Γκέλυ Μαυροπούλου: Μόνο με παρέμβαση εισαγγελέα μπορεί να ικανοποιηθεί η επιθυμία της να αποτεφρωθεί

Γκέλυ Μαυροπούλου: Μόνο με παρέμβαση εισαγγελέα μπορεί να ικανοποιηθεί η επιθυμία της να αποτεφρωθεί

Η νομοθεσία απαιτεί σχετική δήλωση συγγενή-κληρονόμου που στην περίπτωση της ηθοποιού δεν υπάρχει. Παρέμβαση του Προέδρου του ΣΕΗ Σπύρου Μπιμπίλα στον οποίο είχε εκμυστηρευτεί την επιθυμία της

geli_mavropoyloy
Ένα κενό στην νομοθεσία έχει δημιουργήσει εμπλοκή στην τελετή της κηδείας της Γκέλυς Μαυροπούλου η οποία έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα, σε ηλικία 88 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η γνωστή ηθοποιός είχε εκφράσει την επιθυμία να αποτεφρωθεί μετά τον θάνατό της, επειδή ωστόσο δεν έχει συγγενείς για να το πιστοποιήσουν επισήμως απαιτείται η παρέμβαση εισαγγελέα για να γίνει η αποτέφρωση.

Η Γκέλυ Μαυροπούλου είχε εκμυστηρευτεί στο παρελθόν στον Πρόεδρο του ΣΕΗ Σπύρο Μπιμπίλα πως ήθελε η σορός της να αποτεφρωθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για να εκδοθεί ληξιαρχική πράξη αποτέφρωσης απαιτείται το γραφείο που έχει αναλάβει την τελετή της κηδείας να προσκομίσει υπεύθυνη δήλωση κάποιου συγγενή-κληρονόμου του εκλιπόντος με την οποία να επιβεβαιώνει την επιθυμία του εφόσον βέβαια δεν υπάρχει καταγραμμένη σε κάποια διαθήκη. Στην περίπτωση της ηθοποιού όμως ούτε γραπτή διαθήκη υπάρχει ούτε κληρονόμος με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η πραγματοποίηση αποτέφρωσης.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας ανέλαβε την πρωτοβουλία και παρέδωσε στο γραφείο τελετών μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία καταγράφεται πως υπήρξε αυτήκοος μάρτυρας της επιθυμίας της Γκέλυ Μαυροπούλου να αποτεφρωθεί. Από την στιγμή όμως που δεν είναι συγγενής ή κληρονόμος της η δήλωσή του αυτή δεν μπορεί να γίνει δεκτή από τον αρμόδιο ληξίαρχο.

Γι' αυτόν τον λόγο αύριο το πρωί η υπόθεση θα κατατεθεί στον εισαγγελία υπηρεσίας καθώς μόνον με εντολή εισαγγελέα θα καταστεί εφικτό να προχωρήσει η διαδικασία στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας

Να σημειώσουμε εδώ η Γκέλυ Μαυροπούλου, πριν κάποια χρόνια, είχε επιλέξει την αποτέφρωση στη Βουλγαρία και για την αγαπημένη της μητέρα και γνωστή ηθοποιό Μαρίκα Κρεββατά όταν εκείνη έφυγε από τη ζωή, το 1994. Γεγονός που αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο της άποψής της σχετικά με την αποτέφρωση.

Ας ελπίσουμε πως τα ξεπεραστούν τα διαδικαστικά εμπόδια και να γίνει σεβαστή η τελευταία επιθυμία της αγαπημένης ηθοποιού.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης και του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας κ. Αντώνιος Αλακιώτης δήλωσε σχετικά το protothema.gr: «Έχουν προκύψει αρκετά θέματα τα οποία χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης από τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος. Είναι αναγκαίο να τακτοποιηθούν για να μην δημιουργούνται προβλήματα όπως στην περίπτωση της αείμνηστης Γκέλυς Μαυροπούλου»

Ειδήσεις σήμερα: 

Κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα - «Αχίλλειος πτέρνα» η διασκέδαση στη μάχη ενάντια στην πανδημία


Ιερά Σύνοδος: Με ποια επιχειρήματα προτρέπει τους πιστούς να εμβολιαστούν

NBA: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στην κορυφή του κόσμου - Οδήγησε τους Μπακς στο πρωτάθλημα, βγήκε και MVP των τελικών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης