ksenofon-kontiadis

Αξιοπρεπές εισόδημα για όλους

Ξενοφών Ι. Κοντιάδης

Η πανδημία κατέστησε πιο ορατές και επέτεινε κοινωνικές ανισότητες και αποκλεισμούς που προϋπήρχαν. Οι μηχανισμοί κοινωνικής ασφάλειας που θεμελιώθηκαν την περίοδο ανάπτυξης του κράτους πρόνοιας, αλλά υποχώρησαν ραγδαία τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αποδεικνύονται ανεπαρκείς για να αντιμετωπιστούν οι νέες μορφές κοινωνικού αποκλεισμού.

Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι με ποια θεσμικά εργαλεία θα αντιμετωπιστούν αυτοί οι κοινωνικοί κίνδυνοι, που δεν απειλούν μόνο την επιβίωση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, αλλά και τη διατήρηση ενός αξιοπρεπούς εισοδήματος για τις μεσαίες κοινωνικές τάξεις, οι οποίες βρίσκονται σε μια παρατεταμένη περίοδο επισφάλειας και αποτελούν πλέον μεγάλο τμήμα του πρεκαριάτου, δηλαδή των ανθρώπων που βιώνουν διαρκή ανασφάλεια ως προς τη διατήρηση της απασχόλησης και ενός σταθερού επιπέδου διαβίωσης (Ξ. Κοντιάδης, «Πανδημία, βιοπολιτική και δικαιώματα - Ο κόσμος μετά τον COVID-19», εκδ. Καστανιώτης, 2020). Oλα αυτά προκαλούν, ταυτόχρονα, σοβαρούς κινδύνους για τη δημοκρατία από την άνοδο του λαϊκισμού και των αντισυστημικών δυνάμεων.

Παραδοσιακά, τρεις είναι οι βασικές τεχνικές για την αντιμετώπιση των κοινωνικών κινδύνων: Η πρώτη οικοδομείται με βάση τον θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης. Ωστόσο, σε συνθήκες εγκατάλειψης του στόχου της πλήρους απασχόλησης και της σταδιακής επικράτησης των ευέλικτων μορφών εργασίας, στις οποίες ένα διευρυνόμενο τμήμα καταλαμβάνουν οι ποικίλες μορφές τηλεργασίας, η κοινωνική ασφάλιση αποδεικνύεται απολύτως αναγκαία μεν, αλλά ανεπαρκής.
Η δεύτερη τεχνική είναι η συγκρότηση ενός δικτύου υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλειας που στηρίζεται κυρίως στην κατηγοριακή λογική, αποσκοπώντας στην κάλυψη όλων των πιθανών κινδύνων από σύνθετες, εξειδικευμένες ή εξατομικευμένες παροχές. Ενα τέτοιο δίκτυο, που αναπτύχθηκε πλήρως στα σκανδιναβικά κράτη και επιχειρήθηκε να οργανωθεί στη χώρα μας από τη δεκαετία του ’90, βρίσκεται σήμερα σε υποχώρηση - αν όχι σε παρακμή.

Συμπληρωματικά προς το δίκτυο, θεσμοθετήθηκε με καθυστέρηση το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια, δηλαδή μετά από έλεγχο εισοδηματικών μέσων, προκειμένου να αποτραπεί η ακραία φτώχεια και να μη στερείται κανείς τα απολύτως αναγκαία για την υλική ύπαρξή του. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κατοχυρώθηκε το 2019 και στο άρθρο 21 παρ. 1 του Συντάγματος, άρα δεν μπορεί να καταργηθεί, ενώ τυχόν μείωσή του ελέγχεται δικαστικά ως προς τη συνταγματικότητά της.

Ωστόσο, μπροστά στις νέες συνθήκες επανέρχεται στο προσκήνιο μια πρόταση που στα πρώτα της βήματα θεωρήθηκε ουτοπική: το καθολικό βασικό εισόδημα, το οποίο δεν συναρτάται με την απασχόληση, μια που οι σύγχρονες κοινωνίες τελούν πια σε συνθήκες μόνιμης εργασιακής επισφάλειας, ούτε καλύπτει την παροχή ενός ελάχιστου εισοδήματος που φέρει τον κίνδυνο αλλά και το στίγμα της παγίδευσης στη φτώχεια. Αντίθετα, το καθολικό βασικό εισόδημα, που έχει περιγραφεί και ως μισθός ελευθερίας, παρέχεται σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες χωρίς καμία υποχρέωση από την πλευρά τους.

Πριν από δύο δεκαετίες η ιδέα του βασικού εισοδήματος φαινόταν ουτοπική, ανεφάρμοστη, ίσως και άδικη. Σήμερα αποτελεί μια αναγκαιότητα μπροστά στις μετα-υλικές, μετα-εργασιακές κοινωνίες της διακινδύνευσης, της περιβαλλοντικής καταστροφής και των ακραίων ανισοτήτων. Προφανώς οι εύποροι θα επιστρέφουν αυτομάτως την παροχή μέσω της φορολογίας. Η χρηματοδότηση του βασικού εισοδήματος προϋποθέτει επίσης την αναδιοργάνωση των μηχανισμών κοινωνικής προστασίας. Ομως η απελευθέρωση από τις βασικές ανάγκες θα καταστήσει την απασχόληση, την εκπαίδευση, τη συνεχιζόμενη κατάρτιση και τη συμμετοχή στην πολιτική και κοινωνική ζωή δημιουργικότερες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Γιαννης

Όλα όσα αναφέρονται δεν είναι ρεαλιστικά από δημοσιονομικη άποψη, ενώ και από κοινωνική διάσταση δημιουργουνται ζητήματα αδικίας για όσους εργάζονται και θα πρέπει από τους φόρους τους να πληρώνονται άλλοι άνθρωποι χωρίς καμια υποχρέωση. Υπάρχουν ακόμη ζητήματα αντιπαραγωγικοτητας, τα οποία το άρθρο δε θίγει. Σε κάθε περίπτωση προκειται περί μιας ακαδημαϊκής προσέγγισης που δε φαίνεται να βασίζεται στα πραγματικά οικονομικά και κοινωνικά δεδομενα

Φοιτητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

Καταπληκτικό άρθρο, που δείχνει ότι ως εκ της φύσεως της επιστημονικής συγκροτήσεώς τους οι πλέον κατάλληλοι για να λύσουν τα περίπλοκα οικονομικά και κοινωνικά θέματα της σήμερον είναι οι Συνταγματολόγοι, ιδίως της περιωπής του Καθηγητού Ξενοφώντος Ι. Κοντιάδη. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν στην σημερινή εποχή της αφθονίας άνθρωποι στην χώρα μας που ζούν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Όπως ορθώς επισημαίνει ο Καθηγητής Κοντιάδης, το εγγυημένο βασικό εισόδημα, χωρίς καμία απολύτως υποχρέωση του λαμβάνοντος, θα πρέπει να ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ τον κίνδυνο αλλά και το στίγμα της παγίδευσης στη φτώχεια! Δεν θα πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που για να επιβιώσουν θα είναι αναγκασμένοι να ξεσκ@τώνουν γέρους, να μαζεύουν φράουλες στα ματοβαμμένα τσιφλίκια της Μανωλάδας, να δουλεύουν στο λιοπύρι στα δημόσια έργα σαν τους σκλάβους που έφτιαξαν τις Πυραμίδες, να είναι ντελιβεράδες και τόσες άλλες δουλειές που προσβάλλουν κατάφωρα την ανθρώπινη ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, αντί να συμμετέχουν δημιουργικά στην πολιτική και κοινωνική ζωή, όπως οι αρχαίοι Αθηναίοι που δημιούργησαν το μεγαλύτερο Θαύμα της Ανθρωπότητος. Είναι θλιβερό ότι όλες οι Κυβερνήσεις μέχρι σήμερα κρατούσαν ανθρώπους σαν τον Καθηγητή Κοντιάδη στο ψυγείο διαφόρων Επιτροπών ή συμβουλευτικών ρόλων, αντί να τους δώσουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις ιδέες τους, αναθέτοντάς τους υπεύθυνη θέση εντός του Κυβερνητικού Σχήματος. Θα το ΤΟΛΜΗΣΕΙ ο Κυριάκος για το καλό ΟΛΩΝ μας; Μην ξεχνάμε ότι και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανεμόρφωσε την Ελλάδα χρησιμοποιών στις Κυβερνήσεις του τους Καθηγητάς Κωνσταντίνο Τσάτσο, Παναγιώτη Κανελλόπουλο, Αθανάσιο Κανελλόπουλο, Κωνσταντίνο Τρυπάνη, Γρηγόριο Κασιμάτη κλπ.

Ωχ,

αγαπητέ φοιτητή, μου φαίνεται ότι δεν ξέρεις που πάνε τα τέσσερα. Για βουτυρομπεμπέ σε κόβω που δεν καταλαβαίνει γρι από οικονομία και κοινωνία. Κοιτάξτε λοιπόν εσείς οι νομικοί να σιάξετε τα του οίκου σας, δηλαδή τον οίκο ανοχής που λέγεται δικαιοσύνη, και αφήστε τα πράγματα που δεν καταλαβαίνεται να τα ορίσουν αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο (βλ.φόρους)

En Sabah Nur

Μαζί σου φίλε. Αρκετά ασχοληθήκαμε με τα γήινα και τα τετριμμένα. Ηρθε η ώρα να απαλλαγούμε από δουλειές, σκοτούρες και όλα αυτά τα δυσάρεστα και να απολαύσουμε μια ποιοτική ζωή, όπου κάθε μέρα θα' ναι Κυριακή. Το εισόδημα εγγυημένα στη τσέπη και άσε τους άλλους να ανησυχούν για εξασφάλιση πόρων, οι δικοί μας είναι εγγυημένοι. Ζήτω ο Τζάμπας!

Αγαπητέ φοιτητή της Νομικής...

Θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι απλό: Τους γέρους να μην τους "ξεσκ@τώσουμε"? Να τους αφήσουμε να πεθάνουν αβοήθητους? Τις φράουλες να μην τις μαζέψουμε? Να μη δουλέψει κανείς στον ήλιο? Να μην υπάρχει ο ντελιβεράς? Αλήθεια ποιος θα δουλέψει και πως θα ζήσουμε? Όταν μια μέρα ξυπνήσεις και καταλάβεις οτι η μπριζόλα που τρως, προϋποθέτει να γίνουν κάποιες αναγκαίες κινήσεις πριν φτάσει στο πιάτο σου, έλα να ξανασχολιάσεις, μέχρι τότε μπορείς να γίνεις και εσύ υποψήφιος απελευθερωτής βιαστών, μαστροπών, διακινητών και δολοφόνων !

Κωστας

Μου φαινεται οτι δεν τολμας να περασεις το σχολιο που λεει αληθειες. Γιατι το βιβλιο το ξεφωνοντος μιλαει για τα αποτελεσματα του κ-ιου οταν το τελος της πανδημιας ουτε καν εχει ξεκινησει... γιατι πι ξαναζεσταμενες του ιδεες εχουν πεθανει με το πασοκ του 80... γιατι ο γαπ-γιωργακης εφυγε σουμπιτος με το κανο του... αλλα προλαβε την σοσιαλιστικη διεθνη και βολευτηκε, και τωρα προσπαθουν να βολευτουν και οι συνεργατες... γιατι εχουμε βαρεθει ολους τους εισοδηματιες που πουλανε ουτοπια... παρτε το αποφαση: δεν δουλευετε, δεν τρωτε... οσες αφισες κι αν κολλησετε. Και δεν θα το ξαναπερασεις, και θα το ξαναστειλω... ο φασισμος της λογοκρισιας στο πθ!!!

Κύκνος (πτηνό)

Απλή η απάντηση-ορίστε το "εγγυημένο": "Eκσυγχρονίζουμε" το κράτος: ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣΕΩΣ 31-12-2020 >>>>> 43.470E αμοιβές ΓΙΑ 4 ΜΗΝΕΣ! ht__s://diavgeia.gov.gr/decision/view/ΨΠ8ΝΩ-7Ω0 Λεφτά υπάρχουν: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ-ΑΜΟΙΒΕΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ->> 9.656Ε- 918ΩΩ-Ψ0Υ ht__s://diavgeia.gov.gr/decision/view/918ΩΩ-Ψ0Υ

μακιςςς

Νομίζω ότι κατά βάθος αντιλαμβάνεστε ότι αυτά που προτείνετε έχουν εφαρμοστεί συζητηθεί ξανασυζητηθεί και εγκαταλειφθεί. Γιατί εγκαταλειφθηκαν; Προφανώς γιατί απέτυχαν. Και είναι φανερό γιατί απέτυχαν. Γιατί εμπεριέχουν μεγάλα λογικά άλματα. Για παράδειγμα εσείς καταλήγετε στο γνωστό ξαναζεσταμενο φαγητό ότι για να λυθεί το πρόβλημα της φτώχειας πρέπει να φορολογηθουν οι πλούσιοι. Εύκολο και εύπεπτο. Ισχύει όμως; Μια απλή προσέγγιση αποδεικνύει αμέσως το αντίθετο. Οι πλούσιοι έχουν δύο κατηγορίες χρημάτων. Αυτά που βρίσκονται κλειδωμένα σε επενδυσεις και δεύτερον αυτά που είναι θαμμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογικών παραδείσων. Αυτά που είναι θσμμενα πρώτον δεν φορολογουνται και δεύτερον δεν έχουν αξία γιατί είναι εκτός κυκλοφορίας. Μπορεί η κάθε κυβέρνηση απλώς να τα ξανατυπωσει. Αυτά που βρίσκονται σε επενδύσεις σημαίνει ότι βρίσκονται σε "αποδοτική λειτουργικότητα" δηλαδή χρηματοδοτούν διαδικασίες που δίνουν δουλειές και μισθούς με βέλτιστο τρόπο. Όποτε αν φορολογηθουν παραπάνω απλώς θα αφαιρέσουν δουλειές από κάποιους που παράγουν για να δώσουν λεφτά σε κάποιες δραστηριότητες που δεν παράγουν. Και συνεπώς μειώνεται η παραγωγή και αυξάνεται η φτώχεια. Το πρόβλημα της φτώχειας και της επαγγελματικής αστάθειας είναι υπαρκτό. Αυτό που είναι χαζό είναι να καταλήγουμε πάντα ως λύση σε κάποιο φόρο. Δειχνει έλλειψη φαντασίας αν μη τι άλλο.

Αμαν το ματι μου

"Αυτά που είναι θσμμενα [ ...] δεν έχουν αξία γιατί είναι εκτός κυκλοφορίας"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Νάνος

"εκτός κυκλοφορίας" ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ. Από που αγοράζει τότε τα ακίνητα, τις πίνακες, τα σκάφη;;; ... από το σεντούκι, κάτω από το κρεβάτι του; ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ

μακιςςς

@αμάν, είτε τα λεφτά ή θα είναι εκτός κυκλοφορίας οπότε μπορούν να επανεκτυπωθούν (όπως και γίνεται άλλωστε), είτε θα είναι σε κυκλοφορία δηλαδή σε επένδυση, που το έχω καλύψει και αυτό. Η φορολογία είναι ο χειρότερος τρόπος να βοηθήσεις τους φτωχούς. Το πραγματικό ερώτημα είναι πώς οι φτωχοί θα μπουν σε πιο αποδοτική διαδικασία παραγωγής ώστε να έχουν λογικά εισοδήματα.

ip

Ελάχιστη εγγυημένη εργασία, ίση για όλους.

μα

Η ελλάδα έχει διαλέξει εδώ και χρόνια, παχύτατο εγγυημένο εισόδημα για τη νομενκλατούρα των δημοσίων, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε κάθε εισβολέα και οι υπόλοιποι σκλαβλακια να πληρώνουν το μάρμαρο.

Τα ειπες ολα, λαϊκα και ξεκαθαρα

Βασικο εισοδημα (ασχετως εργασιασ)= πληθωρισμος και μεταθεση του προβληματος

MARINA.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα του Τζέφρι Μινέικο Παπανδρέου έμεινε στα χαρτιά και δόθηκε κατά περίπτωση μόνο σε Ρομά και Αλβανούς. Τα κοινωνικά επιδόματα και μερίσματα του Τσίπρα δόθηκαν αφειδώς σε παράνομους Ισλαμιστές μετανάστες. Καιρός είναι να πάρουν και οι Έλληνες κάποιο μικρό επίδομα από την σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πάντως χώρες όπου οι πολίτες τους ζουν κυρίως από επιδόματα δεν έχουν την παραμικρή ελπίδα.

ip

Ενώ οι δικοί σου μοίρασαν, σε πέντε και κάτι μόλις χρόνια, 150 δισ. ευρώ σε επιχειρηματίες, καναλάρχες, μεγαλοδημοσιογράφους και λοιπούς αναξιοπαθούντες μεγολοεισοδηματίες.

Γιώργος

Μακάρι να ζούμε όλοι τζάμπα! Θα είναι η μεγαλύτερη εφεύρεση όλων των εποχών! Ήδη στην Ελλάδα το έχει πετύχει το 70% του πληθυσμού, λίγη προσπάθεια ακόμη και θα φτάσουμε στο 100%

Σωστά

Πρέπει όντως πλέον να δοθεί σε ΗΠΑ και ΕΕ. Ακόμα καλύτερα θα ήταν να γίνει σε επίπεδο ΟΗΕ ως ανθρώπινο δικαίωμα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία