danikas_dimitris

Χρήσιμοι ηλίθιοι

Δημήτρης Δανίκας

Ποιο είναι ένα από τα μεγάλα, τα δυσθεώρητα, τα σχεδόν αξεπέραστα και άλυτα προβλήματα της κρατικής διοικητικής μηχανής; Ποια η μεγιστοτεράστια παθογένεια; Ποιο είναι «αυτό» που ταλαιπωρεί, που βασανίζει, που μαστιγώνει την ελληνική κοινωνία και εμποδίζει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη πλούτου;

Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Φυσικά η γραφειοκρατία. Χωρίς γκρέμισμα αυτής της καφκικής πραγματικότητας που καθημερινά βιώνουν όλοι, μα όλοι, οι συμπολίτες μας, ούτε επενδύσεις, ούτε πλούτος, ούτε εκσυγχρονισμός, ούτε τίποτα. Ολα τα υπόλοιπα είναι φτιασίδια. Σαν κάποια γραία που με τη βοήθεια της Χημείας και κάποιου Φουστάνου παριστάνει τη νέα, κοροϊδεύει τον εαυτό της και στο τέλος καταντάει σούργελο στην παρέα.

Πάμε παρακάτω. Τι πρέπει να γίνει λοιπόν ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία, να μειωθούν, έως και να ελαχιστοποιηθούν, οι επισκέψεις των πολιτών στα γκισέ αυτού του κρατικού εφιάλτη; Να γλιτώσουν από το «μαστίγιο» και να λυτρωθούν από τον τρόμο που προκαλεί η σχέση με τις υπηρεσίες του Δημοσίου;

Μα φυσικά να ψηφιοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Ετσι ώστε η Hellas να δραπετεύσει από την ομηρία της γραφειοκρατίας. Ετσι ώστε η Hellas να πετάξει τον αραμπά στον κάλαθο των απορριμμάτων. Ετσι ώστε να συγχρονιστούμε, επιτέλους, με τη νέα εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Στοιχειώδες!

Πώς θα γίνει αυτό; Δηλαδή ποια χώρα έχει κατακτήσει τα πρωτεία σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα; Σε ποια χώρα έχει ψηφιοποιηθεί το 99% των υπηρεσιών του Δημοσίου; Μα φυσικά στη μικρή Εσθονία. Μα είναι δυνατόν; Μωρέ, είναι και παραείναι.

Επομένως, τι έπρεπε να γίνει ώστε κι εμείς να δρασκελίσουμε το κατώφλι της νέας εποχής; Φυσικά να ζητήσουμε βοήθεια από την Εσθονία, να συνεργαστούμε με κάποιον αρμόδιο από αυτή τη μικρή βαλτική χώρα. Και πιο συγκεκριμένα, με τον πρώην πρόεδρο της Εσθονίας ονόματι Τόμας Χέντρικ Ιλβες. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Ο πιο αρμόδιος γιατρός να θεραπεύσει τον αιώνιο Ελληνα ασθενή.

Οπερ και εγένετο. Από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Και αν πράγματι στο τέλος της ημέρας η Ελλάδα καταφέρει να αντιγράψει την Εσθονία, ε, τότε άπαντες οι Ελληνες να ανάβουν ένα κερί στο μπόι και τον όγκο του Κυριάκου Πιερρακάκη. Από το στόμα μου και στου Θεού τ’ αυτί.
Ελα όμως που το 2015 ο εν λόγω Εσθονός είχε χαρακτηρίσει τους Ελληνες «χρήσιμους ηλίθιους». Θα πείτε «ο τύπος είναι ανθέλληνας». Θα πείτε «ο Εσθονός είναι ρατσιστής». Κι όμως, δεν είναι έτσι.

Θυμηθείτε το σκηνικό εκείνης της εποχής και τις ατέρμονες, άγονες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τους «θεσμούς», και όλους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Το χρέος των 320 δισ. ευρώ. Τα άδεια ελληνικά ταμεία. Τα μαθήματα χάους και παιγνίων που παρέδιδε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Γιάνης Μπαρουφάκης.

Θυμηθείτε τον καλπασμό μιας νέας Κατοχής που θα κατέληγε ως εξής: χίλιες ψωροδραχμούλες για μισή φραντζόλα ψωμί. Θυμηθείτε τα πλήθη έξωθεν όλων των ATM. Θυμηθείτε τα πλήθη στα γκισέ όλων των τραπεζικών καταστημάτων να απαιτούν την επιστροφή των καταθέσεών τους. Θυμηθείτε τον τρόμο, τον ασυγκράτητο τρόμο με σκηνοθέτες και σεναριογράφους Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Μπαρουφάκη.

Χρήσιμοι ηλίθιοι, λοιπόν. Και όχι μόνο. Χρήσιμοι ηλίθιοι ως παραδειγματισμός για όλα τα άτακτα παιδιά της Ευρωζώνης. Χρήσιμοι ηλίθιοι επειδή οι ταχαριστεροί δεν είχαν αντιληφθεί το μέγεθος της επερχόμενης καταστροφής. Χρήσιμοι ηλίθιοι επειδή πίστευαν πως μια έξοδος της Ελλάδας θα προκαλούσε πανικό στην Ευρωζώνη. Και χρήσιμοι ηλίθιοι επειδή δεν είχαν καταλάβει και συνειδητοποιήσει το στοιχειώδες. Αφού η ελληνική οικονομία ήταν για τα σκουπίδια, τότε καλύτερα να πετάξουμε τα ελληνικά σκουπίδια στη χωματερή των Βρυξελλών!

Μερικές φορές αναρωτιέμαι: Μήπως θα έπρεπε να καταστραφούμε ώστε αναγκαστικά να μηδενίσουμε το κοντέρ κι έτσι να αλλάξουμε και να συνετιστούμε;

ΣΧΟΛΙΑ (13)

newera

Τι θα έκαναν, εν πάση περιπτώσει, οι αυθεντικοί αριστεροί, εν αντιθέσει με τους παραπλανημένους "ταχαριστερούς"; Θα έχτιζαν τον σοσιαλισμό (sic) στην Ευρώπη; Θα έδιναν ποιοτική στέγη, δουλειά, υγεία, παιδεία στους Έλληνες, οι οποίοι, όσοι δίνουν αξία σε αυτά, τα πληρώνουν με ό,τι πενιχρό τους απομένει από την αναγκαστική απαλλοτρίωση της εργασίας τους προς όφελος της ολιγαρχίας των ταξικών αέργων; Γιατί δεν παίρνετε το αριστερό μάθημα από τον αμόρφωτο καταληψία, ο οποίος μέσα στην αρχαϊκή και συγκλονιστική αφέλειά του, μας αποκάλυψε το μυστικό της γιάφκας; Αυτός έδειξε με περισσή σαφήνεια και κυνισμό τον αριστερό μονόδρομο της εκμετάλλευσης των παραγωγικών εργαζομένων, εν μέσω ενός άθλιου πλιάτσικου εναντίον της "πλουτοκρατίας (sic) με τις γραβάτες" (αυτών δηλαδή που δουλεύουν 24/7 για να μπορούν να αναπτυχθούν με αξιοπρέπεια και να ζήσουν σύμφωνα με τις αξίες τους). Γιατί, αγαπητέ, σε τελική ανάλυση, θα καταλαβαίνετε και εσείς: There ain't no such thing as a free lunch! Απλώς, άλλοι επιλέγουν να κερδίσουν τη ζωή τους και άλλοι τον φραπέ τους. Όταν οι πρώτοι αναγκαστούν να επιλέξουν το δεύτερο, δεν θα θέλατε να ζείτε εδώ, όμως υπάρχει πάντα και η Βενεζουέλα. Sincerely,

Διόρθωση

Οταν αναφέρεσαι σε χρήσιμους ηλίθιους προφανώς αναφέρεσαι στους ζαίους και όχι σε όλους τους Ελληνες.

Νίκος

δεν θα απολυθούν μόνο οι μισοί αλλά πολλοί περισσότεροι. Όχι μόνο γιατί δεν θα έχουν δουλειά, αλλά γιατί θα είναι ακατάλληλοι για τη δουλειά. Νομίζεται ότι η κυρά Ασπασία που πλέκει όλη μέρα και βάφει με μπλάνκο, ξέρει να χειρίζεται υπολογιστή; Καταραμένο βουντού είναι το πι-σι. Αν δεν κάνω λάθος, κάπου το 80% των δημοσίων δεν έχει πτυχίο. Ανάλογο είναι το νούμερο αυτών που δεν ξέρουν ούτε να ανάβουν υπολογιστή.

φιλόζωος

Αμ τότε θα έπρεπε οι δημόσιοι υπάλληλοι να είναι οι μισοί.Και τι θα κάνουν οι υπάλληλοι που κολάνε τα χαρτόσημα και τα γραμματόσημα αμα δουλεύει παντού ο υπολογιστής ,θα τους απολύσει ο Κούλης ως αχρείαστους?

Nikos

Μακάρι να είμαστε χρήσιμοι ηλίθιοι. Δυστυχώς έχουμε καταντήσει άχρηστοι ηλίθιοι.

Ούτε

χρήσιμοι ούτε άχρηστοι. Σκέτο ηλίθιοι.

Είσαι υπόδειγμα νέου

αριστερού κλασ..μπανιέρα

ΑΚΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ρεαλιστής και πραγματιστής ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΔΕΘ! ΑΡΙΣΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΆΦΗΣΕ! 16 ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΠΡΟΣΤΆ ΑΠΌ ΤΣΙΠΡΑ..... ΗΔΗ..... Δύο μόλις ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΆ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ! ΑΝ δεν μειώσει αυτός την γραφειοκρατία μέσα σε 4 χρόνια..... Στοιχηματίζω ότι θέλεις Κ. ΔΑΝΙΚΑ..... ΌΤΙ ΠΟΛΎ ΕΥΚΟΛΑ ΘΑ ΤΟΥ ΔΏΣΟΥΝ ΑΚΌΜΑ 4 ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΆΝΩ ΑΠΌ 10 - 12 ΜΟΝΑΔΕΣ..... ΤΟ 2023! ΠΙΣΤΕΎΩ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΆΣΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΝΑ ΜΙΛΆΕΙ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΌΤΗΤΑ ΝΙΚΗΣ ΤΟ 2023.....ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΈΧΕΙ ΒΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΉ Η ΠΛΟΚΉ ΤΟΥ INFERNO(DAN BROWN) ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ..... ΣΤΟ ΕΝΔΙΆΜΕΣΟ! ΧΑ ΧΑ ΧΑ!

Δημήτρη Ρίζο

Αυτή είναι πραγματική στροφή 180 μοιρών. Ο αληθινός αριστερός όμως απεχθάνεται τέτοιες στροφές. Θα συνεχίσει να στρίβει μέχρι να φτάσει στις 360 μοίρες για να συνεχίσει στο δρόμο του. Αντικαθιστά τον λογικό συλλογισμό των πρώτων δυο τεταρτιμορίων με συναισθηματικές λαϊκίστικες αρλούμπες και φτου κι απ´ την αρχή.

αφιλότιμος, ένα μαρτίνι με ελιά να βγώ κι εγώ στο Σύνταγμα πληζ!

εγώ αναρωτιέμαι κάθε μέρα. ή μάλλον είμαι βέβαιος ότι πρέπει να καταστραφείτε (όχι να καταστραφούμε, οι κατεστραμμένοι δεν επιδέχονται επιπλέον καταστροφής) ώστε έπειτα να πάει μπροστά ο τόπος αλλά ΧΩΡΙΣ εσάς. αλλά έλα που εσείς δεν το επιτρέπετε υποτασσόμενοι στην τρόϊκα ώστε εσείς να ''κυβερνάτε'' εκτελώντας τις διαταγές της; έχετε ξεπεράσει κάθε όριο, θα το δείξει ξεκάθαρα ο Ερντογάν.

Εύγε

Εύγε Δημήτρη, εξαιρετικό το σημερινό σου σχόλιο. Πικρό και αληθινό. Αν η σημερινή ΝΔ, που καμία σχέση δεν έχει με την παραδοσιακή δεξιά, καταφέρει να πατάξει στο 90% τη γραφειοκρατία, μέσω της ψηφιοποίησης, τότε να μας κυβερνά 40 χρόνια (για να μην παρεξηγούμε και δεν την ψήφισα και δεν πίστευα ότι θα κάνει το παραμικρό).

Στις επόμενες εθνικές εκλογές...

Να την ψηφίσεις τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς θα την ψηφίσουμε και πάλι, όπως πράξαμε τον Ιούλιο 2019.

αρκεί

να δημιουργήσει και σοβαρές και καλά στελεχωμένες μονάδες που θα ασχολούνται με την ασφάλεια των δικτύων και των συστημάτων γιατί αλλιώς θα η παγκόσμια αδελφότητα των χάκερ (με πρώτους τους χάκερ της καλής μας γείτονος) θα κάνουν πάρτι.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία