Η μουσική μεταμορφώνει τη ζωή μας

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής συμπίπτει με το Θερινό Ηλιοστάσιο. Στις 21 Ιουνίου θα γιορταστεί η ημέρα και στο μετρό με την ανεξάντλητη και υπέροχη φωνή της Μαρία Κάλλας. `Άλλη μια ευκαιρία να αναρωτηθούμε το πόσο η μουσική μεταμορφώνει τη ζωή μας ενώ μας συνδιαμορφώνει σαν ανθρώπους συνάμα. Η μουσική είναι η τρίτη διάσταση στην τέχνη, έχει την ικανότητα να μας ταξιδεύει, να μας εμπνέει και να σηματοδοτεί όλες εκείνες τις ξεχωριστές και ιδιαίτερες στιγμές της ζωής μας. Αν η ζωγραφική έχει δύο διαστάσεις, προοπτική, εύρος και βάθος, η μουσική έχει άπειρες διαστάσεις και προεκτάσεις και φοβερό αντίκτυπο στη ζωή μας. Οι δυνατότητες που μας προσφέρει είναι αναρίθμητες και ουσιαστικές αφού απευθύνονται στον συναισθηματικό μας κόσμο αλλά και στο αισθητηριακό μας κομμάτι.

Η δύναμη της τέχνης είναι γνωστή αλλά αυτή της μουσικής είναι πάνω και πέρα από άλλη μια μορφή τέχνης. Η μουσική είναι ρυθμός, μαθηματικά, προυποθέτει πειθαρχία αλλά και φαντασία, ικανότητα να οραματίζεσαι και να υπακούς σε μία παρτιτούρα, χωρίς να χάνεις τον έλεγχο και την αυτοκυριαρχία σου. Αυτή ακριβώς είναι η πειθαρχία που σε διαμορφώνει για όλη σου τη ζωή. Είναι η υπέρτατη αφοσίωση στην τέχνη εκεί που αυτή σε θέλει ολοκληρωτικά να συμμετέχεις. `Όταν δημιουργείς και κάνεις μουσική είτε με τη φωνή σου είτε μέσω κάποιου οργάνου συμμετέχεις με το σώμα, το πνεύμα και το μυαλό. Χρειάζεται απόλυτη συγκέντρωση για να καταφέρεις όχι μόνο να ερμηνεύσεις αλλά και για να περάσεις τους ήχους σου στο κοινό που σε παρακολουθεί. Εκεί που η ερμηνεία συναντά την δημιουργία, επιτελείται και το θαύμα της μουσικής. Μυαλό, ψυχή, πνεύμα και σώμα πάλλονται και δονούνται στον ρυθμό που δίνει την εντολή ο εγκέφαλος.

Η ενασχόληση με την μουσική ανοίγει προοπτική και αποτελεί από αρχαιοτάτων χρόνων την βάση της παιδείας. `Εχοντας ασχοληθεί με την μουσική, αντιλαμβάνεσαι τελείως διαφορετικά τον κόσμο και την ζωή γύρω σου. Οξύνεις το πνεύμα σου, καλλιεργείσαι και τελικά γίνεσαι ένας καλύτερος άνθρωπος. Το κέρδος είναι τεράστιο και η χαρά της δημιουργίας ανυπέρβλητη. Είναι η χαρά και η ικανοποίηση να δίνεις χρώμα και διέξοδο στα συναισθήματά σου ενώ η φαντασία σου δουλεύει ασταμάτητα.

Η μοναξιά του ποιητή τελικά δεν είναι μοναξιά. Είναι ο τρόπος να περάσεις ένα ή πολύ περισσότερα μηνύματα στον θεατή και να τον κάνεις κι αυτόν κοινωνό της τέχνης σου. Για μένα προσωπικά, η μουσική είναι η ανώτατη μορφή τέχνης και με έχει διαμορφώσει σχεδόν ολοκληρωτικά. Κομμάτια – σταθμοί έχουν σημαδέψει τη ζωή μου έχοντας δώσει ένα νέο χρώμα και μήνυμα σε αυτήν. Την θεωρώ απαραίτητη για τον καθένα διότι ακονίζει τη σκέψη και την αντίληψη του κόσμου γύρω μας και μέσα μας. Με άλλα λόγια, θεωρώ απαραίτητη την ενασχόληση μας με αυτήν για μία καλύτερη ποιότητα ζωής και ένα νέο νόημα στην καθημερινότητάς μας. Η μουσική απευθύνεται στο συναίσθημα και κατά συνέπεια στην συναισθηματική μας νοημοσύνη. Μας ολοκληρώνει σαν προσωπικότητες και μας κάνει πιο δυνατούς στο μυαλό και στη ψυχή…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr