Ψάχνω Smartwatch: Από πού να ξεκινήσω - Τι να επιλέξω

Ψάχνω Smartwatch: Από πού να ξεκινήσω - Τι να επιλέξω

Τα smartwatches ήρθαν για να μείνουν… στο χέρι σου! Με τόσες πολλές λειτουργίες και εφαρμογές, αποτελούν ένα gadget πρακτικό και μοντέρνο, που δημιουργήθηκε για να κάνει την καθημερινότητά μας πιο εύκολη, πιο απλή και πιο διασκεδαστική

smartwatches_001
Φανταζόσουν ποτέ ότι θα μπορείς να τραβάς φωτογραφίες ή να απαντάς σε κλήσεις μόνο από το ρολόι σου; Ότι θα βλέπεις τα social media posts και τις ειδοποιήσεις; Και αυτές είναι μερικές μόνο από τις δυνατότητες ενός smartwatch!

Το βασικότερο που πρέπει να κάνεις πριν προχωρήσεις σε αγορά είναι να σκεφτείς πολύ καλά τις ανάγκες σου και να κάνεις focus μόνο σε αυτές. Αν το ερώτημα «ποιο smartwatch να πάρω» τριγυρνά εδώ και καιρό το μυαλό σου, τότε η απάντηση είναι μία: αυτό που συνδυάζει καινοτόμες λειτουργίες, αξιοπιστία και προσιτή τιμή.
smartwatches_002

Το πρώτο πράγμα, στο οποίο σίγουρα πρέπει να δώσεις προσοχή, είναι η συμβατότητα του ρολογιού με το τηλέφωνό σου. Για παράδειγμα, υπάρχουν smartwatches με Watch OS ή Tizen OS  που συνεργάζονται μόνο με συγκεκριμένα λειτουργικά: iOS και Android. Τα Android Wear είναι συμβατά με το λειτουργικό της Google (Android), αν και πλέον  μέσω του Android Wear app (το οποίο είναι διαθέσιμο στο iTunes) ορισμένα smartwatches με λειτουργικό Android λειτουργούν και με iPhones.

Πλέον τα smartwatches έρχονται σε μια ποικιλία από μεγέθη, στιλ και σχέδια, ενώ σε ορισμένες προτάσεις μπορείς να αλλάξεις και να προσαρμόσεις την εμφάνιση της συσκευής σου. Επομένως είναι αδύνατον να μην βρεις αυτό που να σε αντιπροσωπεύει και να βολεύει καλύτερα. Τα smartwatches, δεν είναι αδιάφορα ρολόγια, χωρίς καμία αισθητική. Είναι και στιλάτα και ντιζαϊνάτα και φυσικά, unisex. Επίλεξε ένα σχέδιο που να εκφράζει απόλυτα το προσωπικό σου στιλ και το οποίο δεν θα σε δεσμεύει.

Για τους λάτρεις των κλασικών ρολογιών, η μετάβαση σε ένα smartwatch δεν είναι εύκολη απόφαση. Από τη μια χάνεται η μαγεία του αναλογικού μηχανισμού, από την άλλη οι προηγμένες λειτουργίες ενός smartwatch ίσως και να είναι αρκετές για να καλύψουν αυτή την απώλεια. Με ένα υβριδικό smartwatch, όπως τα Vivomore της Garmin, συνδυάζεις τη διαχρονική αναλογική εμφάνιση με τις έξυπνες λειτουργίες, όπως το να διαβάζεις μηνύματα από το συνδεδεμένο smartphone απευθείας στον καρπό σου.
smartwatches_003

Κλείσιμο
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στην επιλογή σου είναι η αυτονομία της μπαταρίας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που την επηρεάζουν, όπως η ανάλυση της οθόνης, το επίπεδο της φωτεινότητας, ο ρυθμός ανανέωσης, οι ενεργές λειτουργίες, και άλλα, που θα μπορούσαν να κάνουν το +10% της χωρητικότητας να είναι 0% κέρδος στην αυτονομία.

Σε γενικές γραμμές, να έχεις υπόψη σου πως σε ένα smartwatch η οθόνη αφής, αλλά και η έγχρωμη οθόνη καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Σε ό,τι αφορά την αυτονομία, τα smartwatches χωρίς οθόνη αφής είναι το ίδιο έξυπνα και η μπαταρία διαρκεί περισσότερο.

Οι δύο κατηγορίες οθονών που έχουν τα smartwatches είναι οι LCD και οι AMOLED. Οι δεύτερες προσφέρουν περισσότερη φωτεινότητα και πιο πλούσια χρώματα, αλλά είναι περισσότερο ενεργοβόρες. Κάποια smartwatches δεν έχουν οθόνες αφής και η εισαγωγή δεδομένων γίνεται με κουμπιά. Στα συγκεκριμένα επιτυγχάνεται μεγαλύτερη αυτονομία, αλλά ο χειρισμός γίνεται πιο δύσκολος σε σχέση με τα gestures στις οθόνες αφής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Apple Watch ακολουθεί μια ενδιάμεση προσέγγιση. Χρησιμοποιεί μια ψηφιακή κορώνα για το zoom in/out και το scroll και ένα πλευρικό κουμπί για επαναφορά στην προβολή των πιο συχνά χρησιμοποιημένων apps.
smartwatches_004

Αν η άσκηση είναι βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς σου, τότε δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως χρειάζεσαι activity trackers ρολόγια, που θα σε βοηθήσουν να παρακολουθείς τη φυσική σου κατάσταση και να ελέγχεις τις επιδόσεις σου. Με δυνατότητες, όπως ανάλυση πολλαπλών αθλημάτων (τρέξιμο, ποδηλασία, περπάτημα κλπ.),μέτρηση θερμίδων και βημάτων, χρονόμετρο, αλλά και δυνατότητα μέτρησης καρδιακών παλμών, οξυγόνου και πίεσης, θα ξέρεις συνέχεια πόσο fit είσαι και πόσο μακριά ή κοντά στον στόχο σου παραμένεις.

Αν έχεις σκοπό να χρησιμοποιείς τη συσκευή για υπαίθριες δραστηριότητες όπως τρέξιμο ή ποδηλασία, ίσως χρειαστεί να προσέξεις το πόσο ανθεκτική είναι η οθόνη του σε γρατζουνιές, σκόνη ή άλλες φθορές που μπορεί να συμβούν καθημερινά και το κατά πόσο είναι αδιάβροχη η συσκευή. Τσέκαρε προσεκτικά τις τεχνικές προδιαγραφές για το πόσο νερό μπορεί να αντέξει το smartwatch που σε ενδιαφέρει. 
smartwatches_005

Για εσένα που ο προσανατολισμός δεν είναι και ο καλύτερος σύμμαχος, τσέκαρε το smartwatch σου να έχει ενσωματωμένο GPS, όπως το Samsung Galaxy Watch 5 Pro. Έτσι δεν θα χάνεσαι ποτέ και πουθενά.

Η τιμή είναι, αναμφισβήτητα, από τους σημαντικότερους παράγοντες επιλογής ενός έξυπνου ρολογιού. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να δεις πρώτα ποια χαρακτηριστικά, δυνατότητες και εφαρμογές θέλεις να έχει το ρολόι σου: παράγοντες που καθορίζουν την τελική τιμή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης