Το 1821 των 3 καθηγητών

1821

Το συλλογικό έργο «1821- Η δημιουργία ενός έθνους-κράτους» των Βερέμη, Κολιόπουλου και Μιχαηλίδη αποτελεί μια συνθετική προσέγγιση του θεμελιακού για τους Έλληνες γεγονότος και των πρώτων χρόνων του νέου ελληνικού κράτους

Ο Θάνος Μ. Βερέμης, ο Γιάννης Σ. Κολιόπουλος και ο Ιάκωβος Δ.Μιχαηλίδης είναι οι συγγραφείς που υπογράφουν το συλλογικό έργο «1821- Η δημιουργία ενός έθνους-κράτους» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Το βιβλίο έχει τη σφραγίδα της αξιοπιστίας και του κύρους ενός πανεπιστημιακού εγχειρίδιου αγγλοσαξωνικών προδιαγραφών αλλά και την αμεσότητα της συσσωρευμένης γνώσης που απευθύνεται στο ευρύτερο ακροατήριο. Πάνω από όλα έχει το χάρισμα της αφήγησης μιας ιστορίας που μας αφορά όλους- την « ιστορία της παλιγγενεσίας των Ελλήνων που αρχίζει το 1821 και ολοκληρώνεται το 1830 αποτελείτην αρχική πράξη στη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας. Η συγκρότηση κράτους είναι το “επαναστατικότερο” αποτέλεσμα της Ελληνικής Επανάστασης. Πρόκειται για έθνος- κράτος που εμφανίζεται για πρώτη φορά μεταφέροντας τις πολυποίκιλες αποσκευές ενός μακραίωνος παρελθόντος. Σταθερό σημείο αναφοράς και παράγοντας διαμόρφωσης συνειδήσεων υπήρξε η ελληνική γλώσσα. Χάρη στους κορυφαίους διαφωτιστές, η ελληνική γλώσσα θα γίνει ο συνδετικός ιστός των πολιτών του νέου κράτους και μείζων φορέας εθνικής ταυτότητας» (από τα Προλεγόμενα της έκδοσης).

Από το βιβλίο δεν απουσιάζουν και οι μαύρες σελίδες του αγώνα της Ανεξαρτησίας. «Η κατακερματισμένη κοινωνία των επαναστατημένων στάθηκε εμπόδιο στη σύγκλιση και την ομοψυχία των αγωνιστών. Η οικογενειακή φατρία, οι πελάτες και οι προστάτες της αποτέλεσαν αντίπαλες ιεραρχίες, οι οποίες έτεμναν κάθετα την κοινωνική διαστρωμάτωση. Δεν είναι συνεπώς περίεργο ότι μετά τη συνεργασία των δύο πρώτων ετών της Επανάστασης ακολούθησαν οι εμφύλιες συγκρούσεις. Αξίζει ωστόσο να αναζητήσουμε τις αιτίες της τελικής επιτυχίας του Αγώνα». Μια επισήμανση από την εισαγωγή του βιβλίου.

Και δύο λόγια για τους συγγραφείς:

- Ο Θάνος Μ. Βερέμης γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1943 στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Trinity College). Το 1978 ήταν Research Associate του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (Λονδίνο), το 1983 υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το 1987 επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και το 1993-1994 επισκέπτης καθηγητής στο St. Antony’s College της Οξφόρδης. Διετέλεσε καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 1988 έως το 1994 υπήρξε διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και έως το 2000 πρόεδρός του. Το 2001-2003 ήταν Constantine Karamanlis Professor στο Fletcher School of Law and Diplomacy, και το 2004-2010 πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με το ψηφοδέλτιο του δημάρχου Γιώργου Καμίνη.

- Ο Γιάννης Σ. Κολιόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής ιστορίας των νεώτερων χρόνων στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπήρξε επίσης αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου Αίμου, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Κέντρου Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηριώσεως (ΚΕΠΙΤ) του Μουσείου Μακεδονικού Aγώνος. Επιπλέον, υπήρξε μέλος του 7μελουςΣυμβουλίου του ΑΠΘ και μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

- Ο Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης είναι αναπληρωτής καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα, έως σήμερα, ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των διαβαλκανικών σχέσεων, με επίκεντρο τον χώρο της γεωγραφικής Μακεδονίας (19ος - 20ος αιώνας).

Επιστρέφοντας στο βιβλίο των 3 καθηγητών – συγγραφέων μεταφέρω το κείμενο από το εκδοτικό σημείωμα: «H ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ήρθε για τους Έλληνες έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία σκληρού ένοπλου αγώνα και δοκιμασίας (1821-1830). Η κατακερματισμένη κοινωνία των επαναστατημένων στάθηκε εμπόδιο στον συντονισμό δυνάμεων οι οποίες συγκροτούσαν αντίπαλα δίκτυα, το καθένα με τη δική του ιεραρχία και τους δικούς του ξεχωριστούς στόχους. Δεν είναι συνεπώς περίεργο ότι μετά τη συνεργασία των δύο πρώτων ετών του Αγώνα ακολούθησαν οι εμφύλιες συγκρούσεις. Παρ’ όλα αυτά, η Επανάσταση ανταποκρίθηκε στη βασική φιλοδοξία όσων αγωνίστηκαν: τη δημιουργία ενός ενιαίου, ελεύθερου κράτους. Μια συνθετική προσέγγιση του θεμελιακού για τους Έλληνες γεγονότος και των πρώτων χρόνων του νέου ελληνικού κράτους».

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Πέραν των "σκοτεινών" καταβολών

του κ. Βερέμη πρέπει να επισημανθούν άλλες αδυναμίες του συγκεκριμένου βιβλίου. Το 1821 δε γεννήθηκε φυσικά το έθνος των Ελλήνων. Ουτε όμως και το κράτος που δημιουργήθηκε μπορεί να ταυτιστεί με το έθνος μας. Η ιδέα ότι το έθνος μας ταυτίζεται με τα όρια του κράτους μας λειτουργεί περιοριστικά στην οικουμενικότητα του Ελληνισμού και άφησε εκτός μεγάλους πληθυσμούς με τραγική κατάληξη (γενοκτονίες , προσφυγιά κλπ). Το βιβλίο εισάγει επικίνδυνες και πονηρές ερμηνείες ότι συνεκτικός ιστός του νεοελληνικού κράτους ήταν το ομόγλωσσο! Η "Βαβυλωνία" προφανώς δεν έχει κατι να πει στους συγγραφείς. Ο εντιμος επιστήμων Ν. Σβορώνος στο σημαντικό του πόνημα "Το Ελληνικό Εθνος" επισημαίνει ότι τελικά συνεκτικός ιστός υπήρξε το ομόδοξον. Τα αυτά αναδεικνύονται αβίαστα και απο το μνημειώδες έργο του Κοκκινου για την Επανάσταση του 1821. Κρίμα για τον κ. Κολλιόπουλο εκτέθηκε που επέτρεψε να μπει το όνομά του στο πόνημα αυτό...

@

Βερεμης: κλασσικος εθνομηδενιστης και ανθελληνας που προσπαθει να μας πεισει οτι δεν υπηρχε ελληνικο εθνος πριν τη δημιουργια του ελληνικου κρατους. Οι ρωμιοι της τουρκοκρατιας ηταν απλα κατοικιδια σου ονταδες των αγαδων η κατσαπλιαδες κλεφτες στα βουνα, χωρις ελληνικη συνειδηση

Νίκος

Γράφεις με 'ελληνικά' επιπέδου δημοτικού αλλά ξέρεις καλύτερα την ιστορία απο τον Βερέμη, σε ακούμε με προσοχή

Προοδευτικός Υδραυλικός Τέχνης

Πως μπορεί να επιτρέπεται σε ένα επιχειρηματία της πολιτικής, που επιχορηγείται από διάφορους αμφιλεγόμενους ξένους οργανισμούς όπως ΜΚΟ του Σόρος, Ιδρύματα Φορντ και Ροκφέλερ, ΝΑΤΟ, κ.ά., να διδάσκει Ελληνική Ιστορία ; Δεν είναι αυτός ο Βερέμης που ίδρυσε και το ΕΛΙΑΜΕΠ με funds του Σόρος ; Ο ίδιος Θάνος Βερέμης, δεν είναι ο τηλεοπτικός παραγωγός που έκανε στην τηλεόραση την ιστορική τηλενουβέλα «1821» και μας έλεγε ότι οι Έλληνες καλοπερνούσαν στην τουρκοκρατία; Δεν είναι αυτός που στις συζητήσεις μετά τις εκπομπές και χαζογελώντας με τον Τατσόπουλο, δήλωνε ότι Ελληνικό έθνος δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ ; Πως μπορεί μια εφημερίδα να εμπιστεύεται σε κάποιον που λέει τέτοια ακραία, να γράφει για την Ελληνική ιστορία ;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες