Όταν η κυβέρνηση κακοποιεί τη λογική
Σπύρος Γκουτζάνης

Σπύρος Γκουτζάνης

Όταν η κυβέρνηση κακοποιεί τη λογική

O πρωθυπουργός θα ανέβει σήμερα να εγκαινιάσει την ΔΕΘ και να μοιράσει στο πόπολο τα ακόμη ανείσπρακτα 246 εκατομμύρια ευρώ από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, αφού διατρανώσει τη νίκη της κυβέρνησης κατά της επάρατης παλαιάς διαπλοκής

Το ότι οι εταίροι του διεμήνυσαν ήδη ότι τα χρήματα αυτά προορίζονται για την κάλυψη δημοσιονομικών στόχων, είναι μία ενοχλητική λεπτομέρεια προφανώς που δεν θα χαλάσει τον πανηγυρικό. 

Πιο ενοχλητική όμως είναι η πραγματικότητα που διαμορφώνεται την επομένη του διαγωνισμού με επίκεντρο το νέο τηλεοπτικό τοπίο. Γιατί καλά ο αρμόδιος υπουργός έκλεισε μερικούς από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες ή τους εκπροσώπους τους εν είδη ριάλιτι, κολακεύοντας τα ένστικτα των ψηφοφόρων, η συνέχεια όμως δεν είναι το ίδιο απλή. Οι συνέπειες της αβελτηρίας της, τώρα αρχίζουν να ξεδιπλώνονται.

Κλείσιμο
-Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει ότι τα 4 κανάλια είναι καλύτερα από τα 6,7 ή 10 που επιτρέπει το φάσμα των συχνοτήτων, καθώς ο περιορισμένος αριθμός μειώνει την δυνατότητα επιλογής του μέσου τηλεθεατή που κρατά το τηλεκοντρόλ. Ακόμη δεν είναι αισθητό γιατί εξακολουθούν να εκπέμπουν τα κανάλια. Όταν κλείσουν όμως η έλλειψη και η μιζέρια του τηλεοπτικού τοπίου θα είναι εμφανής. 

-Είναι η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση προχωρά στο κλείσιμο επιχειρήσεων όπως ο Alpha και το Star που ήταν βιώσιμες και κάλυπταν τις υποχρεώσεις τους. Είναι εντελώς διαφορετική η περίπτωση του Mega που το εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες του. 

-Μπορεί η κοινωνία μην συμπαθεί ιδιαίτερα τον κλάδο της ενημέρωσης, ωστόσο το γεγονός ότι θα μείνουν άνεργοι περί τους 1000 εργαζόμενους δίχως δική τους ευθύνη ή των εργοδοτών τους, ξεπερνά τον κοινωνικό αυτοματισμό.  

-Ήδη γίνεται αισθητό ότι οι νέοι παίκτες δεν είναι και πολύ διαφορετικοί από τους παλιούς. Το ερώτημα πώς θα κάνουν απόσβεση στην επένδυσή τους, πώς θα βγάλουν τα 50, 60 ή 70 εκατομμύρια ευρώ που θα δώσουν για την άδεια, οδηγεί σε μία απάντηση: μα με την διαπλοκή. 

-Η κυβέρνηση έβαλε απέναντί της ολόκληρο των κλάδο των δημοσιογράφων - εκτός από τους χαμηλού επιπέδου ενσωματωμένους στα κρατικά και κομματικά Μέσα -που δικαίως αντιδρούν για τη μείωση των θέσεων εργασίας και την επιδείνωση των αμοιβών και των συνθηκών εργασίας που θα επιφέρει το μαύρο στα ιδιωτικά κανάλια. 

-Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου θα χρεωθεί το μαύρο στα ιδιωτικά κανάλια, όπως η κυβέρνση Σαμαρά-Βενιζέλου χρεώθηκε το μαύρο στην δημόσια τηλεόραση -εννοείται ότι τα μεγέθη δεν είναι ίδια, υπάρχουν όμως σοβαρές αντιστοιχίες. 

Εν κατακλείδι η κυβέρνηση επέλεξε μία πολιτική η οποία προσκρούει στην απλή κοινή λογική. Και μπορεί στα καθεστώτα της σοβιετίας αυτό να ήταν κακό για την κοινή λογική, αφού οι αποφάσεις της εξουσίας δεν ήταν ποτέ λάθος. Η Ελλάδα όμως της παρακμής ακόμη δεν έγινε σοβιετία. Ή μήπως όχι; 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK