«Το ψυγείο των ματαιώσεων»: Κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή της Γιώτας Βασιλακοπούλου

«Το ψυγείο των ματαιώσεων»: Κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή της Γιώτας Βασιλακοπούλου

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος

to_psygeio_ton_mataioseon
Την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Το ψυγείο των ματαιώσεων» παρουσιάζει η βραβευμένη στιχουργός Γιώτα Βασιλακοπούλου , η οποία έχει συνεργαστεί με αξιόλογους καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων οι Μαρίζα Κωχ, Ελένη Πέτα, Μίμη Κουγιουμτζή, Λουκία Ρικάκη κ.α. Η παρουσίαση του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος, θα γίνει την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στις 21:00 στο «Μπαράκι της Διδότου - Πολυχώρος Πολιτισμού», σε μια βραδιά που θα παραπέμπει στην ατμόσφαιρα των μπουάτ της δεκαετίας του '70 με ποιητική διάθεση και ωραία μουσική.

«Έβγαλα από το...ψυγείο όσα φίμωνα από συστολή στα τραγούδια» εξομολογείται η ίδια και προσθέτει: «Υπήρχαν για αρκετά χρόνια, παράλληλα, η στιχουργική και η ποίηση σαν ανάγκες έκφρασης, αλλά κατά κάποιο τρόπο την πιο ποιητική μου πλευρά τη φίμωνα, από συστολή. Συνειδητοποίησα όμως με τον καιρό ότι άλλα πράγματα επέλεγαν να «βγούν στο φως» με την μορφή ποιήματος και άλλα με τη μορφή του στίχου και ότι το ένα δεν απέκλειε το άλλο, αντιθέτως μάλιστα. Ένιωσα εν τέλει μια συναισθηματική ανεξαρτησία και με την πάροδο των ετών, καθώς η συνθήκη αυτή επέμενε, αποδέχτηκα το ενδεχόμενο να εκδοθούν.»

Αναφερόμενη στις ομοιότητες και τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε έναν ποιητή και έναν στιχουργό η Γιώτα Βασιλακοπούλου σημειώνει: «Έχουν προϋπάρξει ογκόλιθοι, που επιβεβαίωσαν τη σχέση μεταξύ των δύο ρόλων. Ποιητές που μελοποιήθηκαν, ποιητές που έγραψαν στίχους για να γίνουν τραγούδια, στιχουργοί που η λαϊκή τους σοφία, τους κατατάσσει αυτομάτως στους λαϊκούς ποιητές. Επίσης σπουδαίοι μαντιναδόροι και δημιουργοί της δημοτικής ή δημοτικίζουσας ποίησης και των τραγουδιών αυτών όπως και σύγχρονοι στιχουργοί και τραγουδοποιοί που η εκφορά του λόγου τους αγγίζει την ποίηση .»

Όσο για την επιλογή του τίτλου της πρώτης της ποιητικής συλλογής, εξηγεί: «Ο τίτλος προέρχεται από το ποίημα που συνέδεσε όλο το περιεχόμενο του βιβλίου και το νοηματοδότησε συνολικά, πέρα από τα επιμέρους νοήματα και σκέψεις των ποιημάτων, που η συλλογή περιέχει. Το πρόσημο κατά την ανάγνωση τόσο του ομότιτλου ποιήματος όσο και των υπολοίπων είναι σαφώς θετικό και με διάθεση αγάπης για τη ζωή, αλλά χωρίς ψευδαισθήσεις. Νομίζω αυτή είναι και η αλήθεια του και η δύναμή του.»

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης θα μιλήσουν για το βιβλίο οι Σωτήρης Δημητρίου, συγγραφέας, Κατερίνα Παπαδημητρίου, συγγραφέας, κριτικός και Δημήτρης Λέντζος, ποιητής. Ποιήματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Κωνσταντίνα Κουτσονάσιου και Φιλίππα Σκούρτη. Τραγούδια σε στίχους της Γιώτας Βασιλακοπούλου θα ερμηνεύσουν η Γεωργία Βεληβασάκη, η Άννα Καραγεωργιάδου, η Άννη Ονουφρίου και η Σοφία Τσέρου. Μαζί τους θα είναΙ ο συνθέτης Νίκος Πιτλόγλου ΣΤΟ πιάνο και οι μουσικοί Κώστας Λώλος (βιολί) και Νίκος Τσαχτσίρης (κοντραμπασο).

Ειδήσεις σήμερα:

Κολωνός: Θεοσεβούμενος, οικογενειάρχης και με πολιτικές φιλοδοξίες ο 53χρονος που εξέδιδε τη 12χρονη 

Κύπελλο Ελλάδος: Κληρώθηκε με τον ΠΑΣ Γιάννινα η ΑΕΚ - Όλα τα ζευγάρια της πέμπτης φάσης

Μακρυπούλια στη δίκη Φιλιππίδη: Δεν θυμάμαι την πρώτη καταγγέλλουσα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης