giorgos-stylios01

Επιζήμια, ανεφάρμοστη και ετεροβαρής σε βάρος της Ελλάδας η συμφωνία των Πρεσπών

Γιώργος Στύλιος

Η συμφωνία των Πρεσπών ΔΕΝ αποτελεί έναν έντιμο συμβιβασμό. Αποτελεί μια «Λεόντια» συμφωνία, η οποία δεσμεύει την χώρα μας σε αναγνώριση, για πρώτη φορά, μακεδονικής εθνότητας, γλώσσας και ταυτότητας, εγκαταλείποντας βασικές και διαχρονικές επιδιώξεις της πατρίδας μας.

Επί είκοσι οκτώ ολόκληρα χρόνια, οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις επιδίωκαν μια λύση που θα διασφάλιζε την ταυτότητα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας, που πάντα θα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής επικράτειας που θα ισχύει erga omnes. Μια λύση που θα απέτρεπε οποιονδήποτε τρίτο να εμφανιστεί ως νομιμοποιημένος διεκδικητής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και θα εξάλειφε οποιεσδήποτε πιθανότητες να διαμορφωθούν προϋποθέσεις έγερσης ζητήματος μακεδονικής μειονότητας στην πατρίδα μας και εμφάνισης του ιδεολογήματος του Μακεδονισμού και του σκοπιανού αλυτρωτισμού.

Αντιθέτως, η παρούσα Κυβέρνηση απέτυχε σε όλα τα παραπάνω μέτωπα. Καταπάτησε όλες τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής διπλωματίας. Αυτή η πραγματικότητα δεν ανατρέπεται ούτε αναθεωρείται. Με την ψήφο της αναγνώρισε ένα μακεδονικό έθνος δίπλα στον δικό μας μακεδονικό πληθυσμό. Εξασφαλίζοντας στους Σκοπιανούς πολίτες το δικαίωμα να ονομάζονται «Μακεδόνες», τους έδωσε ενυπόγραφα απεριόριστη πρόσβαση στη μακεδονική μας κληρονομιά. Για πρώτη φορά, μια ελληνική κυβέρνηση μέσω ενός δεσμευτικού διμερούς συμβατικού κειμένου, αναγνωρίζει ρητώς και επίσημα την ύπαρξη μιας Σλαβικής γλώσσας ως «μακεδονική». Η Αθήνα δεσμεύεται να μην αντιταχθεί στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και σε οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό. Με τη δική της συγκατάθεση, τα προϊόντα των Σκοπίων θα ονομάζονται «μακεδονικά». Θα μπορούν δηλαδή για παράδειγμα τα Σκόπια να πουλούν μακεδονική φέτα και χαλβά σε τρίτες χώρες.

Πρόσφατα, δέκα οκτώ πρώην πρέσβεις, υπέγραψαν επιστολή στην οποία υπογραμμίζουν ότι, πέραν της διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας που επιχειρείται, θα δημιουργηθούν προβλήματα σε πολλαπλά επίπεδα και θα προκύψουν προστριβές και αποσταθεροποίηση. Εκφράζουν φόβους για την εκδήλωση αλυτρωτικών τάσεων κατά της χώρας μας τη στιγμή που τα Σκόπια δεν φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει την επεκτατική πολιτική του Τίτο περί «Ενοποιήσεως όλου του μακεδονικού χώρου συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής ιστορικής Μακεδονίας» ενώ η νέα γενιά έχει γαλουχηθεί με το όνειρο επέκτασης της χώρας τους στην κατ’ αυτούς «Μακεδονία του Αιγαίου». Τονίζουν ότι η μακεδονική «γλώσσα» και «ταυτότητα» που εντελώς εσφαλμένα αναγνωρίζονται αποτελούν τα κυριότερα συστατικά στοιχεία για την δημιουργία μιας εθνικής οντότητας. Οι σχετικές διατάξεις της συμφωνίας των Πρεσπών παρέχουν το νομικό πλέον κάλυμμα για να συνεχίσει η σκοπιανή πλευρά την «αλυτρωτική» της πολιτική με άλλα πιο ισχυρά από τα μέχρι τώρα μέσα…».

Οι πρόσφατες μάλιστα δηλώσεις του Πρωθυπουργού των Σκοπίων στις Πρέσπες με το «Μακεδόνες, Έλληνες και Ευρωπαίοι…» μειώνουν αισθητά τα περιθώρια αισιοδοξίας περί των «αγαθών» προθέσεων της γείτονας χώρας. Αναφορά στις δηλώσεις αυτές του κ. Ζάεφ, κάνει και ο πρώην σύμβουλος του Πρωθυπουργού και συμπατριώτης μας Λαοκράτης Βάσης εγκαλώντας την κυβέρνηση για τη συμφωνία: Παρομοιάζει το Μακεδονικό με ένα κεντρί στο εθνικό μας κορμί με ιστορικό / πολιτιστικό, γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό δηλητήριο. Θέτει το βασανιστικά αιωρούμενο ρητορικό ερώτημα : «Πώς «γίνεται» και γιατί, το μεν κράτος να ονομάζεται Βόρειος Μακεδονία κι η γλώσσα του όχι βορειομακεδονική, κατά ευθεία λογική συνέπεια, αλλά μακεδονική, όπως και η ιθαγένεια επίσης να μην είναι βορειομακεδονική αλλά μακεδονική, αναπέμποντας, μ΄αυτήν την καθόλου … αθώα σφετεριστική ιδιοποίηση, όχι στο γεωγραφικό μακεδονικό μέρος αλλά στο μακεδονικό όλον»;

Με άρθρο στην εφημερίδα Καθημερινή, έντεκα διακεκριμένοι Πανεπιστημιακοί αναφέρουν: «Σε έναν κόσμο όπου η άγνοια ιστορίας και γεωγραφίας είναι ο κανόνας, η ονομασία υπηκοότητας και εθνότητας συνάμα ως «μακεδονικών» δίνει στους γείτονες, εμμέσως πλην σαφώς, ασχέτως των όρων της συμφωνίας περί αρχαιότητας, απεριόριστη πρόσβαση στη μακεδονική κληρονομιά συνολικά – και μάλιστα με την υπογραφή μας».

Η Κυβέρνηση μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ ξεχνώντας ότι υποχρέωσή της είναι να διασφαλίζει τα δίκαια και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και όχι των γειτόνων μας κύρωσε την Συμφωνία των Πρεσπών. Αγνόησε τη βούληση της πλειοψηφίας των Ελλήνων και προσπάθησε με λογικούς ακροβατισμούς να πείσει ένα ολόκληρο έθνος για την αναγκαιότητα της αποδοχής της.

Σαφώς και η διαφωνία ανάμεσα στους δύο λαούς πρέπει να διευθετηθεί άλλα όχι με αυτούς τους όρους. Η συμφωνία των Πρεσπών δεν επιλύει τις διαφορές τη αλλά τις κρύβει κάτω από το χαλί. Αντί να αποτελεί λύση είναι μέρος του προβλήματος. Αντί να αποτρέψει τον σφετερισμό της ιστορίας μας τον νομιμοποιεί. Αντί να πατάξει τον αλυτρωτισμό τον ενισχύει. Αντί να σεβαστεί τη βούληση και την ιστορική κληρονομιά του λαού μας, την αγνοεί. «Αφεθήκαμε να πορευόμαστε χωρίς ελληνική πολιτιστική στρατηγική και συνακόλουθα χωρίς εθνική στρατηγική μακράς πνοής, με Ρήγα, Σολωμό και Κάλβο στα αξιακά της θεμέλια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λαοκράτης Βάσης. Άραγε πόσο αλυτρωτικό θα φαντάζει σε μερικά χρόνια το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι Ελληνική»;

*Ο Γιώργος Στύλιος είναι βουλευτής Άρτας με τη Νέα Δημοκρατία


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Δικηγόρος του Διαβόλου

Σωστά και ωραία όλα αυτά. Έχω μόνο μία ερώτηση. 28 χρόνια όπως λέτε, τι κάνανε όλες οι άλλες κυβερνήσεις εκτός του ΣΥΡΙΖΑ για να λυθεί το ζήτημα; 28 χρόνια πέταγε η μία κυβέρνηση το μπαλάκι στην άλλη και τώρα οι φίλοι μας οι Ευρωπάίοι που πιάσανε τον Τσίπρα από τα μπαλάκια τον κάνουν ότι τους καπνίσει. Αυτός που φώναζε για yes man έχει γίνει ο πιο yes man. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αιτία κ. Στύλιο. Είναι απόρροια ενός άρρωστου νοητικά λαού ο οποίος διάλεγε επίσης αρρώστους να τον εκπροσωπούν για να βολεύεται. Και οι άρρωστοι εκπρόσωποι λοιπόν, οδήγησαν τον άρρωστο αυτόν λαό να ψηφίσει ακόμα πιο άρρωστα τον ΣΥΡΙΖΑ. Πείτε ότι θέλετε για Πρέσπες, οικονομία, Τουρκία.. Αν νομίζετε ότι όλα αυτά θα αποτελέσουν κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τη Ν.Δ. ή τον καθένα, έχετε αυταπάτες. Συνεχίστε έτσι και θα βγάλετε Κυβέρνηση. Με ένα λαό όμως ο οποίος θα σας στείλει στο Διάολο και εσάς (επιτέλους) στην επόμενη τετραετία. Διότι για να λέμε και του στραβού το δίκιο, καραγκιόζηδες στο ΣΥΡΙΖΑ ναι, αλλά καραγκιόζηδες με γραβάτες και στη Ν.Δ. ψηφίζονται από ένα καραγκιόζη λαό. Όταν (και αν) ξυπνήσει αυτός ο λαός από το λήθαργο του, όλοι εσείς θα πάτε στα σπιτάκια σας. Διότι απλά δεν έχετε κανένα όραμα πέραν του αξιώματος. Κανένα μα κανένα. Φτάνει να σας ακούσει κάποιος 5 λεπτά για να το καταλάβει. Όλοι αναλώνεστε στο τι ΔΕΝ κάνει ο αντίπαλος και πώς ΔΕΝ θα θίξετε τις βολεμένες ψήφους. Συνεχίστε έτσι.. Εμάς μπορεί να μας πήρατε στο λαιμό σας αλλά είμαι πλέον βέβαιος ότι τα παιδιά μας δεν θα τα εκπροσωπεύουν τέτοιου είδους καθιζήματα (που έλεγε και ο άλλος ο Λεβέντης όταν και αυτός το έπαιζε σκληρός, την εποχή με τις φάρσες και τις πίτσες). Απορία έχω με τους δημοσιογράφους, από όλους αυτούς που καλούνε στις εκπομπές, δεν ρωτάνε έναν, ΕΝΑΝ, τι ακριβώς έκανε στη ζωή του και γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά και σε τι ευελπιστεί. Να κάνουν οι ίδιοι οι φημοσιογράφοι αντιπολίτευση δηλαδή. Να σας ξεμπροστιάσουν όλους γιατί τσίπα δεν έχετε αδερφέ!

Σωστά όλα αυτά, αλλά

η λύση δεν είναι οι εκλογές κάθε τέτταρα χρόνια. Οι ίδιοι θα ξαναβγαίνουν και σαν βολευτές και όλοι μαζί είναι πίσω από κάθε νόμο και από κάθε ξε-πούλημα. Απλή αναλογική. Βουλευτική θητία το ανώτατο 2 * 4 χρόνια. 200 Βολευτές το ανώτατο. 180 ψήφοι απαραίτητη προυπόθεση για εθνικά θέματα κτλ. Τέλος στην βολευτική ασυλία. Μας έχουν κάτσει στο σβέρκο οι επαγγελματίες τίποτες, που ψηφίζουν μόνο για τον ευατό τους.

des

Σωστα.Ωs γνωστον,μονο οαλυτρωτισμοs των γειτονων ειναι κατακριτεοs.

ΜΙΧΑΛΗΣ Φ.

Ποιος είναι ο δικός μας αλυτρωτισμός;

@des

είδατε πουθενά σε σχολικό βιβλίο χάρτες με επεκτατικές βλέψεις της Ελλάδας εναντίον γειτονικών χωρών για να την κατακρίνετε? πού βασίζετε το σαρκαστικό αυτό σχόλιο?

@des

παραδέχεσαι λοιπόν αλυτρωτισμό των γειτόνων. Είναι μια αρχή και αυτό, για να βγείς από την τύφλα σου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία