Η γλώσσα του σώματος

evangelia-kolyri

Η Ευαγγελία Κολύρα, χορογράφος και χορεύτρια, δημιουργικό μέλος της νεότερης γενιάς καλλιτεχνών, παρουσιάζει μια παράσταση «για όσα μπορεί να «πει» ο χορός και να «χορέψει» η γλώσσα», στο 5ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της «Στέγης»

Η Ευαγγελία Κολύρα ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Είναι χορογράφος και χορεύτρια.

Έχει πτυχίο Ελληνικής Φιλολογίας-Γλωσσολογίας από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πτυχίο στον χορό από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Δέσποινας Γρηγοριάδου και μεταπτυχιακό τίτλο καλών τεχνών στη χορογραφία από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Roehampton.

Οι σπουδές της αποτελούν έναν «ιδιαίτερο» συνδυασμό, τον οποίο έχει αποτυπώσει και αποτυπώνει στη πράξη, εστιάζοντας συνεχώς το ενδιαφέρον της σε περφόρμανς που υλοποιούνται σε πλαίσια θεατρικών χώρων, site-specific παραστάσεων, ταινιών και εγκαταστάσεων.

Το έργο της Ευαγγελίας Κολύρα –όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό της σημείωμα– αποσκοπεί να προσφέρει στους θεατές ένα κιναισθητικά πλούσιο βίωμα των αναπάντεχων, χιουμοριστικών και ενίοτε σκοτεινών ή μοχθηρών πλευρών στην ψυχολογία της ανθρώπινης εμπειρίας, παρουσιασμένο μέσα σε λεπτομερέστατη και σωματικά απαιτητική χορογραφία.

Η χορογράφος συμμετέχει στο 5ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση με τον τίτλο «code bend time» το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Απριλίου.
evangelia-kolyri-1

Όπως διαβάζουμε στο ενημερωτικό σημείωμα των διοργανωτών, –η Ευαγγελία Κολύρα, «Στη νέα δουλειά της, με τίτλο «code bend time», ερευνά μέσα από μια διαδραστική, μακράς διάρκειας περφόρμανς την ποικιλομορφία των πολιτισμικών στοιχείων που κουβαλά η ίδια η γλώσσα. Η χορογράφος, λαμβάνοντας υπόψη της «όσα μπορούν να κάνουν οι λέξεις», αναζητά τα σημεία επαφής προφορικού λόγου και κίνησης, την αλληλεπίδρασή τους και, εν τέλει, τον διάλογο ανάμεσα στην εκφραστικότητα του σώματος και την κινητικότητα της γλώσσας.

Το κοινό, καθοδηγούμενο από παρτιτούρες, εκφωνεί τις οδηγίες της χορογράφου, οι οποίες στη συνέχεια μεταγράφονται από την ίδια σε κίνηση. Το παιγνιώδες και ευφάνταστο αυτό κινητικό πείραμα είναι ανοιχτό σε θεατές κάθε ηλικίας, αλλά και στην «προσωπικότητα» κάθε φωνής. Αν η καθημερινή γλώσσα αποτελεί ένα ζωντανό σύστημα που «ενσωματώνει» διαρκώς νέα χαρακτηριστικά και εμπλουτίζεται από τους ίδιους τους ανθρώπους που την χρησιμοποιούν, τι συμβαίνει με εκείνα τα στοιχεία της που μεταφράζονται σε κινητικές δράσεις; Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν μια σειρά μη λεκτικών παραγόντων, όπως οι διακυμάνσεις της φωνής (τόνος, ύψος, παύσεις κ.ο.κ.) και οι φωνοποιήσεις (γέλιο, κλάμα, κραυγές κ.ο.κ.) ως πρωτογενές υλικό για σύνθεση; Η Κολύρα δημιουργεί ένα περιβάλλον φιλικό προς την ανταλλαγή εμπειριών, όπου οι δράσεις ερμηνευτή και κοινού δεν διαχωρίζονται απόλυτα, φωτίζοντας μέσα από απροσδόκητες συναντήσεις τις άλλοτε χιουμοριστικές και άλλοτε σκοτεινές πλευρές του ανθρώπινου ψυχισμού.

Η χορογράφος τοποθετείται εντός και εκτός θεατρικής σκηνής. Η ίδια αρέσκεται να πειραματίζεται με τις προσλαμβάνουσες του θεατή, μεταφέροντας τη δουλειά της σε γκαλερί, μουσεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλους χώρους όπου ενθαρρύνεται η συμμετοχή του κοινού και η αλληλεπίδραση με τα τεκταινόμενα της παράστασης..»

Οι παραστάσεις και το σύνολο του έργου της, υποστηρίζονται από οργανισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, ενώ έχει παρουσιαστεί σε διάφορες πλατφόρμες και φεστιβάλ στην Ευρώπη (Αγγλία, Σκοτία, Ελλάδα, Ιταλία, Σουηδία, Γερμανία).

Ως ερμηνεύτρια, έχει δουλέψει, μεταξύ άλλων, με τη Marina Abramovic, τον Willi Dorner, τον Simon Ellis, την Deborah Hay, τη Rosemary Lee, τον Tino Sehgal και τον Matthias Sperling.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

myandros-instagram

116 φωτογράφοι καταθέτουν τη προσωπική τους δημιουργική ματιά για το νησί της Άνδρου μέσα από το project "#My_Andros"

festival-thess

Ταινίες, πρόσωπα, ιστορίες, αίθουσες και χώροι αλλά και η ίδια η πόλη με τους δρόμους και τους ανθρώπους της συγκροτούν ένα σημειωματάριο ακριβών στιγμών για την διοργάνωση του φεστιβάλ που μόλις τελείωσε…

chair

Στο κέντρο της σημερινής κουβέντας μας – που καταγράφεται εδώ- είναι το εμβληματικό σύμβολο ενός παραδοσιακού κουρείου, η δερμάτινη πολυθρόνα και ο μύθος που την συνοδεύει…

monopati-iros

Ανάβαση «ψυχής» από εκατοντάδες πεζοπόρους και ορειβάτες κάθε Νοέμβριο στην Εύβοια

2