Πολιτική Χαλάρωση
georgio_d_andreou_blog

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Πολιτική Χαλάρωση

Ανάγκη του οργανισμού και του μυαλού η χαλάρωση, μετά από προσπάθεια και ένταση. Αποκαθιστά την ισορροπία, προετοιμάζει τη συνέχεια. Καλό σύμπτωμα.

Κακό, κάκιστο όμως, αν είναι   αποτέλεσμα εφησυχασμού  και της λογικής  «όλα δείχνουν ότι πάνε καλά». Ειδικά στην πολιτική.   

Το  «δείχνουν» και το «φαίνονται» είναι  κρίσιμα μεγέθη στην πολιτική πρακτική. Πως  και από πού; Πολλές οι  πηγές  πληροφόρησης,  πολλαπλές  οι αναγνώσεις: 

  • Οι δημοσκοπήσεις είναι στιγμιαία καταγραφή   των απόψεων  της κοινωνίας, για συγκεκριμένα  θέματα. Αν και επισφαλές μέσο για σίγουρα συμπεράσματα, δείχνουν τα σημεία των καιρών. Καλό και ταυτόχρονα κακό εργαλείο. Αρκεί να  διαβάζονται σωστά τα ευρήματα και   όχι  επιλεκτικά.  
  • Δεν απηχούν τη  φωνή της κοινωνίας    οι  «φίλοι», οι γνωστοί και   οι  παρατρεχάμενοι,   που επευφημούν μόνιμα. Κατά σύστημα κόλακες  επενδύουν  προσβλέποντας  στη σχέση με την εξουσία. Με  ελάχιστες εξαιρέσεις είναι  πηγή εξαιρετικά  αμφίβολης αντικειμενικότητας.
  • Οι αληθινοί, με το γνήσιο και ανιδιοτελές ενδιαφέρον, δεν αρέσουν. Ακούγονται κακοί, γκρινιάρηδες, ενοχλητικοί.  Όπως η αλήθεια.  

Οι  επισφαλείς  πηγές ενημέρωσης των  πολιτικών,   για  το τι σκέφτεται γι αυτούς η κοινωνία, πολλές φορές δημιουργούν και υποθάλπουν,  καλή ώρα,  συνθήκες εφησυχασμού. «Παίζουμε ακίνδυνα χωρίς αντίπαλο» σκέφτονται κάποιοι, παραγνωρίζοντας ότι μόνος αντίπαλος είναι  τα προβλήματα. 

Ο εφησυχασμός  οδηγεί,  αργά αλλά σταθερά σε  ψευδαισθήσεις,  έπαρση,  αυτοθαυμασμό, αποξένωση, εκφυλιστικές συμπεριφορές. Σε  Πολιτική Χαλάρωση.

Επόμενο βήμα, νομοτελειακά και αναπόδραστα,  η  εγκατάλειψη της προσπάθειας. Η  αρχή του τέλους. Ενεργοποιείται ο αυτόματος πιλότος.   Ό, τι χειρότερο.  Ο  αυτόματος πιλότος είναι δυνατότητα για περιστασιακή ανάπαυλα ανάκτησης δυνάμεων. Δεν ενδείκνυται    για εγκατάλειψη του σκάφους  στην τύχη του.

Η  εγκατάλειψη, με τη σειρά της,  εμφανίζεται με πολλές,  επικίνδυνες  διαβαθμίσεις :

  • Υποσχέσεων και δεσμεύσεων. 
  • Αρχών   και κανόνων
  • Λογικής.
  • Αλήθειας.
  • Ήθους και ηθικής.

Αναπόφευκτη συνέπεια  της εγκατάλειψης   ο κατήφορος. Αρχίζει  ανεπαίσθητα σαν   γλίστρημα,  γλυκιά μέθη,  αίσθηση ευκολίας. Όσο όμως μεγαλώνει η κλίση του κατήφορου,  το στάδιο της εγκατάλειψης,  όλο και δυσκολεύουν  το φρένο και η αναστροφή. Τα πράγματα γενικώς.  Τα θετικά, όσα και να είναι,  χάνονται στον ορυμαγδό, που συνοδεύει την πτώση.  

Αυτή είναι μια, υποθετική -  ζοφερή εικόνα, εφιαλτικό σενάριο,  μιας αρνητικής πορείας. Σκληρή προειδοποίηση γα το  τι μπορεί  να συμβεί αν τα σποραδικά δείγματα εφησυχασμού   που διαπιστώνονται,  γενικευτούν και μετεξελιχθούν, από το πρώιμο  που βρίσκονται τώρα στα επόμενα στάδια .    

Επιβάλλεται συνεπώς εγρήγορση, προσοχή και συνεχής  έλεγχος. Η ευθύνη είναι του αρχηγού. Από το στήσιμο, τη στελέχωση και τα πρόσωπα μέχρι, και  κυρίως,  τη  λειτουργία του «μαγαζιού». 

Τα καλύτερα τμήματα της  κυβέρνησης  πρέπει να είναι το  HR, η διεύθυνση προσωπικού,  και  ο εσωτερικός έλεγχος. Με τίμια, ανεξάρτητα, έμπιστα, αξιόπιστα πρόσωπα. Με εξουσία να ερευνούν την αλήθεια    παντού, σε βάθος και πλάτος. Να γίνονται δυσάρεστοι. Να  μην εφησυχάζουν, να παρατηρούν, αξιολογούν,  ενημερώνουν. Ψυχρά, ψύχραιμα, δίκαια   και αντικειμενικά. Χωρίς δεσμεύσεις  από  προσωπικές αδυναμίες, σε κανένα επίπεδο, ακόμα και στο ψηλότερο. Κανένας  υπεράνω. Φόβος και τρόμος.

Να αποκαλύπτουν και να απομονώνουν τους  αετονύχηδες που σημαδεύουν και στήνουν την τράπουλα, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.

Να εντοπίζουν  και να απομακρύνουν άμεσα  τους   ανίκανους γλύφτες, το χειρότερο είδος, που από  κουβαλητές  της   τσάντας  σε στάση συνεχούς επίκυψης, πέτυχαν  να τους εμπιστευτούν    ένα κομμάτι από το μέλλον  της χώρας.    

Χρήζουν ειδικής συνεχούς επιτήρησης οι  καβαλημένοι   στο  καλάμι της εξουσίας. Ορατοί  «δια γυμνού οφθαλμού».  Ξερόλες, εριστικοί, αρνητικοί. Δεν έχουν θέση στην ομάδα, που ο αρχηγός της δεν διστάζει να ζητήσει  δημόσια συγγνώμη για επουσιώδες «φάλτσο»,   όσοι έχουν  διαγράψει τη λέξη και την έννοια  από το λεξιλόγιο και τη ζωή τους και επιμένουν να δικαιολογούν  τα αδικαιολόγητα. 

Δείγμα εφησυχασμού, πριν τη χαλάρωση, οι παραβιάσεις,  από την Κυβέρνηση αυτή  - την  τελευταία ελπίδα  ότι κάτι μπορεί  να αλλάξει  στον τόπο -   της  διακηρυγμένης αρχής της αξιοκρατίας στην επιλογή προσώπων για τη στελέχωση, ειδικά,   των επικεφαλής δράσεων του Δημόσιου Τομέα.  Η ιδιότητα του πολιτευτή ή του κομματικού στελέχους,  ανεπάγγελτων, δεν  μπορεί   να είναι, το 2021,  κύριο τυπικό  προσόν. Ας αξιολογείται  έστω, ουσιαστικά όμως, ως προτεραιότητα μεταξύ ισάξιων.  

Τα μικρά λάθη, παλινδρομήσεις κυρίως, στη διαχείριση της πανδημίας,   φθείρουν σιγά – σιγά, σαν το κύμα,  το βράχο.  Αθροίζονται με  άλλα  και, αν αφεθούν, θα δημιουργήσουν  το τσουνάμι  που θα απειλεί να σαρώσει τα πάντα. 

 Η φθορά  πρέπει να ανακόπτεται  έγκαιρα. Πριν αρχίσει ο κατήφορος.  Όσο  εφησυχασμός και η χαλάρωση  είναι ακόμα  στην αρχή και  μπορεί να αναστραφεί το κλίμα και η εικόνα. 

Αν δεν είναι αρκετό  το  τράβηγμα αυτιών, επιβάλλεται το   ανακάτεμα της  τράπουλας. Ουδείς αναντικατάστατος.

Οι πολίτες του μεσαίου χώρου που στηρίζουν την προσπάθεια από την αρχή παρατηρούν με προσοχή και ελπίζουν  ακόμα. 

Με  αντιπολίτευση όμως  ανύπαρκτη, παραπαίουσα, δεν επιτρέπεται στην Ομάδα  αυτή να χάσει με αυτογκόλ.   

 

O Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος (www.andreoulaw.gr)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ