα, Αφροδίτη Καποκάκη, Εριφύλη Κιτζόγλου, Χριστίνα Κυπραίου, Μάριο Μπανούσι, Γιώργος Μπουφίδης, Κατερίνα Νταλιάνη, Χρήστος Πούλος-Ρένεσης, Γιάννης Τομάζος. Η ταινία συμμετείχε στη δράση Thessaloniki Goes to Cannes.
FKT_-_Bastards
ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ του Νίκου Πάστρα

Τα άνθη στα άνθη – Σκηνοθεσία: Γιώργος Αθανασίου

Την τελευταία του μέρα στην Αθήνα προτού μετακομίσει στο εξωτερικό, ο Κωνσταντίνος συναντά τη Σοφία στο πάρκο. Υπό από την πίεση του χρόνου, οι δύο (όχι και τόσο στενοί) φίλοι συμφωνούν να παίξουν ένα παιχνίδι για να μοιραστούν αυτά που δεν γνωρίζει ακόμη ο ένας για τον άλλον. Πρωταγωνιστούν: Σοφία Ιωάννου, Κωνσταντίνος Κονιός.


Θολή γραμμή – Σκηνοθεσία: Μένιος Καραγιάννης

Κάποιος είπε ότι έρωτας είναι η τέχνη του να φεύγεις. Η ταινία παρακολουθεί τη σχέση ενός ζευγαριού, που τους ενώνει η επιθυμία να είναι μαζί και η ανάγκη να φύγουν, να χαθούν. Ξεκινούν ένα ταξίδι όπου δύσκολα ξεχωρίζεις το όνειρο από την πραγματικότητα, βαδίζοντας πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, σε μια θολή γραμμή, όπου όλα είναι πιθανά. Με τους: Ηλιάνα Μαυρομάτη, Όμηρο Πουλάκη, Αγγελίνα Ρήγα, Αλέξη Κροκιδά.

Καθαρτήριο – Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαζωμένος

Ένας μοναχός ηγείται μιας πομπής. Ένα κορίτσι διασώζεται από την πορνεία. Δύο κολεγιόπαιδα γίνονται δράστες βίαιων περιστατικών. Ένας ηλικιωμένος πέφτει θύμα μιας αστυνομικού. Ένα ζευγάρι προσπαθεί να αποκαταστήσει τη σχέση του. Μια γυναίκα εκφράζει τον θυμό της σε έναν δημόσιο υπάλληλο. Ένας άνδρας απάγει τον καλύτερο του φίλο. Επτά διαφορετικές ιστορίες για την αγάπη στη σύγχρονη Ελλάδα, από ανθρώπους που την αναζητούν, τη βρίσκουν, τη χάνουν. Πρωταγωνιστούν: Μαρία Ζορμπά, Γιάννης Κοκιασμένος, Ανδρέας Νάτσιος, Αγγελική Καρυστινού, Κώστας Μπάρας, Θόδωρος Κατσαφάδος, Νεφέλη Κουρή, Ηλέκτρα Γεννατά.

Μια νύχτα στο θέατρο - Σκηνοθεσία: Σωτήρης Σταμάτης

Διακόσια χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, ένα πραξικόπημα συμβαίνει στην Ελλάδα. Ένας άνδρας ονόματι Οδυσσέας κρύβεται στο θέατρο για τρεις μέρες. Την τρίτη νύχτα, μια γυναίκα με το όνομα Αθηνά τον βρίσκει κρυμμένο εκεί. Καθώς η νύχτα περνά, οι δυο τους σταδιακά μετατρέπονται στους ομώνυμους μυθολογικούς χαρακτήρες.

Φαντάσματα της Επανάστασης – Σκηνοθεσία: Θάνος Αναστόπουλος

Ένας Έλληνας σκηνοθέτης βρίσκεται στην Τεργέστη, κινηματογραφώντας ένα ντοκιμαντέρ που ακολουθεί τα βήματα του Ρήγα Φεραίου στην Ευρώπη του Διαφωτισμού. Όταν επισκέπτεται το ελληνορθόδοξο νεκροταφείο, μια ομάδα φαντασμάτων του 18ου αιώνα αποφασίζει να τον ακολουθήσει στην πόλη. Μια σύγχρονη κωμωδία βασισμένη σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Χωραφάς, Πηνελόπη Τσιλίκα, Paolo Rossi, Αινείας Τσαμάτης, Νίκος Γεωργάκης, Θεοδώρα Τζήμου, Γιώργος Συμεωνίδης, Rade Serbedja, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Έκτωρ Λιάτσος, Γιάννης Αναστασάκης, Ivan Zerbinati, Laura Busani, Max Sbarsi, Ariella Reggio

Ξεπερνώντας τα σύνορα

Στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα» παρουσιάζονται σε πρεμιέρα τέσσερις ταινίες ελληνικού ενδιαφέροντος, γυρισμένες εκατέρωθεν των συνόρων της ελληνικής επικράτειας:

Cavewoman – Σκηνοθεσία: Σπύρος Σταθουλόπουλος

Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εισβολής στην Ελλάδα, μια αντάρτισσα ξεκινά μια επιχείρηση εκδίκησης για να δολοφονήσει τη μητέρα της, στο όνομα του Θεού. Εμπνευσμένο από την Ηλέκτρα του Ευριπίδη. Με τους: Αγγελική Παπούλια, Ewen Bremner

Iman – Σκηνοθεσία: Κόριννα Αβρααμίδου, Κυριάκος Τοφαρίδης

Ο Αμπντάλλα, ένας Άραβας μουσουλμάνος πολιτικός μηχανικός, πρέπει να πάρει την ευθύνη για την κατάρρευση ενός οικισμού που προκάλεσε τον θάνατο επτά ανθρώπων. Η Ιμάν κι η Λεϊλά ριζοσπαστικοποιούνται και φτάνουν στην Κύπρο σε μια μυστική αποστολή. Η Μισιέλ, μια μοναχική έφηβη, ερωτεύεται τον Άγγελο, έναν αυταρχικό νεαρό με ρατσιστικά πιστεύω. Τρεις ιστορίες ξεδιπλώνονται παράλληλα, με ήρωες που αναζητούν τη λύτρωση από το παρελθόν, από τις ενοχές και από τη μοναξιά τους. Πρωταγωνιστούν: Stephanie Atala, Rita Hayek, Αντρέας Τσέλεπος, Μαργαρίτα Ζαχαρίου.

Ioanna – Σκηνοθεσία: Άλμπρεχτ Χίρκε

Η Ιωάννα καθαρίζει ψάρια σε ένα μοναχικό νησί και ονειρεύεται μόνο μια παλιά αγάπη από τη Γερμανία. Εκτός από τις αναμνήσεις της από αυτόν, δεν έχει παρά μια ξεθωριασμένη καρτ ποστάλ. Η λαχτάρα την κάνει να ταξιδέψει. Απένταρη, κινείται μέσα από μια ταραχώδη Ευρώπη. Μια αρκούδα βρίσκει την κοιμισμένη Ιωάννα. Και η βουβή μέχρι τώρα Ιωάννα ξαναβρίσκει τη φωνή της. Με τους: Ιωάννα Τσάμη, Λένα Κιτσοπούλου, Γιώτα Αργυροπούλου, Ana Angelova, Ακύλλα Καραζήση.

Το Παρίσι είναι στο Χάρλεμ – Σκηνοθεσία: Χριστίνα Κάλλας

Την παραμονή της κατάργησης του αμφιλεγόμενου νόμου "No Dancing" της Νέας Υόρκης, ένα βίαιο επεισόδιο σε ένα ιστορικό τζαζ μπαρ του Χάρλεμ θα αλλάξει για πάντα την ζωή των θαμώνων του. Το Παρίσι είναι στο Χάρλεμ είναι μια συμφωνική ιστορία αφιερωμένη στο τραγούδι της Αμερικής του σήμερα –ένα τραγούδι χωρισμού, διχασμού και σύγχυσης. Ένας κόσμος που απέτυχε στα λόγια, ένας κόσμος όπου μόνο η μουσική μπορεί να μας μεταφέρει σ’ ένα μέρος όπου «όλα θα πάνε καλά». Πρωταγωνιστούν: Vandit Bhatt, Leon Addison Brown, Ellie Foumbi, Laura Pruden, Souleymane Sy Savane, Lauren Sowa, Stephen Vause, Chris Veteri.

Μια δεύτερη ματιά

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του 63ου ΦΚΘ θα προβληθούν τρεις ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει ελληνική πρεμιέρα:

Broadway – Σκηνοθεσία: Χρήστος Μασσαλάς

Ο δυνατός αθηναϊκός ήλιος και τα χρόνια της κρίσης έχουν ξεθωριάσει τα φανταχτερά χρώματα και τη γυαλάδα των κοστουμιών που χρησιμοποιεί η ομάδα πορτοφολάδων με έδρα τον κινηματογράφο Broadway, στα θεάματα που στήνει για να μαζέψει θύματα. Πρωταγωνιστούν: Έλσα Λεκάκου, Φοίβος Παπαδόπουλος, Στάθης Αποστόλου, Ραφέλ Παπάντ, Σαλίμ Ταλμπί, Χρήστος Πολίτης, Ελένη Φουρέιρα, Λάκης Γαβαλάς.

Μήδεια – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αθανίτης

Η Μήδεια και ο Ιάσων ζουν ως πρόσφυγες στην Κόρινθο μαζί με τα δύο παιδιά τους. Όταν ο Ιάσων την εγκαταλείπει για να παντρευτεί την κόρη του βασιλιά, η Μήδεια διατάζεται να φύγει επί ποινή θανάτου. Πρωταγωνιστούν: Αλεξάνδρα Καζάζου, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Κώστας Καζανάς, Λευτέρης Τσάτσης, Νικολίτσα Ντρίζη, Ελένη Τζαγκαράκη, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Στέλιος Δημόπουλος.

Μια μέρα στη Σαγκάη – Σκηνοθεσία: Βασίλης Ξηρός

Αγόρι γνωρίζει κορίτσι που γνωρίζει αρκουδάκι και περνάνε μια μέρα στη Σαγκάη. Η Τζίνσι είναι μουσικός και ετοιμάζεται να φύγει στη Βιέννη για να συνεχίσει τις σπουδές της στο βιολί. Καθώς ετοιμάζεται να κλείσει τις εκκρεμότητές της και να κάνει μια νέα αρχή, η γνωριμία της με έναν Έλληνα θα τη φέρει αντιμέτωπη με νέα διλήμματα. Με τους: Δημήτρη Μοθωναίο, Hua Tu.

Ειδική προβολή

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην παρουσίαση της ταινίας του Πάνου Κούτρα, Dodo, τόσο στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση όσο και σε μια ειδική φεστιβαλική προβολή στη Θεσσαλονίκη στις 7 Νοεμβρίου.

Dodo – Σκηνοθεσία: Πάνος Χ. Κούτρας

Ένα ντόντο, είδος πουλιού που έχει εκλείψει εδώ και 300 χρόνια, εμφανίζεται ξαφνικά έξω από την Αθήνα, στο κτήμα μιας πρώην πλούσιας οικογένειας που μετράει αντίστροφα τα δύο κρίσιμα 24ωρα μέχρι τον γάμο της κόρης τους με έναν πλούσιο κληρονόμο. Τα όρια ανάμεσα στη λογική και την τρέλα θα δοκιμαστούν, και η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου. Με τους: Σμαράγδα Καρύδη, Άκη Σακελλαρίου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Πολύδωρο Βογιατζή, Άγγελο Παπαδημητρίου, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Νίκο Γκέλια, Κρις Ραντάνοφ, Άννα Τζορτζίκια, Μαριέλλα Σαββίδου, Τζώρτζη Παπαδόπουλο, Τζεφ Μοντάνα, Αχμάντ Κοντάρ, Τζομάνα Αλχασάν.

Finos_Film
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά την Finos Film


Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στη Finos Film

Για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά με Χρυσό Αλέξανδρο μία ιστορική ελληνική εταιρεία παραγωγής. Το Φεστιβάλ θα απονείμει τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο στη Finos Film για τη συνεισφορά της στον κινηματογράφο, σε μία συγκινητική βραδιά γεμάτη εκπλήξεις. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στις 19:00 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, θα προβληθεί και η αγαπημένη ελληνική κωμωδία Ο φίλος μου, ο Λευτεράκης σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, μία ταινία που έχουμε πολλά χρόνια να απολαύσουμε στη μεγάλη οθόνη.

Ο φίλος μου ο Λευτεράκης - Σκηνοθεσία: Αλέκος Σακελλάριος
1963

Ο Θόδωρος, για να μπορεί να καλύπτει τις ερωτοδουλειές του από τη σύζυγό του, επινοεί έναν φανταστικό φίλο από την Πάτρα, τον Λευτεράκη. Ώσπου μια μέρα εμφανίζεται στην πόρτα του ο Λευτεράκης με σάρκα και οστά. Ο Θόδωρος τρελαίνεται και προσπαθεί να πείσει τον Λευτεράκη ότι… δεν υπάρχει. Πρωταγωνιστούν: Μάρω Κοντού, Ντίνος Ηλιόπουλος, Κώστας Βουτσάς, Γιώργος Κωνσταντίνου, Καίτη Πάνου, Χρήστος Τσαγανέας.

Καθολικά προσβάσιμες προβολές

«Αναπαράσαση» - σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος

Η «Αναπαράσταση» εκτυλίσσεται σε ένα φτωχικό χωριό της Ηπείρου και περιστρέφεται γύρω από τη δημοσιογραφική-αστυνομική διερεύνηση της δολοφονίας ενός έλληνα μετανάστη, λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του από τη Γερμανία. Αντλώντας έμπνευση από αληθινά γεγονότα, η Αναπαράσταση θολώνει τα όρια ανάμεσα στη μυθοπλασία και την καταγραφή, διαρρηγνύει τη γραμμική συνοχή της αφήγησης και ξεδιπλώνει μια σειρά από αισθητικές και τεχνικές καινοτομίες. Πάνω απ’ όλα, λειτουργεί ως επώδυνη αλληγορία για το δράμα μιας ολόκληρης χώρας, αλλά και για έναν κόσμο που φθίνει και χάνεται στον ορίζοντα. Ταινία ορόσημο για τον Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο, απέσπασε πέντε βραβεία στο 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Kαλύτερης Καλλιτεχνικής Ταινίας, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, Φωτογραφίας για τον Γιώργο Αρβανίτη, Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Τούλα Σταθοπούλου και Βραβείο Κριτικών για Μεγάλου Μήκους Ταινία), καθώς και Ειδική Μνεία από τη FIPRESCI στην Μπερλινάλε. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Τούλα Σταθοπούλου, Γιάννης Τότσικας, Θάνος Γραμμένος, Πέτρος Χοϊδάς και Μιχάλης Φωτόπουλος.

«Όλα είναι δρόμος» - σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης

Η σπονδυλωτή αυτή ταινία του 1998 έχει ως ήρωες τρεις ανθρώπους που πορεύονται προς μια οριακή στιγμή της ζωής τους. Σε μια ανασκαφή, ένας αρχαιολόγος του οποίου ο γιος αυτοπυροβολήθηκε ενώ υπηρετούσε στο στρατό, ανακαλύπτει έναν ασύλητο τάφο με το λείψανο ενός αξιωματικού των ελληνιστικών χρόνων. Μια ομάδα ορνιθολόγων πηγαίνει στο Δέλτα του Έβρου για να βρει, καθοδηγούμενη από έναν ηλικιωμένο θηροφύλακα, την τελευταία νανόχηνα που έχει καταφύγει εκεί. Όταν ένας λαθροκυνηγός σκοτώνει τη νανόχηνα, ο θηροφύλακας θα τον πληρώσει με το ίδιο νόμισμα. Ένας μεσήλικας εργοστασιάρχης, απηυδισμένος γιατί η γυναίκα του πήρε τα παιδιά τους και τον άφησε, ισοπεδώνει κυριολεκτικά ένα αγροτικό σκυλάδικο. Πρωταγωνιστούν οι: Θανάσης Βέγγος, Γιώργος Αρμένης, Δημήτρης Καταλειφός, Κώστας Καζανάς, Θανάσης Τεκνεσχίδης, Χάρης Κεδίκος, Γιώργος Δηνάλης, Κατερίνα Σαγιά, Έφη Σταμούλη.
Το πρόγραμμα των καθολικά προσβάσιμων προβολών θα είναι διαθέσιμο σε Μπράιγ, ενώ το σποτ του Φεστιβάλ θα έχει και ακουστική περιγραφή.


Αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Θόδωρος Αγγελόπουλος – Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο καθένας και η μουσική του
Αντώνης Κόκκινος, Γιάννης Σολδάτος
Ελλάδα, 2022, 76’

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, οι εκδόσεις Αιγόκερως σχεδίαζαν ένα περιοδικό για τον κινηματογράφο και το θέατρο (το οποίο τελικά δεν ευδόκησε), όπου ως βασικό θέμα θα ήταν μια συζήτηση, με μορφή αμοιβαίας συνέντευξης ανάμεσα σε δύο προσωπικότητες του αντίστοιχου χώρου. Για το πρώτο τεύχος επιλέχθηκαν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αδιαμφισβήτητα οι κορυφαίες προσωπικότητες του τότε κινηματογράφου μας, από τους βασικούς πρωτεργάτες και στυλοβάτες του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου. Έτσι, ένα καλοκαιρινό βράδυ, ο Αντώνης Κόκκινος και ο Γιάννης Σολδάτος κάθισαν με τους δυο τους, στο σπίτι του Αγγελόπουλου στο Μάτι, και μαγνητοφώνησαν μια τρίωρη συζήτηση, όπου ξετυλίχθηκε η κοινή και από κάποιο σημείο και μετά εντελώς αντιθετική τους πορεία, που ξεκίνησε από τα χρόνια του Παρισιού και συνεχίστηκε με εκείνη τη θεαματικά ναυαγισμένη προσπάθεια να γυρίσει ο Αγγελόπουλος μια ταινία για τους Φόρμινγξ, με βοηθό τον Παναγιωτόπουλο, για να καταλήξει ο καθένας στο δικό του, ιστορικό πια, έργο. Η ξεχασμένη για τριάντα πέντε χρόνια συζήτηση, ωστόσο, βρέθηκε (τόσο οι κασέτες όσο και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο), τώρα που οι δύο κορυφαίοι δημιουργοί μας έχουν φύγει από τη ζωή. Αυτή η συζήτηση είναι ένα πολύτιμο ντοκουμέντο και για την έως τότε στάση και πορεία των δύο δημιουργών, για τον σχεδιασμό του μελλοντικού τους έργου, για την οντότητα του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, αλλά και του κινηματογράφου γενικότερα. Ο λόγος των δύο δημιουργών αποτελεί και τον βασικό πυρήνα γύρω από τον οποίο στρέφεται η ταινία.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν, επίσης, δύο αφιερώματα σε δύο σημαντικές γυναίκες δημιουργούς του ελληνικού σινεμά.

Αφιέρωμα στη Μαρία Πλυτά

Τ’ αρραβωνιάσματα
Μαρία Πλυτά
1950

Η τραγική έκβαση του έρωτα και της ζωής δύο νέων όταν μαθαίνουν ότι είναι αδέλφια. Πρωταγωνιστούν: Αιμίλιος Βεάκης, Έλλη Ξανθάκη, Νίκος Τζόγιας, Μαργαρίτα Γεράρδου, Ανδρέας Ζησιμάτος, Ανθή Μηλιάδη, Ντίνος Ηλιόπουλος, Δήμος Σταρένιος, Γιώργος Βελέντζας.

Εύα
Μαρία Πλυτά
1953

Κατά τη διάρκεια των θερινών της διακοπών, μια παντρεμένη γυναίκα, η Εύα, γνωρίζει έναν νεαρό με τον οποίο ζει μια εφήμερη ερωτική σχέση προκαλώντας την οργή του συζύγου της και τα επικριτικά σχόλια της μικρής κοινωνίας του νησιού. Πρωταγωνιστούν: Αλέκος Αλεξανδράκης, Νίνα Σγουρίδου, Μάνος Κατράκης, Αλίκη Γεωργούλη, Ντίνος Ηλιόπουλος.


Αφιέρωμα στη Μαρία Γαβαλά

Περί έρωτος
Μαρία Γαβαλά, Θεόδωρος Σούμας
1982

1ο μέρος – Χρυσάνθη, οι αποτυχίες: Η Χρυσάνθη σπουδάζει σε κάποιο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Η ταινία την ακολουθεί σε μια σειρά από αποτυχημένες (κρυπτο-ερωτικές) συναντήσεις, σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας. Μια καταγραφή των ελάχιστων λεπτομερειών από αυτά τα προκαθορισμένα ή τυχαία ραντεβού.
2ο μέρος: Ιάσων, ο διχασμένος εραστής: Μια ερωτολογική μυθοπλασία, με τον ήρωα να περιφέρεται διχασμένος ανάμεσα σε δύο γυναίκες. Με την Άννα γνωρίζει τη σεξουαλική και πνευματική πλήρωση, με την Αρετή την αποτυχία και την αποστέρηση.
Με τους: Γιώτα Φέστα, Ιφιγένεια Μακάτη, Κωστή Κουτσουκέλη, Χαρά Αγγελούση, Γιάννη Ζαβραδινό, Σοφία Κακαρελίδου.

Το άρωμα της βιολέτας
Μαρία Γαβαλά
1985

Η Ισμήνη και η Ντίνα, δύο νεαρά κορίτσια, εξαδέρφες, ζουν στην Αθήνα. Η αφήγηση επικεντρώνεται στις ιδιαιτερότητες του ψυχισμού τους, στη μεταξύ τους αντιπαλότητα, αλλά και στο κοινό τους χαρακτηριστικό: στην εμμονή τους σε ψευδαισθήσεις και στερεότυπα. Με τους: Γιώτα Φέστα, Μαριτίνα Πάσσαρη, Νίκο Καμτσή, Άκη Δαβή, Γιάννη Χατζηγιάννη, Ροζίτα Κοέν.

Το μαγικό γυαλί
Μαρία Γαβαλά
1988

Μέσα από ένα παραπειστικά ανάλαφρο στυλ και την παράθεση διάφορων μικροπεριστατικών της καθημερινότητας ενός παντρεμένου ζευγαριού, η ταινία πραγματεύεται την ευθραυστότητα της σχέσης των δύο ανθρώπων – τόσο τις εξωτερικές όσο και τις εσωτερικές απειλές. Πρωταγωνιστούν: Νόνη Ιωαννίδου, Άκης Σακελλαρίου, Σμαράγδα Διαμαντίδου, Μπονίτα Παπαστάθη, Λελούδα Πέτρου, Μπάμπης Χατζηδάκης.

Μικρού μήκους ελληνικές ταινίες

5pm Seaside – Σκηνοθεσία: Βαλεντίν Στέισκαλ
Pendulus – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γκότσης
Toxic Magnus – Σκηνοθεσία: Νάσος Γκατζούλης
Δάφνη - Σκηνοθεσία: Τώνια Μισιαλή
Τελευταία Πνοή – Σκηνοθεσία: Χάρης Ραφτογιάννης
Kάκτος – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ζούρας
Μάγμα – Σκηνοθεσία: Λία Τσάλτα
Under the Lake – Σκηνοθεσία: Θανάσης Τρουμπούκης
KIDDO – Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κίμωνας
Tokakis ή What’s My Name – Σκηνοθεσία: Θάνος Τοκάκης
Στο Θρόνο του Ξέρξη – Σκηνοθεσία: Εύη Καλογηροπούλου
Όχι αύριο – Σκηνοθεσία: Αμέρισσα Μπάστα
Γιάμα – Σκηνοθεσία: Ανδρέας Βακαλιός
Love you more than Peanut Butter – Σκηνοθεσία: Αριάδνη Αγγελική Θυφρονίτου Λήτου
Σάμμερ – Σκηνοθεσία: Στέλιος Χριστοφόρου
ΤΡΙΧΕΣ – Σκηνοθεσία: Ιωάννα Διγενάκη
Φωτοευαισθησία – Σκηνοθεσία: Μελίνα Λουκανίδου
Ό,τι απομένει – Σκηνοθεσία: Σεμέλη Σαφού
Τσουλάκια – Σκηνοθεσία: Δέσποινα Μαυρίδου

Ειδήσεις σήμερα:
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης