tziovaras_grigoris

Πιστεύουν οι νεοδημοκράτες στους ψεκασμούς;

Γρηγόρης Τζιοβάρας

Ακόμη και αν δεν το είχε προσυνεννοηθεί μαζί τους, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να ευαρεστήθηκε με όσα είπαν οι εξωκομματικοί προσκεκλημένοι ομιλητές που πήραν τον λόγο στο Συνέδριο που οργάνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γιατί, κακά τα ψέματα, αν υπάρχουν δύο λόγοι που η Νέα Δημοκρατία δεν φαίνεται με όσα έχουν γίνει τα τρία τελευταία χρόνια να καλπάζει ακάθεκτη προς τις κάλπες και την εξουσία είναι επειδή από τα λόγια και τις πράξεις των στελεχών της λείπουν δύο κρίσιμα ζητούμενα που η απουσία τους εμποδίζει να λυθεί από τώρα και άπαξ δια παντός η εξίσωση των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων.

Τα ζητούμενα αυτά είναι, αφενός, η αυτοκριτική, που παρότρυνε τα νεοδημοκρατικά στελέχη να κάνουν ο φιλόσοφος και συγγραφέας Στέλιος Ράμφος και, αφετέρου, η αλήθεια, την οποία τους ζήτησε να ασπαστούν ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. 
«Χωρίς αυτοκριτική, το μόνο που μένει στον πολιτικό είναι η προπαγάνδα και η παραπλάνηση, γιατί δεν υπάρχει τρόπος να κρυφτούν και να καλυφθούν οι αδυναμίες διαφορετικά», επεσήμανε ο κ. Ράμφος. «Όποιος ομολογεί τα λάθη αντέχει, ό,τι και να συμβαίνει, ό,τι και ατυχίες και δοκιμασίες να περνάει», συμπλήρωσε ο γνωστός φιλόσοφος.

Αλλά ο Μαρκουλάκης αναγνώρισε τη δυσκολία που έχει ο δρόμος στον οποίο κάλεσε τους νεοδημοκράτες να βαδίσουν. «Υπάρχει ένα πρόβλημα με το να λες την αλήθεια. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να την ακούσουν», είπε ο διακεκριμένος θεατράνθρωπος και πρόσθεσε: «Σήμερα κάποιοι -ελπίζω όχι εδώ μέσα, αλλά κάπου εδώ κοντά…- πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν, κάποιοι εναντιώνονται στα εμβόλια, κάποιοι πιστεύουν ότι η γη είναι επίπεδη. Και πολύ σπάνια αλλάζουν τη γνώμη τους με την παράθεση επιχειρημάτων».

Οι επισημάνσεις τόσο του ενός όσο και του άλλου, δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι βρήκαν ευήκοα ώτα. Με εξαίρεση, άλλωστε, τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος κατονόμασε  με γενικό τρόπο ορισμένες από τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης («λαϊκισμός, κρατισμός, πελατειακό κράτος, αναξιοκρατία, οικογενειοκρατία, γραφειοκρατία, ασθενείς θεσμοί, παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, κίτρινος Τύπος, διαφθορά»), για τις οποίες είπε «έχουμε και εμείς ευθύνες», ουδείς άλλος από τους δεκάδες που παρήλασαν στο βήμα του συνεδρίου δεν βρήκε έστω μια λέξη αυτοκριτικής για όλα όσα έγιναν στα χρόνια της κρίσης, αλλά κυρίως πριν από το ξέσπασμά της.

Ο ισχυρισμός του αρχηγού τους, σύμφωνα με τον οποίο «έτσι επιτρέψαμε σε τυχοδιώκτες να εμφανιστούν ως δήθεν εκφραστές του νέου που θα μας λύτρωνε από τα δεινά του παλιού πολιτικού συστήματος», που αφορούσε τους σημερινούς κυβερνώντες, μπορεί να ακούστηκε ευχάριστα για το πρώτο σκέλος του, δηλαδή την αναφορά στους «τυχοδιώκτες», πλην όμως δεν έδειξε να συγκινεί πολλούς από το ακροατήριο. Γιατί αν είχε συγκινήσει, θα ακούγαμε κάποιους από τους γεμάτους αυταρέσκεια ρήτορες να συνοδεύουν τους αφειδώλευτους επαίνους για τις επιλογές της παράταξης τους με ψήγματα, έστω, κριτικής προσέγγισης ικανής να ερμηνεύει το γεγονός ότι έφθασε η χώρα να κυβερνάται από όσους την κυβερνούν σήμερα.  
Αρκετοί ήταν εκείνοι που έδειξαν να αισθάνονται άνετα με το βολικό αφήγημα ότι «αν δεν είχε ανατραπεί η κυβέρνηση Σαμαρά, η χώρα θα είχε βγει προ πολλού από τα Μνημόνια», που υιοθετεί και η γαλάζια ηγετική ομάδα. Ενώ δεν είναι λίγοι όσοι επιμένουν –και ας μην τόλμησαν να το πουν από το βήμα του Συνεδρίου- στις απλοϊκές θεωρίες συνωμοσίας για τους λόγους που οδήγησαν στην υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο.

Δεν είναι, εξάλλου, τυχαία η τεράστια κοσμοσυρροή στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που παρατηρήθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού Γιάννη Παπαθανασίου, ο οποίος, προκειμένου να δικαιολογήσει τους «Οκτώ μήνες» -όπως είναι ο τίτλος του πονήματός του- που θήτευσε στο υπουργείο Οικονομικών, επιμένει να λανσάρει τη δική του θεωρία για τη μνημονιακή περιπέτεια. Μια θεωρία απολύτως αντιφατική καθώς από τη μια αποδίδει την εκκίνηση των δεινών της σχεδόν δεκαετούς κρίσης στο… στιγμιαίο ατύχημα της υποτιθέμενης διόγκωσης των ελλειμμάτων από την διάδοχη κυβέρνηση και από την άλλη υπαινίσσεται πως τα όσα επακολούθησαν δεν παρά προϊόν προσυνεννοημένης συνωμοσίας του τότε πρωθυπουργού με τους δανειστές. 

Είναι πραγματικά παράδοξο, την ώρα που ο «αριστερός» πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζει τον βαρύνοντα ρόλο των αγορών, να βλέπει κανείς αυτοαποκαλούμενους «φιλελεύθερους» να επιμένουν στις δαιμονολογικού χαρακτήρα προσεγγίσεις περιθωριακών αναλυτών. Στο κλείσιμο της συζήτησης επί του προϋπολογισμού, η ομιλία του πρωθυπουργού –που αποτελούσε μια ελεγεία προς τις αγορές που θα… ζήλευε και η Μιράντα Ξαφά- διανθίστηκε από την ακόλουθη αποστροφή: «Με εσάς, ξέρετε, τείνουμε να ξεχάσουμε και τα βασικά, δηλαδή ότι στα μνημόνια οδηγηθήκαμε εξαιτίας του αποκλεισμού της χώρας από τις διεθνείς αγορές». 

Ήταν μια αποστροφή που απευθυνόταν προς την αξιωματική αντιπολίτευση, στα στελέχη της οποίας ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μάθημα περί της λειτουργίας των αγορών. Ένα μάθημα που επανέλαβε και όταν έδωσε τη δική του εξήγηση για τους λόγους που η κυβέρνηση Σαμαρά δεν κατάφερε να βγει από το Μνημόνιο, επειδή, όπως είπε σε πείσμα των ισχυρισμών του Προέδρου της Βουλής για τις βουλήσεις των ξένων, δεν κερδήθηκε η εμπιστοσύνη των αγορών, όπως αποτυπώνεται στο ύψος των επιτοκίων... 

O tempora, o mores, θα μπορούσε να αναφωνήσει κανείς. Αλλά, δυστυχώς, έτσι είναι. Εκείνο το οποίο (για τους δικούς του αναμφισβήτητα λόγους) αναγνωρίζει ο κ. Τσίπρας στη λειτουργία των αγορών, το αρνούνται τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Και μετά από αυτό, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης αναρωτιόταν αν μεταξύ των γαλάζιων συνέδρων ήταν και θιασώτες των απόψεων περί των ψεκασμών. 
Εσείς τι λέτε, αν οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλάμβαναν ένα τέτοιο ζήτημα στο ερωτηματολόγιο της μυστικής ψηφοφορίας, πόσοι θα απαντούσαν ότι όντως μας ψεκάζουν; 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Άστοχη η κριτική

Το άρθρο περιστρέφεται και χρησιμοποιεί την έκφραση ενός θεατράνθρωπου που είπε ότι σήμερα κάποιοι -ελπίζω όχι εδώ μέσα, αλλά κάπου εδώ κοντά- πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν... Να καταλάβουμε τη κριτική του αρθρογράφου ενάντια σε βιβλίο πρώην υπουργού για τα αίτια της κρίσης. Να καταλάβουμε και την αυτοκριτική που είναι αναγκαίο να γίνεται. Αλλά πως να δικαιολογήσουμε την συλλογιστική του αρθρογράφου να παρουσιάζει άκριτα τον Τσίπρα σαν αγωνιστή των αγορών (για τους δικούς του αναμφισβήτητα λόγους, μας λέει με νόημα σχεδόν Συριζαίικο), τη στιγμή που ο Σύριζα έχει ουσιαστικά καταστρέψει την Ελληνική αγορά και οικονομία, και έχει βάλει την όποια περιουσία των Ελλήνων στη κόψη του ξυραφιού. Στο άρθρο εκφράζεται ο εντελώς λανθασμένος ισχυρισμός ότι (ο Τσίπρας!!!) έδωσε ένα μάθημα αγορών λέγοντας πως η κυβέρνηση Σαμαρά (και Βενιζέλου) δεν κατάφερε να βγει από το μνημόνιο, και έπεσε επειδή δεν κερδήθηκε η εμπιστοσύνη των αγορών, όπως αποτυπώνεται στο ύψος των επιτοκίων!!!... Όποιος δεν αρέσκεται να τρώει σανό ξέρει ότι τη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου την έριξε ο Σύριζα στη Βουλή κατά την αναγκαστική εκλογή Προέδρου, για να έρθει ο ... φελός των αγορών Τσίπρας.

Βασιλης

Ε όχι και ο κουλής πρωθυπουργός παρι στάνη τον φιλε λεύτερο ενώ ονοιρευεται πως θα επαναφέρει τον γλυκσπουρκ.

κωστας

Καλα θα ηταν να "αναγεννιωντουσαν" τα κομματα εν μια νυκτι. Προς το καλυτερο παντα, γιατι το η ανανεωση προς το χειροτερο δεν μας περναει απο το μυαλο... και ψωνισαμε μια μεριδα Τσιπροαριστερα... Κι αφου γυρισουμε στην πραγματικη πραγματικοτητα, αυτο που απομενει ειναι να συνεχιστει η πιεση προς τις αξιολογησεις, προς την μειωση του κρατους και των φορων, προς την επικρατηση των αριθμων πανω απο τους ανθρωπους (δηλαδη τα λαμογια και τις ΜΚΟ τους).

Αν πιστεύουν λέει;

Μόνον στους ψεκασμούς; Εδώ οι τύποι αυτοί πιστεύουν σε σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή, το περιβόητο σχέδιο "Πυθία" των Κοττάκηδων, στους ψεκασμούς δεν θα πιστεύουν; Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι οι ψεκασμένοι, ακόμη και όσοι λοξοδρόμησαν στον ΣΥΡΙΖΑ σάρξ εκ της σαρκός τους είναι.

γγ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη ΝΔ λιναι οτι εμφανιζεται ως ενα φιλελευθερο κόμμα αλλά πίσω απο τον Κυριάκο κρύβεται η παλιάκαλή δεξια. Αν ο Συριζα αποτελείται απο άπειρους και ανόητους η ΝΔ αποτελείται απο επαγγελματίες διεφθαρμένους που χειρόζονται πολιτικά τουλάχιστον καλύτερα την αποτυχία τους. Η παλια καλή λαική δεξιά θα επιστρέψει και το λυπηρό είναι οτι δεν φαίνεται καλύτερη λύση. Η μεν Γεννηματα μάζεψε στο μαντρί του ΠΑΣΟΚ καθε κεντροαριστερή αξιολογη κίνηση. Η ΝΔ μάζεψε στο μαντρί κάθε φιλελευθερη κίνηση. Και το σύστημα αναγεννληθηκε απο τις στάχτες του. Ο κανένας παραμενει σε ποσοστά άνω του 45%.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία