«Στα σαράντα κύματα»: Μια έκθεση ζωγραφικής για τη Μικρασιατική Καταστροφή στην Evripides Art Gallery

«Στα σαράντα κύματα»: Μια έκθεση ζωγραφικής για τη Μικρασιατική Καταστροφή στην Evripides Art Gallery

Με την υπογραφή του Βασίλη Γκούμα

Vasilis_Goumas_-_ekthesi
Μία διαδραστική αφήγηση που ταξιδεύει το θεατή πίσω στα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, «παντρεύοντας» τη λογοτεχνία, την ιστορία και τη ζωγραφική, αποτελεί η έκθεση του Βασίλη Γκούμα, με τίτλο «Στα σαράντα κύματα», που εγκαινιάζεται στις 14 Απριλίου στην Evripides Art Gallery
Εκατό χρόνια μετά τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας οι μνήμες ξυπνούν στο βιβλίο του Αριστείδη Δάγλα με τίτλο «Στα σαράντα κύματα». Η οικογένεια Μελισσουργού, μετά τις άγριες σφαγές και τον εμπρησμό της Σμύρνης από τους Τούρκους τον Αύγουστο του 1922, ξεριζώνεται, και σκορπίζει κυνηγημένη στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Η πληγή της προσφυγιάς που ακολούθησε τη Μικρασιατική καταστροφή, άργησε πολύ να κλείσει και σημάδεψε ανεξίτηλα το κορμί της Ελλάδας . Οι θηριωδίες του Κεμάλ και των στρατιωτών του, έγραψαν την πιο μελανή σελίδα ντροπής στην σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ιστορίας.Ο Μάξιμος, η Αυγή, ο πιστός τους σκύλος Ασλάν και οι γονείς τους Ζαχαρίας και Πολύμνια αλλά και η γιαγιά Αρετώ, βολοδέρνουν καβάλα στα σαράντα κύματα, προσπαθώντας να ξανασμίξουν. Θα τα καταφέρουν;
Ο Βασίλης Γκούμας κλήθηκε από τον συγγραφέα να αναλάβει την εικονογράφηση του βιβλίου. Η συνεργασία αυτή αποτέλεσε την έμπνευση για την έκθεση:«Όταν τελείωσε η εικονογράφηση, ένιωσα την ανάγκη να δουλέψω ξανά αυτές τις εικόνες» λέει ο ζωγράφος εξηγώντας πώς «γεννήθηκαν» τα 13 μικρά και μεγάλα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση.
Απαλλαγμένα από τη φθορά του χρόνου, τα σχέδια του Βασίλη Γκούμα «ζωντανεύουν» μια συγκλονιστική ιστορία.Τόποι ορόσημα για την οικογένεια Μελισσουργού, αλλά και για όλους τους Έλληνες της Μικράς Ασίας.Ντοκουμέντα ιστορίας που μεταφέρουν τον θεατή της έκθεσης στην ατμόσφαιρα της εποχής.
«Με τις φανταστικές εικόνες του Βασίλη Γκούμα, το βιβλίο μας γίνεται ολοζώντανο, παροτρύνοντας τον αναγνώστη να ταξιδέψει στην εποχή εκείνη μέσα από τη γραφίδα του καλλιτέχνη. Ο συνδυασμός κειμένου και εικόνας είναι πραγματικά εντυπωσιακός, αποπνέοντας μια ολόδροση ζωντάνια το διάβα της ιστορίας μας», σημειώνει ο συγγραφέας του βιβλίου «Στα σαράντα κύματα», Αριστείδης Δάγλας.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης