Τα… fail stories του Indiegogo

Τα… fail stories του Indiegogo

Πέντε περιπτώσεις ελληνικών πρότζεκτ που ανέβηκαν στη δημοφιλή πλατφόρμα crowdfunding και τελικά πήγαν άκλαφτα

Τα… fail stories του Indiegogo
Τον τελευταίο καιρό έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε για πετυχημένες ιστορίες νέων -ή και μεγαλύτερων- ανθρώπων που καταφέρνουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα αξιοποιώντας τις δυνατότητες που τους προφέρει η τεχνολογία. Δυστυχώς, όμως, σε όλες τις ιστορίες υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Όσοι προσπαθούν δηλαδή, αλλά δεν καταφέρνουν να πετύχουν τους στόχους τους.

Στην προκειμένη περίπτωση ο λόγος γίνεται για ελληνικά πρότζεκτ που χρησιμοποίησαν ή χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του indiegogo για να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση. Δυστυχώς ωστόσο για τους ίδιους, δεν κατάφεραν να κινητοποιήσουν το κοινό που απαιτείται ώστε να προχωρήσουν από τη φάση της ιδέας στην υλοποίηση. Ορισμένες φορές μάλιστα το αποτέλεσμα είναι χειρότερο ακόμα και από την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, βάσει πάντα των ποσών που κατάφεραν να συγκεντρώσουν:

Κλείσιμο

Elite:Dangerous - The Novel



Ένα από τα πρώτα fail stories έρχεται από το μακρινό 2012, όταν το crowdfunding ήταν ακόμα όρος σχεδόν άγνωστος ανάμεσα στους Έλληνες χρήστες. Τότε, ένας συμπατριώτης μας απευθύνθηκε στο κοινό του Indiegogo για να χρηματοδοτήσει όχι κάτι δικό του, όπως ο ίδιος αναφέρει, αλλά ένα πρότζεκτ στο Kickstarter (δηλαδή την ανταγωνίστρια πλατφόρμα του Indiegogo!), με τίτλο “Elite: Dangerous”. Για την ακρίβεια, ήθελε τα κεφάλαια προκειμένου να αγοράσει ένα “Writer’s pack” από το πρότζεκτ του Kickstarter (στοίχιζε περίπου 6.300 ευρώ), το οποίο θα του επέτρεπε να γράψει ένα βιβλίο σχετικά με το φανταστικό σύμπαν του “Elite: Dangerous”.

Η καμπάνια στο Kickstarter πήγε εξαιρετικά, καθώς συγκέντρωσε σχεδόν 1,6 εκατ. στερλίνες (περίπου 2,2 εκατ. ευρώ) έναντι στόχου 1,25 εκατ. στερλινών. Η αντίστοιχη στο Indiegogo ακολούθησε εντελώς διαφορετική πορεία: συγκέντρωσε μόλις 551 δολάρια (486 ευρώ), έναντι στόχου 6.300 ευρώ. Ίσως οι χρήστες του Indiegogo να μην μπόρεσαν να καταλάβουν γιατί θα έπρεπε να χρηματοδοτήσουν ένα πρότζεκτ το οποίο θα χρηματοδοτούσε με τη σειρά του ένα άλλο πρότζεκτ σε μία άλλη πλατφόρμα, σε ένα είδος crowdfunding μπαμπούσκας…

Help a one of a kind fiber artist in Greece



Η Ελληνογαλλίδα Lise Condis είναι μία αυτοδίδακτη καλλιτέχνιδα που χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη κλωστές. Αποφάσισε να στραφεί στο crowdfunding για να αγοράσει εξοπλισμό για την επιχείρησή της, η οποία αφορά στην παραγωγή πλεκτών προϊόντων, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει και μία concept σειρά για το “Game of thrones”. Η καμπάνια δυστυχώς δεν πήγε καλά, καθώς συγκέντρωσε μόλις 583 ευρώ, με αρχικό απαιτούμενο κεφάλαιο τα 10.800 ευρώ. Παρόλα αυτά, η Λιζ δεν έχει πτοηθεί και «τρέχει» το online της κατάστημα Treliz, στο οποίο θα βρείτε κλωστές και πλεκτά.

The Girls* in Diverse Universe Festival 2015



Οι *The Girls είναι μία ομάδα πέντε Ελληνίδων performance artists που κλήθηκε να συμμετάσχει στο Diverse Universe Fest 2015 στην Εσθονία. Αυτό που ζητούσαν τα κορίτσια από την πλατφόρμα δεν ήταν κάτι το μεγαλεπίβολο: διεκδικούσαν ένα κεφάλαιο 1.500 ευρώ για να μπορέσουν να καλύψουν τα αεροπορικά τους εισιτήρια για τη βορειοευρωπαϊκή χώρα. Σε αντάλλαγμα θα μπορούσαν να δώσουν στους χρηματοδότες ένα σουβενίρ, ένα βίντεο από την παρουσία τους στο φεστιβάλ ή απλά μία κάρτα. Τελικά, κατάφεραν να συγκεντρώσουν χρήματα για περίπου δύο αεροπορικά εισιτήρια: 690 ευρώ, κάτι λιγότερο δηλαδή από το 50%.
  

Loot, by Joe Orton



Μέσα στον περασμένο χειμώνα, ο ταλαντούχος ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου αποφάσισε να απευθυνθεί στο Indiegogo για να χρηματοδοτήσει την παραγωγή του «Λουτ», της δημοφιλούς μαύρης κωμωδίας που θα ανέβαινε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Τα πακέτα που προσφέρονταν ήταν των 10 ευρώ (με το ευχαριστώ της παραγωγής), των 20 ευρώ (με την αποστολή φωτογραφιών από τις πρόβες ως αντάλλαγμα) και των 30 ευρώ (με την αποστολή φωτογραφιών και βίντεο). Η καμπάνια μάζεψε μόλις 710 ευρώ, με αρχικό στόχο τα 5.500 ευρώ. Ωστόσο η παράσταση ανέβηκε ούτως ή άλλως και ήταν μάλιστα εξαιρετική!


ATHENS: THE COMICBOOK



Το concept ήταν αρκετά ελκυστικό: η Alternative Tours of Athens ήθελε να εκδώσει μία συλλογή από 16 ιστορίες εμπνευσμένες από την Αθήνα. Βασικά στοιχεία, το χάος, η ομορφιά, το σκοτάδι, αλλά και η ελπίδα. Απώτερος στόχος ήταν να αναδειχθεί η πόλη μας μέσα από διαφορετικές σκοπιές και εμπειρίες. Η συλλογή ιστοριών θα κυκλοφορούσε σε δύο γλώσσες, τα ελληνικά και τα αγγλικά. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εμπνευστές υπολόγισαν ότι χρειάζονται ένα αρχικό κεφάλαιο 1.500 ευρώ, το οποίο θα κάλυπτε το κόστος έκδοσης. Έγραψαν, μάλιστα, τον τίτλο της καμπάνιας με κεφαλαία γράμματα για να δείξουν πόσο σημαντική είναι για αυτούς. Οι crowdfunders έβγαλαν από την τσέπη τους 731 ευρώ και ούτε σεντ παραπάνω.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης