Νέα μέτρα στήριξης παραγωγών και επαγγελματιών στον τομέα της ενέργειας
giorgos-stylios01

Γιώργος Στύλιος

Νέα μέτρα στήριξης παραγωγών και επαγγελματιών στον τομέα της ενέργειας

Η Κλιματική Κρίση και η Πανδημία έχουν επηρεάσει το σύνολο των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Επακόλουθο είναι να έχει επηρεαστεί και ο πρωτογενής τομέας.

Όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών και των μεταποιητών μας, με στόχο να αποσβέσει τις όποιες δυσκολίες προκύπτουν από τις συνέπειες της Κλιματικής Κρίσης και της Πανδημίας. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτών, η κυβέρνηση έχει λάβει μία σειρά από μέτρα.

Νέα φορολογική κλίμακα για φυσικά πρόσωπα και κατ’ επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9% αντί για 22%. Μείωση φόρου αγροτικών επιχειρήσεων από το 28% στο 22% και μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στις ασφαλιστικές εισφορές, για εργαζόμενους αγροτικών επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση συνέχισε και στήριξε ακόμα περισσότερο τον πρωτογενή κλάδο. Μείωσε τη φορολογία των κερδών των συλλογικών σχημάτων στο 10% και μερίμνησε οι ζωοτροφές να υπάγονται στον υπερμειωμένο συντελεστή του 6%.

Για πρώτη φορά, μετά το 2016, εφαρμόζεται το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου για το 2022 για τα μέλη των ομάδων παραγωγών στο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας, για τα συνεργατικά σχήματα και για τους νέους αγρότες. Η ρύθμιση ωφελεί περίπου 200.000. Πάνω από 25.000 νέους, περίπου 170.000 μέλη ομάδων παραγωγών/συνεταιρισμών και περίπου 25.000 μέλη της συμβολαιακής γεωργίας. Είναι εμφανές πως συνιστά πολιτική απόφαση και στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η στήριξη των συνεταιριστικών και των συνεργατικών σχημάτων.

Η κυβέρνηση έχει ειδική μέριμνα και για το αγροτικό ρεύμα, μεσούσης της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό και εισαγόμενο φαινόμενο που σχετίζεται με μια σειρά ζητημάτων, από την Κλιματική Κρίση μέχρι τη μείωση της παραγωγής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (λόγω καιρικών συνθηκών) και τις γεωπολιτικές ισορροπίες. Για αυτό, η Κυβέρνηση λαμβάνει ξεχωριστή μέριμνα, με πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση ρεύματος των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2021.

Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού, μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή. Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από την ΔΕΗ.

Κλείσιμο
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η οποία προχωράει στη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Στήριξης, για την Ενεργειακή Μετάβαση. Στόχος η απομείωση των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Δημιουργείται, επομένως, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για επιδότηση της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Δικαιούχοι είναι και οι καταναλωτές με παροχές αγροτικής χρήσης χαμηλής τάσης. Επιπρόσθετα, οι κάτοχοι αγροτικών τιμολογίων απαλλάσσονται από τις χρεώσεις χρήσης του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ και απολαμβάνουν χαμηλότερες χρεώσεις για ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ. Επιπλέον, η ΔΕΗ παρέχει από τον Αύγουστο του 2021 έκπτωση 50% στα αγροτικά τιμολόγια.

Η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη των παραγωγών, αντιλαμβανόμενη τη δύσκολη παγκόσμια συγκυρία της ενεργειακής κρίσης και της Πανδημίας. Δεν επαναπαύεται και έχει καταστεί σαφές εντός και εκτός συνόρων πως η Ελλάδα αλλάζει και το αποδεικνύει με πράξεις.

*Γιώργος Στύλιος, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Βουλευτής Άρτας, Ν.Δ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK