Το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί με 2.100.000 ευρώ έργα πολιτισμού στην Καστοριά

Το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί με 2.100.000 ευρώ έργα πολιτισμού στην Καστοριά

Τα έργα υλοποιούνται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ταξιαρχες_Μητροπολεως_Καστοριας

Το ποσό των 2.100.000 ευρώ εξασφάλισε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την χρηματοδότηση των έργων που έχουν προγραμματιστεί στη Δυτική Μακεδονία. Η χρηματοδότηση αυτή αφορά, κατά κύριο λόγο, σε τρία μεγάλα έργα που θα ξεκινήσουν άμεσα στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Το πρώτο έργο αφορά στην «Αποκατάσταση και Ανάδειξη τεμένους Κουρσούμ Καστοριάς». Το έργο, με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ, προβλέπει την αποκατάσταση του τεμένους Κουρσούμ, τέλη 15ου/αρχές 16ουαι., το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Καστοριάς. Πρόκειται για μονόχωρο τρουλαίο κτίσμα, στον τύπο των επαρχιακών οθωμανικών τεμενών που συναντώνται στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Το μνημείο αποκαθίσταται πλήρως και καθίσταται προσβάσιμο στα ΑμεΑ. 

Παράλληλα, προβλέπεται η «Αποκατάσταση Βυζαντινού Ναού Ταξιαρχών Μητροπόλεως και συντήρηση των τοιχογραφιών του». Το έργο αποκατάστασης του Ναού Ταξιαρχών Μητροπόλεως (10ος αι.). προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, προβλέπει την πλήρη αποκατάσταση του μνημείου με αρμολογήματα των τοιχοποιιών και ενέματα, τοποθέτηση ελκυστήρων στερέωση, καθαρισμό και αισθητική αποκατάσταση τοιχογραφιών, που χρονολογούνται σε δύο περιόδους, τον 10ο και τον 14ο αι.

Επιπλέον, στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν συμπεριλαμβάνεται η «Συντήρηση τοιχογραφιών Ιεράς Μονής Παναγίας Μαυριώτισσας». Το μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας, στο ανατολικό άκρο της χερσονήσου της Καστοριάς, χρονολογείται απέναντι από το Μαυροχώρι (Μαύροβο), σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη. Η Ιερά Μονή της Μαυριώτισσας κτίστηκε τον 11ο αιώνα Το έργο της συντήρησης των τοιχογραφιών της Ιεράς Μονής Παναγίας Μαυριώτισσας, έχει προϋπολογισμό 300.000 ευρώ. Οι τοιχογραφίες, εξαιρετικής τέχνης και αισθητικής, χρονολογούνται στο τέλος του 12ου- αρχές του 13ου αιώνα.

«Προχωρούν, με γρήγορους ρυθμούς, τα έργα που -με τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας- υλοποιούνται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Το χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης δίνει την ευκαιρία να δρομολογηθούν περισσότερα έργα Πολιτισμού σε όλη τη χώρα με δεδομένη την αναπτυξιακή διάσταση του τομέα» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε: «Σε περιοχές, όπως  η Δυτική Μακεδονία, αυτά τα έργα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου της περιοχής στην «μετά λιγνίτη» εποχή. Τα έργα που υλοποιεί το ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Διαδρομών σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους και σημαντικά μνημεία, εκτός από την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν καθοριστική συνεισφορά στην τοπική κοινωνία με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και στην τοπική οικονομία με την ποιοτική ενίσχυση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος». 

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς δίνονται ειδικές άδειες σε εργαζομένους όταν νοσούν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους, oι νέες υπουργικές αποφάσεις

Φωτιά… στην τσέπη βάζουν οι τιμές σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα

Αυτός είναι ο νέος Αρχηγός της Πυροσβεστικής, Αλέξης Ράπανος

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης