«Να μείνουμε ασφαλείς» από τα εκλογικά πειράματα
koutras_xaralampos

Μπάμπης Κούτρας

«Να μείνουμε ασφαλείς» από τα εκλογικά πειράματα


Η επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης με τον κορωνοϊό αύξησε θεαματικά το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης και βελτίωσε περαιτέρω τη δημόσια εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και αυτό δημιουργεί τον πειρασμό να δοθεί ένα σκληρό εκλογικό μάθημα στον Αλέξη Τσίπρα που φοβάται μια τέτοια αναμέτρηση. Εως τώρα την «πληροφορία» διακινούσαν στελέχη της αντιπολίτευσης, ακριβώς για να κάψουν ένα τέτοιο σενάριο. Τις τελευταίες ημέρες όμως και μερικοί βουλευτές της συμπολίτευσης έπεσαν στην παγίδα και άρχισαν να υπαινίσσονται ότι «πρέπει ο Κυριάκος να πάει σε εκλογές». Τόσο πολύ μάλιστα έχει προχωρήσει η «πληροφορία» ώστε ο σχετικός προβληματισμός έχει μετατοπιστεί από το «πρέπει ή δεν πρέπει;» στο «να τις κάνουμε Ιούλιο, Σεπτέμβριο ή μήπως την άνοιξη του 2021;». Προσωπικά βρίσκω εντελώς άστοχη την προσέγγιση ενός τόσο σοβαρού, εθνικά κρίσιμου ζητήματος με όρους βραχυπρόθεσμης πολιτικής κερδοσκοπίας.

Μέχρι τώρα ο Μητσοτάκης έχει δώσει την εικόνα ενός σοβαρού πολιτικού, που στα δύσκολα αποδείχθηκε περισσότερο ικανός ακόμη και από αυτό που πίστευαν οι φίλοι του, δεν λαϊκίζει και κυρίως δεν είναι τακτικιστής όπως ο προκάτοχός του. Κατά πόσο, λοιπόν, αξίζει να θυσιάσει το προφίλ του σοβαρού πολιτικού, του ηγέτη που προτάσσει το συμφέρον του λαού του για να κερδίσει έναν ακόμη χρόνο στην εξουσία; Και συναφώς προς αυτό, είναι άραγε δεδομένο ότι οι Ελληνες πολίτες θα επιβράβευαν τον πρωθυπουργό για την επιλογή του να μην εξαντλήσει την τετραετία, τιμώντας στο ακέραιο την εντολή που του δόθηκε τον Ιούλιο του 2019; Σε μία από τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης φάνηκε απολύτως ξεκάθαρα ότι η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί τις εκλογές περιττές και ανεπιθύμητες στην παρούσα φάση.

Από την άλλη πλευρά, θα ήταν κρίμα κι άδικο ένα τέτοιο πολιτικό κεφάλαιο να μείνει αναξιοποίητο από τη σημερινή κυβέρνηση. Η καλύτερη αξιοποίηση θα ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επικεντρωθεί στον στόχο του περιορισμού των απωλειών, στο ταχύτερο και όσο το δυνατόν πιο αναίμακτο (από οικονομικής, κυρίως, άποψης) ξεπέρασμα των παρενεργειών της πανδημίας. Ταυτόχρονα όμως αυξάνει τις πιθανότητες να καρπωθεί και την επιτυχία της ταχείας ανάκαμψης - εφόσον αυτή προκύψει. Με κάποιον τρόπο, το μέλλον του ως πρωθυπουργού και της Ν.Δ. στην κυβέρνηση εξαρτάται από την επαλήθευση της δικής του πρόβλεψης για την αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική έκρηξη η οποία θα συντελεστεί αφού ολοκληρωθεί ο υφεσιακός κύκλος. Προσωπικά πιστεύω ότι στον οικονομικό τομέα θα συμβεί αυτό που ως πρωθυπουργός έχει προβλέψει, δηλαδή ότι μετά την αναπόφευκτη και βαθιά ύφεση των επόμενων μηνών, από το 2021 και εξής, η ελληνική οικονομία θα γνωρίσει μια δυναμική απογείωση.

Οι εκλογές θα ήταν ένα σκληρό πλην δίκαιο μάθημα, ειδικά για τον Αλέξη Τσίπρα, για την επιπολαιότητα και την οίηση με την οποία κυβέρνησε όταν του δόθηκε η ευκαιρία. Αφετέρου στο σενάριο των πρόωρων εκλογών συνηγορεί η αξιοποίηση του τρέχοντος κλίματος εμπιστοσύνης, προτού αυτό μεταστραφεί, ενδεχομένως επειδή η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής ζημίας. Τα οποία, νομοτελειακά και αναπόφευκτα, θα δυσαρεστήσουν μεγάλο μέρος του λαού και θα απομακρύνουν ψηφοφόρους.

Ωστόσο, αν κρίνουμε από τη δεκάμηνη θητεία του, στον Κυριάκο Μητσοτάκη ταιριάζει περισσότερο το ηγετικό ύφος και το ήθος ενός πρωθυπουργού που κρατά το τιμόνι στα δύσκολα βλέποντας μακριά στον ορίζοντα, πέρα από το επόμενο κύμα. Υπ’ αυτή την έννοια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διέψευδε τον εαυτό του εάν προκήρυσσε πρόωρες εκλογές. Πέραν αυτού, οι κάλπες είναι... κάλπες, με την πιο καθοριστική μεταβλητή να είναι και η πλέον απρόβλεπτη: η βούληση του ελληνικού λαού σε καμία χρονική στιγμή δεν είναι δεδομένη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK