Τι συμβαίνει όταν οι μαθητές αφήνουν τη «βαριά» τσάντα και βάζουν τις φόρμες τους

Τι συμβαίνει όταν οι μαθητές αφήνουν τη «βαριά» τσάντα και βάζουν τις φόρμες τους

Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κολύμβηση και σκάκι θεωρούνται πόλος έλξης για τους μαθητές

Τι συμβαίνει όταν οι μαθητές αφήνουν τη «βαριά» τσάντα και βάζουν τις φόρμες τους
Μία δύσκολη ημέρα στο σχολείο θέλει και το αντίβαρό της, συμφωνούν δάσκαλοι, γονείς και μαθητές και για το λόγο αυτό τα απογεύματα επιλέγουν αθλητικές δραστηριότητες, όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, η κολύμβηση ή πνευματικά παιχνίδια όπως το σκάκι. Οι μαθητές μόλις γυρίζουν στο σπίτι αφήνουν τη βαριά τσάντα, ξεκουράζονται και μετά βάζουν τις φόρμες τους, τα αγαπημένα τους αθλητικά παπούτσια και τρέχουν γρήγορα σε δραστηριότητες.

Οι ειδικοί τονίζουν οτι ο αθλητισμός αλλά και τα πνευματικά παιχνίδια, ξεκουράζουν το μυαλό, βοηθούν στη συγκέντρωση αλλά κυρίως παρέχουν στους μαθητές την ψυχική ανανέωση που απαιτείται προκειμένου να αντέξουν την επόμενη «φορτωμένη» ημέρα στο σχολείο. Στα «ατού» του αθλητισμού εκτός από την προφανή καλή φυσική κατάσταση είναι και η κοινωνικοποίηση των παιδιών αλλά και ο έλεγχος και η εκμάθηση των ορίων, στοιχείο απαραίτητο για την μετέπειτα ζωή τους. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κολύμβηση και σκάκι αποτελούν αγαπημένες δραστηριότητες των μαθητών.

Κλείσιμο
«Με τις συνθηκες που έχουν διαμορφωθεί στις πόλεις, τα παιδιά έχουν χάσει τις ευκαιρίες να εξωτερεικεύουν την ενέργεια τους και να εκτονώνονται. Μόνη τους διέξοδος το προαύλιο του σχολείου ως καθημερινή ευκαιρία για παιχνίδι, οι αθλητικές δραστηριότητες που διοργανώνουν τα σχολεία μετά το πέρας του κανονικού προγράμματος και οι αθλητικοί σύλλογοι.  Ο αθλητισμός, λοιπόν, είναι μία δραστηριότητα που κατά κάποιο τρόπο έχει αντικαταστησει το παιχνίδι στην γειτονιά» επισημαίνει ο Κώστας Σούτος, υπεύθυνος αθλητικού τμήματος της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Και εξηγεί: «Η προσχολική ηλικία είναι κατάλληλη να ξεκινήσει το παιδί να γνωρίζει τον αθλητισμό. Οι γονείς και οι γυμναστές είναι υπεύθυνοι να του δείξουν "όλους τους δρόμους"! Τις ομαδικές αθλοπαιδιές με μπάλες αλλά και τα ατομικά αθλήματα. Στην ηλικία της Δ δημοτικού το παιδί θα μπορεί να αποφασίσει με την βοήθεια των γυμναστών του αλλά και των γονέων του, τι του αρέσει και ποιο άθλημα του ταιριάζει περισσοτερο έτσι ώστε να ασχοληθεί συστηματικά».

Τα οφέλη του αθλητισμού είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους:

1. Ο αθλητισμός συμβάλει στην ομαλή κινητική και ψυχική ανάπτυξη του παιδιού.

2. Το παιδί αποκτά με τον αθλητισμό νοοτροπία υγειινού τρόπου ζωής, ο οποίος μπορει και να το συνοδεύσει για την υπόλοιπη ζωή του.

3. Μέσα από τον αθλητισμό το παιδί κοινωνικοποιείται και αυξάνει την αυτοπεποίηθηση του.

4. Μαθαίνει να πειθαρχεί και να έχει πρόγραμμα σε αυτά που θέλει να κάνει στη ζωή του.

5. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι με τον αθλητισμό το παιδί μαθάίνει πως ότι κερδίζει στη ζωή του το κερδίζει με αγώνα. Και η καθημερινή προσπάθεια είναι το εισιτήριο γι αυτό το ταξίδι της επιτυχίας.

Ο υπεύθυνος της αντρικής ομάδας μπάσκετ της Τερψιθέας Ντίνος Μακρής εξηγεί οτι ο αθλητισμός και ειδικά το μπάσκετ δημιουργεί πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας και αυτό είναι το ζητούμενο πέρα από τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. «Το καλό αποτέλεσμα έρχεται από όλη την ομάδα» λέει ο κ. Μακρής ο οποίος επισημαίνει στους μικρούς μπασκετμπολίστες οτι όσο δυνατός ή αδύνατος είναι κάποιος δεν θα πετύχει αν δεν συνεργαστεί.

Οπως λέει στο protothema.gr ο Παναγής Σκλαβούνος, μέλος του Δ.Σ. των Σκακιστικών Σωματείων Νομού Αττικής και πρόεδρος του Συλλόγου «Ζήνων» τα παιδιά αγαπούν πολύ το σκάκι. Εξηγεί μάλιστα οτι το σκάκι αποτελεί προσομοίωση των επιστημών, χωρίς τα παιδιά να αναγκάζονται να είναι σε σχολική τάξη. Το σκάκι, τονίζει ο κ. Σκλαβούνος, βάζει τους μαθητές σε μία λογική «αιτίας-αιτιατού» και αυτό είναι πολύ σημαντικό για ό,τι αποτελέσματα θέλουν να έχουν στη ζωή τους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης