Λίνα Μενδώνη: Ζήτησε κονδύλια στήριξης του Πολιτισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Λίνα Μενδώνη: Ζήτησε κονδύλια στήριξης του Πολιτισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε τηλεδιάσκεψη  του  Συμβουλίου των Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

mendoni-0
Την άμεση διάθεση ειδικών κονδυλίων στήριξης του Πολιτισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε στο χθεσινό άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη. «Ο Πολιτισμός», είπε η κ. Λίνα Μενδώνη, «σε περιόδους κρίσης, αποδείχθηκε καταφύγιο για την κοινωνία μας. Είναι η ώρα να τον αντιμετωπίσουμε όλοι αναλόγως. Είναι η ώρα να απαιτήσουμε ειδικά κονδύλια - στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης από τον κορωνοϊό της ΕΕ - που να είναι αφιερωμένα στον Πολιτισμό για τις ανάγκες που αναδείχθηκαν κατά την πανδημία. Η επιδότηση του Πολιτισμού από τις κεντρικές κυβερνήσεις των χωρών μας δεν είναι δυνατόν να καλύψουν το εύρος και το βάθος της ζημίας που προκλήθηκε στον Πολιτισμό, όχι μόνο κατά το δίμηνο του αποκλεισμού αλλά και της θερινής περιόδου κι εκείνης που ακολουθεί».

Τα μέτρα, οι συνέπειες και τα διδάγματα από την κρίση του κορωνοϊού στον πολιτιστικό τομέα, καθώς ο αντίκτυπος του COVID-19 στους πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς ήταν τα γενικότερα θέματα που τέθηκαν στη συζήτηση. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ενημέρωσε τους ομολόγους της για τα άμεσα μέτρα που έλαβε το ΥΠΠΟΑ για τη στήριξη του Πολιτισμού, καθώς και για τα μεσοπρόθεσμα σχέδια για την επόμενη μέρα, με τη σταδιακή άρση των περιορισμών. «Πραγματοποιούμε έρευνα, είπε, για να καταγράψουμε και να χαρτογραφήσουμε τον δημιουργικό και πολιτιστικό τομέα, προκειμένου να λάβουμε στοχοθετημένα επιχειρησιακά μέτρα και να δημιουργήσουμε ένα πιο ευέλικτο και βιώσιμο πολιτιστικό οικοσύστημα. Σκοπός μας είναι να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο να προασπίσουμε τον τομέα, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητά του, έχοντας πάντα κατά νου την προστασία όλων των εργαζομένων».

Η κ. Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε και στην ανάγκη προσαρμογής της παραγωγικής διαδικασίας στις νέες συνθήκες. «Εφαρμόσαμε τα αρχικά μέτρα για τον μετριασμό του αντίκτυπου αυτής της απρόβλεπτης παγκόσμιας κρίσης. Θέσαμε σε εφαρμογή μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης με συγκεκριμένο στόχο, που θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τον πολιτισμό ζωντανό και ενεργό και να υποστηρίξουμε δημιουργούς και καλλιτέχνες», υπογράμμισε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Χθες, άνοιξαν όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα, έπειτα από 60 ημέρες σιωπής», είπε η κ. Μενδώνη. «Το σχέδιο για τους κινηματογράφους είναι να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και τα μουσεία να επαναλειτουργήσουν στις 15 Ιουνίου. Προτεραιότητά μας είναι να τονώσουμε την πολιτιστική αγορά μέσω μέτρων ανάπτυξης και να ενισχύσουμε τη δημιουργία περιεχομένου με απομακρυσμένη πρόσβαση, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη συμμετοχή των νέων.

Θα λάβουμε επίσης, θεσμικά μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των δημιουργών από την πειρατεία, την επένδυση στην παραγωγή, την ενίσχυση κινηματογράφων και της αγοράς βιβλίων, πρόσθετες επιχορηγήσεις και άμεση εκταμίευση σε ομάδες χορού και δημοτικά και περιφερειακά θέατρα».

Όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη, «τα κύρια διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση COVID-19 είναι ο σημαντικός ρόλος της προσαρμογής σε νέες συνθήκες, η αναγκαιότητα της ψηφιακής πραγματικότητας στο δημιουργικό και πολιτιστικό περιεχόμενο, η αλληλεγγύη στη διεθνή συνεργασία, οι ίσοι όροι ανταγωνισμού, όπως αναφέρονται στο «Πρόγραμμα δημιουργικής Ευρώπης 2021-2027» και η σημασία της κοινωνικής δέσμευσης και της δημιουργικότητας, προκειμένου να ξεπεραστούν τα βασικά χρόνια προβλήματα του κλάδου».

Ειδήσεις σήμερα:

Η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 2.909 μόνιμες θέσεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Τα μέτρα για την επανεκκίνηση των καταστημάτων εστίασης - Οδηγός από τον ΕΦΕΤ

Μανωλάδα: Ληστές έστησαν ενέδρα σε οδηγό φορτήγου για να τον ληστέψουν
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

2 νέα Πάρκα Τσέπης μεταμορφώνουν μια γειτονιά στον Άγιο Δημήτριο

Δείτε Επίσης