Εντυπώσεις και ουσία
georgio_d_andreou_blog

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Εντυπώσεις και ουσία

Στην, «κουρασμένη να πειθαρχεί», αληθώς «κακομαθημένη στην ελευθεριότητα», κοινωνία, άρχισαν να κερδίζουν έδαφος οι εντυπώσεις. Τα περίτεχνα περιτυλίγματα, στολές παραλλαγής, που αναδεικνύουν μελανόχρωμες εικόνες, παραμερίζοντας την ουσία και την αλήθεια.

Οι μετρήσεις δείχνουν, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια, ελαφρά άνοδο της επιρροής των εντυπώσεων, σε βάρος της ουσίας. Του αμπαλάζ σε βάρος του περιεχομένου. Της αερολογίας και του λαϊκισμού, σε βάρος του ρεαλισμού και της αλήθειας.

Παραμένει, παρά ταύτα, εντυπωσιακό ότι, στην εθισμένη από δεκαετίες στα φούμαρα Ελληνική κοινωνία, «κρατάει» , ακόμα, μετά από τόσους μήνες, συντριπτικό προβάδισμα η ουσία και η αλήθεια. Πέτυχε φαίνεται η, για πρώτη φορά μετά από 40 σχεδόν χρόνια, προσπάθεια “απεξάρτησης” των Ελλήνων από τα «μεγάλα και ανούσια» λόγια, το λαϊκισμό, την κολακεία των ενστίκτων, τα συνθήματα του παρελθόντος. Tις εντυπώσεις.

Παράδειγμα η πρόσφατη συζήτηση το Κοινοβούλιο για την πανδημία αλλά και οι αναρτήσεις, κάθε μέρα, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Οργανωμένη προσπάθεια να κυριαρχήσουν ολοκληρωτικά στη χώρα οι εντυπώσεις. Επίχρυσα μπιχλιμπίδια για ινδιάνους. Ευτυχώς ανθίστανται σθεναρά οι σοβαροί εχέφρονες πολίτες.

Στην Κυβέρνηση αποδίδονται, με την εκμετάλλευση εντυπώσεων κυρίως, λάθη, σπασμωδικές κινήσεις και παλινδρομήσεις στη διαχείριση της πανδημίας.

Υπερασπίζονται την προσπάθειά τους με αναφορές στην ουσία, τα έργα και τα αποτελέσματα. Σε άλλο μήκος κύματος.

«Παλεύουμε, λένε, μεταξύ σφύρας και άκμονος. Προ του πρωτοφανούς για τη χώρα διλήμματος ταυτόχρονης υπεράσπισης της δημόσιας υγείας και της οικονομίας που πλήττονται από την πανδημία. Αναζητούμε με ρεαλισμό το μέτρο και την ισορροπία, αποβλέποντας στο μέλλον. Αναμφισβήτητη απόδειξη η πολύ καλή, συγκριτικά, θέση της χώρας στον πίνακα με τα αρνητικά αποτελέσματα της πανδημίας στην Ευρώπη και η οργάνωση του εμβολιασμού. Αυτός που παράγει έργο κάνει και λάθη. Η κριτική του καναπέ και οι εντυπώσεις είναι ανέξοδες».

Το πρόβλημα εν τέλει εστιάζεται στο ότι τα λάθη της Κυβέρνησης είναι περισσότερο λάθη αρνητικών εντυπώσεων και λιγότερο της ουσίας της προσπάθειας.

Λάθη από τη «χαλάρωση της εξουσίας» και τη συνολική, επικοινωνιακή διαχείριση που δημιουργούν στους πολίτες σύγχυση, αρνητικό κλίμα και την εντύπωση πως ενεργεί σπασμωδικά, αυτοσχεδιάζοντας.
Συμβάλουν καθοριστικά κάποιες, έως και βλακώδεις, συμπεριφορές υψηλόβαθμων στελεχών, αλλά και οι πυκνές και ανεξέλεγκτες εμφανίσεις και αλλοπρόσαλλες και αντιφατικές τοποθετήσεις γιατρών, μελών των επιτροπών και όχι μόνο, αλλά και κάποιων «αρμόδιων μια μη», υπουργών - θαμώνων, στα κανάλια και τα ραδιόφωνα. Θυμίαμα στο βωμό των ΜΜΕ, στο κυνήγι της «αποκλειστικότητες».

Κλείσιμο
Δημοσιοποιούνται, εκτός επισήμων οργάνων, προσωπικές διαφωνίες, εκτιμήσεις, «πληροφορίες». Προεξοφλούνται αποφάσεις που δεν επιβεβαιώνονται. Δημιουργείται έτσι, ιδιαίτερα στους χειμαζόμενους επαγγελματίες, σύγχυση και ανεκπλήρωτες προσδοκίες, που τελικά αποδίδονται στην Κυβέρνηση ως λάθη.

Το ίδιο αποτέλεσμα έχουν και κάποιες αλαζονικές συμπεριφορές» «επικίνδυνων ηλίθιων» στελεχών.

Τα ΜΜΕ βέβαια δεν μπορούν να ελεγχθούν. Μπορεί όμως να «συμμαζέψει» ο ΠΘ τους γιατρούς των επιτροπών και κάποιους λαλίστατους υπουργούς, εθισμένους στη δημοσιότητα. Να παραμερίσει τους «επικίνδυνους αφελείς». Να ξεκαθαρίσει , κατηγορηματικά, ότι η ενημέρωση θα γίνεται ΜΟΝΟ επίσημα, από τους αρμόδιους επιστήμονες και κυβερνητικούς παράγοντες

Η διαφορά θα φανεί άμεσα. Θα περιοριστούν η σύγχυση και οι αρνητικές εντυπώσεις, που εκμεταλλεύεται στην κριτική της η αντιπολίτευση, παραβλέποντας την ουσία.

Η κριτική βέβαια της αντιπολίτευσης, ειδικά στο συγκεκριμένο πρόβλημα, υποτίθεται ότι πρέπει να είναι σοβαρή, χωρίς κορώνες και εντυπωσιασμούς. Να επισημαίνονται, κόσμια, λάθη και παραλείψεις επί της ουσίας, με συγκεκριμένες προτάσεις.

Υποτίθεται γιατί δεν ακούστηκε, προχθές στη Βουλή και γενικά, τίποτα σχετικό. Για τις απαγορεύσεις, την αστυνόμευση, το άνοιγμα ή το κλείσιμο των δραστηριοτήτων, τη διάρκεια και τις λοιπές παραμέτρους του προβλήματος. Για την ισορροπία της οικονομίας με τη δημόσια υγεία, που θα βρεθούν τα χρήματα που προτρέπουν με ευκολία να μοιραστούν. Σιγή ιχθύος στα δύσκολα.

Μόνο αοριστολογίες και φληναφήματα του τύπου να «εκλογικευτούν» τα μέτρα, να «διαφυλαχθεί» η δημόσια υγεία και τα συναφή. Όπως η πομφόλυγα, κοινώς μπούρδα, για την αυτονόμησή μας, ως χώρα, από την Ευρώπη, στην προμήθεια των εμβολίων. Θα ήμασταν ακόμα στο μηδέν στον εμβολιασμό που ευτυχώς εξελίσσεται άριστα.

Ανέξοδη και ακραία λαϊκίστικη η κριτική με βάση τις εντυπώσεις από ευαίσθητα θέματα, όπως ο αριθμός των θυμάτων και των ΜΕΘ και τα χρήματα στην οικονομία. Μέχρι και το ΚΙΝΑΛ, δυστυχώς, υπερθεμάτισε σχεδόν υστερικά.

Το κρίσιμο όμως ερώτημα των πολιτών παραμένει αναπάντητο. Εσείς τι συγκεκριμένο θα κάνατε στη θέση τους;

Προκαλούν εν κατακλείδι οι λαϊκιστές την Κυβέρνηση, τους βολεύει, να μεταφέρει το πεδίο αντιπαράθεσης, από την ουσία στις εντυπώσεις, που την καταβροχθίζουν.

Στο χέρι της είναι να μην αποδεχθεί την πρόκληση. Θα τορπιλίσει η ίδια την τιτάνια προσπάθεια και τον αγώνα της αντιμετώπισης του αόρατου εχθρού. Θα θαμπώσει την εικόνα της.

Αντίθετα, αφήνοντας τους άλλους να «παίζουν» με τις εντυπώσεις και παραμένοντας σταθερά προσηλωμένη στην προσπάθεια, το στόχο, την ουσία και την αλήθεια, αυτά για την οποία την επέλεξαν οι πολίτες, θα κερδίσει σίγουρα το χαμένο έδαφος. Είναι θέμα χρόνου.



O Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος (www.andreoulaw.gr)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα