Κοινωνική πολιτική στην πράξη και όχι στα λόγια
giorgos-stylios01

Γιώργος Στύλιος

Κοινωνική πολιτική στην πράξη και όχι στα λόγια

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη χώρα μας την περίοδο που διανύουμε είναι η έλλειψη ρευστότητας. Το δίμηνο lock down της κρίσης του κορωνοϊού έχει επιφέρει δραματική μείωση στους τζίρους, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας.

Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και τις start – up εταιρείες που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση λόγω έλλειψης επαρκών εξασφαλίσεων.

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος αρκεί και μόνο να δούμε τα διαθέσιμα στοιχεία. Σύμφωνα με έρευνα τον Απρίλιο του 2020 του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για τις επιπτώσεις του COVID 19 στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, 7 στις 10 θεωρούν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα της επόμενης ημέρας είναι η έλλειψη ρευστότητας, ενώ 1 στις 7 ( περίπου 100.000 επιχειρήσεις) ενδέχεται να κλείσουν καθώς αδυνατούν να επαναλειτουργήσουν. Όταν μιλάμε για μικροεπιχειρήσεις στην ουσία μιλάμε για το σύνολο της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας καθώς οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, (δηλαδή οι επιχειρήσεις με 0-49 άτομα προσωπικό́), αποτελούν το 90 % περίπου των ελληνικών επιχειρήσεων και προσφέρουν το 80% των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό́ τομέα.

Αυτό το μεγάλο πρόβλημα προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε ψηφίζοντας στη Βουλή των Ελλήνων την προηγούμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση των πολύ μικρών επιχειρήσεων μέσω των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, τα οποία θα λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πρόκειται για ένα σύστημα ενίσχυσης της ρευστότητας με ευέλικτες διαδικασίες και χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ των μικρών επιχειρήσεων, των φυσικών προσώπων που ακούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και των φυσικών προσώπων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό μας σύστημα. Ο θεσμός των μικροπιστώσεων λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και σε άλλες προηγμένες χώρες εδώ και χρόνια και με το νομοσχέδιο αυτό διασφαλίζουμε την διαφάνεια των όρων, των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων τόσο των δικαιούχων όσο και των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων.

Η κυβέρνηση του Κυριακού Μητσοτάκη κινείται με ευαισθησία και δικαιοσύνη και με οδηγό την κοινή λογική και τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Μακριά από μεγάλα λόγια και βαρύγδουπες διακηρύξεις. Γιατί πραγματικά κοινωνική πολιτική είναι η πολιτική που ενισχύει το εισόδημα των πιο αδύναμων. Είναι η πολιτική που ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας στις πιο ευάλωτες ομάδες, είναι η πολιτική που κρατά τις θέσεις εργασίας ζωντανές, που δίνει κίνητρα στους πολλούς να συνεχίσουν την οικονομική τους δραστηριότητα. Αυτή είναι η πραγματική κοινωνική πολιτική και αυτό τον δρόμο θα ακολουθήσουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα.


Του Γιώργου Στύλιου
Βουλευτή Άρτας της Νέας Δημοκρατίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK