tziovaras_grigoris

Τον Τσίπρα και αν τον «πλένεις»...

Γρηγόρης Τζιοβάρας

«Η Ιθάκη είναι μόνον η αρχή», ήταν η καταληκτική φράση στο διαβόητο «διάγγελμα» του Αλέξη Τσίπρα το οποίο θα περάσει στην Ιστορία ως απαράμιλλο μνημείο πόλωσης και διχασμού από έναν πολιτικό που δεν μπορεί να ξεπεράσει τις συνθήκες που τον έφεραν στην διακυβέρνηση μαζί με μια δράκα αμοραλιστών τους οποίους ο ελληνικός λαός επί δεκαετίες νωρίτερα κατέτασσε μονίμως στο περιθώριο της πολιτικής ζωής.

Δικαίως, λοιπόν, δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι υποστήριξαν ότι αυτός ο… κούφιος δήθεν συμβολισμός στον οποίο κατέφυγε ο κ. Τσίπρας είχε περισσότερο χαρακτήρα… απειλής για τα όσα μας επιφυλάσσει η συνέχεια της παραμονής του ίδιου και της ομάδας που τον περιστοιχίζει στην άσκηση της διακυβέρνηση.

Άλλωστε, η μισαλλοδοξία, η εχθροπάθεια και η δαιμονοποίηση από την οποία διαπνεόταν από την αρχή ως το τέλος του το σχεδόν 8λεπτο πρωθυπουργικό μήνυμα που διαβάστηκε με φόντο τα ήρεμα νερά του Ιονίου ήταν μάλλον πιο τρομακτικά από τα ίδια τα επίμονα ψέματα και τους θρασείς ισχυρισμούς του ότι «δεν θα διαπράξουμε την ύβρη να αγνοήσουμε τα διδάγματα της Ελλάδας των μνημονίων».

Στεκόμενος απέναντι στον τηλεϋποβολέα (το auto cue, για τους μυημένους με τα τηλεοπτικά), μιλούσε ως να βρισκόμαστε ακόμη στις αρχές του 2015, όταν ο ίδιος διέθετε ακόμη την… αντιμνημονιακή παρθενία. Εκτόξευε, χωρίς αιδώ, πολεμικές κραυγές όχι μόνον συλλήβδην κατά των προκατόχων του αλλά και κατά των συνοδοιπόρων του οι οποίοι τον εγκατέλειψαν για να μην τον ακολουθήσουν στην εξευτελιστικές κωλοτούμπες που έκανε τη μια μετά την άλλη.

«Δεν θα αφήσουμε τη λήθη να μας παρασύρει. Δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια», ισχυριζόταν. Και με ανυπέρβλητη θρασύτητα διέγραφε μονοκονδυλιά τις μοναδικές αυταπάτες τις απίστευτες φαντασιώσεις και τις χωρίς προηγούμενο ψευδαισθήσεις που στοίχισαν πανάκριβα τον ελληνικό λαό.

Στις κρίσιμες ιστορικές στιγμές, όπως προσπάθησε να μας πείσει ο κ. Τσίπρας ότι είναι η λήξη του τρίτου κατά σειράν ευρωπαϊκού προγράμματος για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, οι ηγέτες –διεθνείς και εγχώριοι- επιλέγουν την ενότητα και τη συμφιλίωση των πολιτικών δυνάμεων που αποτελούν προωθητικό παράγοντα προς την κατεύθυνση της οικονομικής ανάκαμψης.

Αυτή, για παράδειγμα, υπήρξε η επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή όταν έλαβε τη μεγάλη απόφαση, κόντρα στην οξεία αντίδραση της τότε αντιπολίτευσης, να προχωρήσει την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Έτσι πορεύτηκε στη συνέχεια ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά και ο Κώστας Σημίτης που έβαλε τη χώρα στην ευρωζώνη σε πείσμα των αντιπάλων του που μιλούσαν για «τραβεστί οικονομία» και τον κατηγορούσαν για «δημιουργική λογιστική». Αν η Ελλάδα δεν ήταν στην Ευρωζώνη, ας μη σκεφτόμαστε καλύτερα ποια θα ήταν η τύχη της σήμερα….

Με τη βεβαιότητα ότι έκαναν το σωστό, οι πολιτικοί που έχουν περάσει στο πάνθεον των ηγετών, δεν ανάλωναν τον χρόνο τους υβρίζοντας όσους τους ασκούσαν την κριτική. Και αυτή είναι η τεράστια διαφορά τους από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος ξέρει ότι όλα όσα ισχυρίζεται δεν αντέχουν στην κοινή λογική. Γι΄ αυτό και καταφεύγει στην επίθεση κατά πάντων. Το κάνει, αφενός, διότι δεν ανέχεται την κριτική, αλλά κυρίως, επειδή, όπως έχει αποδείξει πολλές φορές, ξέρει ότι το «αφήγημά» του δεν έχει συνοχή και ειρμό.

Γι΄ αυτό και είναι ειλικρινά απορίας άξιον πως αισθάνθηκαν όλοι όσοι φιλοτεχνούν τελευταία το πορτρέτο του δήθεν «σοσιαλδημοκράτη Τσίπρα που λογικεύτηκε» και του τάχατες «κεντρώου ΣΥΡΙΖΑ που άφησε πίσω τις ριζοσπαστικές ακρότητες». Θεωρούν ότι έχει λογική η απόπειρα στοχοποίησης προσώπων όπως ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Γιάννης Στουρνάρας που συνιστούσε ο ισχυρισμός ότι τα προηγούμενα χρόνια «η δημοκρατία ευτελίστηκε», επειδή «τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες»;

Συνάδουν με το ευρωπαϊκό δημοκρατικό κεκτημένο βερμπαλιστικές ακρότητες όπως οι παρακάτω: «Δεν θα ξεχάσουμε τίποτα από όσα ζήσαμε, γιατί δεν είναι απλά η ύλη για τους ιστορικούς του μέλλοντος. Αλλά είναι τα εφόδια μιας χώρας που γράφει τη νέα σελίδα της ιστορίας της, σε χρόνο ενεστώτα. Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά δεν τελειώσαμε εδώ. Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας. Οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι»;

Ας μην υπάρχουν, λοιπόν, αυταπάτες. Ο κ. Τσίπρας ήρθε στην εξουσία εκμεταλλευόμενος στο έπακρο το διχαστικό κλίμα που επικράτησε στην ελληνική κοινωνία όταν ξεκίνησε η κρίση που έκανε αναπόφευκτο το Μνημόνιο, δηλαδή το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας με τη χορήγηση φθηνού δανεισμού από τους εταίρους της χώρας. Αν δεν είχε υπάρξει το Μνημόνιο, θα ήταν αιωνίως στο περιθώριο, όπως είναι σχεδόν παντού οι ομοϊδεάτες του.

Παρότι έχει γίνει προ πολλού ο μνημονιακός πρωθυπουργός με τη μεγαλύτερη κυβερνητική θητεία, δεν μπορεί να λειτουργήσει εκτός πόλωσης και σε συνθήκες κανονικότητας. Δεν έχει καμία δυσκολία να αυτοαποθεώνεται για τη δική του μοναδική μνημονιακή προσήλωση, ούτε να κατηγορεί εκείνους που μας έβαλαν στα Μνημόνια επειδή δεν τα τήρησαν με ευλάβεια. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση μιλά με μισαλλόδοξο πάθος και διάθεση εξόντωσης όποιου –προσώπου ή θεσμού- δεν υποτάσσεται στη βούλησή του.

Αυτός ήταν. Και ο ίδιος και απαράλλακτος παραμένει, όπως απέδειξε τόσο όταν καθύβριζε όσους τον Αύγουστο του 2015 τον συνέδραμαν στην ψήφιση του τρίτου και βαρύτερου Μνημονίου, όσο και με το «διάγγελμα» της Ιθάκης. Παραμένει σταθερά ανεπίδεκτος μαθήσεως στα μαθήματα της συναίνεσης και της τήρησης των κανόνων του δημοκρατικού παιχνιδιού τους οποίους είναι δύσκολο να αποδεχτεί ένας πολιτικός που γαλουχήθηκε με το πνεύμα του «καταληψία» και είναι εκείνο από το οποίο εξακολουθεί να διακατέχεται.

Με άλλα λόγια, φαντάζει ότι είναι μάταιος κόπος να περιμένει κανείς να αλλάξει τώρα και να γίνει νουνεχής άνθρωπος της συνεννόησης και της καταλλαγής. Γι΄ αυτό και, παραφράζοντας μια γνωστή παροιμία, εύκολα μπορεί να αντιτείνει κανείς σε όσους βλέπουν «κανονικοποίηση» της σημερινής εξουσίας ότι «τον Τσίπρα και αν τον “πλένεις”…».


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (15)

Π

Λένε ότι τα χρυσόψαρα έχουν βραχεία μνήμη. Σύμφωνα με νεότερες μελέτες, τα πρωτεία -πλέον- τα κατέχει το ελληνικό εκλογικό σώμα.

πολιτης

Γιατι αδικο εχει; γιατι να ξεχασουμε ποιοι μας εβαλαν στα μνημονια; Γιατι να ξεχασουμε ποιοι καταληστεψαν αυτη την χωρα, ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ! Γιατι να ξεχασουμε οτι αυτοι και οι κολλητοι τους γιναν εκατομυριουχοι με λεφτα του δημοσιου, γιατι να ξεχασουμε τις εταιριες που τα κονομαγανε με πελατη το δημοσιο, γιατι να ξεχασουμε οτι σοβαρος επενδυτης δεν τολμαγε να επενδυσει στην μπανανια οπου οι νταβατζηδες καναν κουμαντο, γιατι να ξεχασουμε οτι μας κατακλεψαν στο χρηματιστηριο, γιατι να ξεχασουμε οτι διοριζαν χιλιαδες για τη βουλευτικη εδρα ωστε να μπορουν να κανουν μπιζνεσ εκατομμυριων, γιατι να ξεχασουμε οτι δεν τολμουσαν να χτυπησουν τη φοροδιαφυγη για να μη χασουν την κυβερνηση την επομενη τετραετια; Αυτο που δεν καταλαβαινετε ή κανετε οτι δεν καταλαβαινετε ολοι εσεις που με τα αρθρα σας ανεβαζετε και κατεβαζετε κυβερνησεις επηρεαζοντας την κοινη γνωμη ειναι... οτι ο λαος δεν ξεχνα, και οσο και ο Τσιπρας να εχει βγει ψευτης τουλαχιστον δεν ηταν ο ΚΛΕΦΤΗΣ!!!Δεν ηταν ρε παιδι μου πως να το κανουμε ΤΕΛΟΣ. Οι κλεφτες ήταν αλλοι, και μονο τα κομματοσκυλα τους θα τους ψηφισουν με χαρα, εμεις οι υπολοιποι δεν θελουμε ουτε να τους φτυσουμε.

Ο ηγετης

των απλυτων δεν πλενεται.

ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ...

Ε, ΒΈΒΑΙΑ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΠΛΥΣΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΚΑΘΑΡΜΩΝ ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟΣ... ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΛΑΨΤΕ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ 5 ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ...

Κατά τα άλλα ,καλά

Γεγονός ότι ο Τσιπρας είναι ο ορισμός της ανθρωπινης ξεφτίλας της ανηκανοτητας και του αμοραλσμου.Από τα μικρατα του, του έγινε πλύση εγκεφάλου Σταλινικου τύπου. Αλλά αυτό είναι δευτερεύον. Το πρωτευον είναι αυτοί που τον εξελεξαν,που τον ψήφισαν. Ο λεγόμενος στρατός κατοχής ή οι δημοσιοι υπάλληλοι ή οι κομματικοι στρατοι των κομμάτων της Βουλής. Εξ 'ου και η μετατροπή του πολιτευματος σε δικτακτορια του κοινοβουλιου. Μας έδειξε την δύναμη του στο δημοψήφισμα του "όχι" με το καθαρό 62%.Τόσοι ειναι και οι Ελληνες που εχουν εισοδήματα από το κρατος. Αλλά δεν το λέμε. Το κρατάμε μυστηκο. Βρίσκουμε άλλες προφασεις, ότι φταίει ο Χατζηπετρης.Έτσι οι ανηκοντες στην έυνοια των πολιτικών κομμάτων απολαμβάνουν τριπλασιες απολαβές έναντι του ιδιωτικού τομέα ,και χωρίς να δουλεύουν. Είδικα το τελευταίο ειναι ισχυρό προτερήμα. Έτσι ζούμε σε μια αυταπατη διαιωνιζομενη.Μόνο που αυτο από την μία λιγοστεύει το εισόδημα, αργά αλλά σταθερά,λεμε αργά γιατί κάθε τόσο, πουλαμε και κάτι από την δημόσια περιουσια. Όπως αεροδρομία λιμανια, ορυχεία κτλ.Αυτό που θέλουν και οι εταίροι, οι αγορές, γιαυτό χρηματοδουτουν και τον πελατειακο φασισμό. Κατά τα άλλα καλά

Πού είναι οι καθηγητές;

Πού χάθηκαν αλήθεια ο Μαραντζίδης, ο Μουζέλης, η Τσαλίκογλου, η Δραγώνα και οι άλλοι εκσυγχρονιστές που βάλθηκαν να μας πείσουν ότι "ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξαν και έγιναν καλά παιδιά"; Να άκουσαν άραγε αυτά που πήγε και είπε σαν τον κλέφτη στην Ιθάκη ή μπα; Μάλλον το δεύτερο. Και μόλις ξεχαστούν για λίγο οι πολωτικές αθλιότητες θα συνεχίσουν το "ξέπλυμα"...

Πόλωση για πάντα

Αν είχε στοιχειώδες νιονιό, όπως λέγαμε παλαιότερα, θα είχε καταλάβει το μάθημα που πάνε να του δώσουν οι αγορές με την αρνητική αντίδραση στο διάγγελμά του. Αλλά που; Ποιος έχασε μυαλό για να το βρει ο Τσιπράκος. Γι αυτό και λίγα του γράφεις. Δεν τον ξεπλένει τίποτε.

kostasv

Με το που ξεκινάς την ανάγνωση του σχολίου διαβάζεις ..διαβόητο "διάγγελμα" . Η χρήση του επιθέτου "διαβόητος" παραπέμπει σε εγκληματία, άρα η δημοσιογραφική ψύχραιμη προσέγγιση μονομιάς μετατρέπεται σε "φανατική" κομματική διακήρυξη ακυρώνοντας την προσπάθεια. Τέλος αν για εσάς είναι "μνημείο πόλωσης & διχασμού" το διάγγελμα, για πολύ κόσμο είναι η έναρξη απόδοσης ευθυνών σε όλους όσους μας στέρησαν οκτώ χρόνια από τη ζωή μας. Μας τσαλάκωσαν την προσωπική μας αξιοπρέπεια. Μας μείωσαν στα μάτια των παιδιών μας. Απ' όπου κι αν προέρχονται.

Τι λες βρε Κώστα;

Ποιος θα αποδώσει ευθύνες και σε ποιον αγαπητέ Κώστα; Ο Τσίπρας; Αν οι άλλοι ευθύνονται μια φορά που μας έβαλαν στα Μνημόνια, αυτός ευθύνεται πολύ πεερισότερες που μας έλεγε ψέματα ότι θα μας βγάλει και μας έβαλε πιο βαθιά. Πότε χάσαμε τη δημόσια περιουσία που οι άλλοι οι κακοί δεν εκχωρούσαν στους ξένους; Πότε κόπηκε το ΕΚΑΣ και ποιος ψήφισε για να ανέβουν στο... Θεό οι φόροι και να κατακρεουργηθούν οι συντάξεις; Από τα οκτώ χρόνια, τουλάχιστον τα 3,5 είναι δικά του. Αυτός μας τα στέρησε! Για να ξέρουμε δηλαδή τι λέμε, φίλε.

Φυσικα το σαπουνι σου χαλας ...

διοτι πολυ απλα , το σαπουνι ειναι για τους απλυτους .....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία