Είναι θέμα πατριωτισμού
georgio_d_andreou_blog

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Είναι θέμα πατριωτισμού

Το αργότερο στα μέσα του επόμενου χρόνου θα κληθούν οι πολίτες να ασκήσουν το ύψιστο δικαίωμα στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, να επιλέξουν Κυβερνήτη της χώρας για την επόμενη τετραετία

Θα ήταν ιδανικό το αποτέλεσμα αν επέλεγαν κυβερνήτες, σε όλους τους βαθμούς εξουσίας, με βάση τα δεδομένα και τη σημερινή πραγματικότητα. Αν αποδείκνυαν με τις επιλογές τους ότι :
Είναι «ψαγμένοι» και ασκούν το εκλογικό δικαίωμα νηφάλια, με συνείδηση της σοβαρότητας της κατάστασης και των επιλογών τους για τη χώρα και το μέλλον.

Ψηφίζουν με βάση την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των αξιών τους ως πολίτες και άνθρωποι, απροκατάληπτα, χωρίς ιστορικά, πολιτικά και συναισθηματικά απωθημένα. Απαλλαγμένοι από τις μνήμες του εμφυλίου, του 1965, της δικτατορίας, την οικογενειακή παράδοση, τα προσωπικά κολλήματα

Ακούνε προσεκτικά, διαβάζουν, σκέπτονται, συγκρίνουν, με βάση τα πεπραγμένα και όχι τα λόγια και τις υποσχέσεις των πολιτικών. Προβληματίζονται και ψάχνουν ειδικά αν όσα εξαγγέλλουν τα κόμματα εξουσίας τα εννοούν, είναι ρεαλιστικά, μελετημένα, κοστολογημένα και εφικτά, αν λένε αλήθεια.

Ειδικά στις προσεχείς εκλογές, οποτεδήποτε κι αν γίνουν, οι ειδικές συνθήκες της χώρας επιβάλλουν οι πολίτες να προτάξουν την περίσκεψη. Να θέσουν ως μόνο κριτήριο το αληθές, ύψιστο, εθνικό συμφέρον, να ενστεριστούν ένα νέο πατριωτισμό.

Το διεθνές περιβάλλον, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και τα επακόλουθά του (ενεργειακή και οικονομική κρίση, αύξηση του κόστους διαβίωσης, πληθωρισμός κλπ), το ανεξέλεγκτο κύμα προσφύγων που χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως δίαυλο προς την δυτική Ευρώπη, η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και η εργαλειοποίηση του προσφυγικού, η πανδημία που δεν λέει να κοπάσει, τα «απόνερα» της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, είναι τεράστια θέματα και έκτακτες ειδικές συνθήκες που επηρεάζουν και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν καθοριστικά την πορεία της πατρίδας και τη ζωή των πολιτών για πολλά ακόμα χρόνια. Θέματα που θα κληθούν να διαχειριστούν οι πολιτικοί που θα επιλεγούν.

Κλείσιμο
Διαφαίνεται ήδη ότι η «μάχη» θα γίνει μεταξύ δύο σχολών πολιτικής σκέψης και πρακτικής. Τις εκφράζουν από τη μία ο πρωθυπουργός, αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, και από την άλλη ο κ. Αλέξης Τσίπρας, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αμφότεροι δοκιμασμένοι στην πρωθυπουργία.

Η μία σχολή, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι η φωνή των εύκολων λύσεων, του λαϊκισμού:
Τίποτα δεν είναι γενικό και παγκόσμιο, για όλα φταίει η κυβέρνηση και ειδικά ο πρωθυπουργός.
Ναι στις ανεξέλεγκτες παροχές και τα ταξίματα, τα πάντα στους πάντες.

Όχι :
-στους εξοπλισμούς και την ενίσχυση της άμυνας ,
-την αξιολόγηση και την αξιοκρατία,
-την αστυνόμευση και την ασφάλεια στους δρόμους, στις γειτονιές, στα πανεπιστήμια,
- την απόκρουση της ανεξέλεγκτης εισόδου των προσφύγων στη χώρα και το φράκτη στον Έβρο.
-τις ανεμογεννήτριες και την απεξάρτηση από το λιγνίτη και το πετρέλαιο,
- την ελεύθερη οικονομία, τη λειτουργία της αγοράς, τη μεσαία τάξη (ναι στον κρατισμό).
-τις επιλογές της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου για τον πόλεμο.

Ούτε λέξη για επενδύσεις, ανάπτυξη, αύξηση της «πίτας».
Ατζέντα δηλαδή ίδια με αυτή του 2015 που έπεισε πολλούς και τους επέλεξαν να κυβερνήσουν, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί διεθνώς ο Ελληνικότατος όρος «κωλοτούμπα», να χαρακτηρίζει την διαμετρικά αντίθετη ανατροπή θέσεων και πολιτικών επιλογών.
Από την άλλη η Κυβέρνηση της Ν.Δ και ο πρωθυπουργός με :

- ξεκάθαρη θέση για την παγκόσμια κρίση και τον πόλεμο, με τους συμμάχους της χώρας, την Ευρώπη και το δυτικό κόσμο, την ελεύθερη οικονομία, την ιδιωτική πρωτοβουλία.

- προσωπική παγκόσμια αποδοχή και διεθνές κύρος που αναβάθμισε τη διεθνή θέση της χώρας.
- σθεναρή και αταλάντευτη θέση απέναντι στην προκλητικότητα της γείτονος, τεράστια ενίσχυση της αμυντικής αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας, έλεγχο του προσφυγικού ρεύματος.

- πρωτοφανή οικονομική στήριξη της κοινωνίας στην ενεργειακή κρίση και την αύξηση του κόστους ζωής , με ρεαλισμό και περίσκεψη, στα όρια των δυνατοτήτων της οικονομίας, που διαφορετικά θα κινδύνευε να καταρρεύσει.

- πρόταγμα την ανάπτυξη, την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, την προσέλκυση επενδύσεων παγκόσμιου βεληνεκούς, την καθιέρωση της χώρας ως ελκυστικού πόλου για την παγκόσμια επιχειρηματικότητα. Με συνακόλουθη την μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, κάθετη μείωση της ανεργίας και αύξηση των εισοδημάτων.

- προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό των δομών, τη διαφάνεια, την αξιολόγηση και την αξιοκρατία.
Η επιλογή φαίνεται εύκολη και η σύγκριση συντριπτική, όπως δείχνουν και οι μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Το πρόβλημα είναι πως με την απλή αναλογική και τις διπλές εκλογές η χώρα θα «φρενάρει» αναγκαστικά, στον αστερισμό της εκλογικής διαδικασίας. Το πρόβλημα αυτό είναι από μόνο του σοβαρός λόγος σκληρής πολιτικής του καταδίκης του Σύριζα που βλέποντας ότι χάνει τις εκλογές του 2019, ψήφισε – απόδειξη ηττοπάθειας και αριβισμού - την απλή αναλογική, επιλέγοντας τον κίνδυνο ακυβερνησίας σε μια από τις κρισιμότερες περιόδους για τη χώρα.

Για όλα αυτά η επιλογή των πολιτών πρέπει να πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας που θα καταπλακώσει και θα ευνουχίσει πολιτικά τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης που απειλούν το μέλλον και την πρόοδο. Είναι θέμα υγιούς πατριωτισμού.

O Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος (www.andreoulaw.gr)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK