Σύγκρουση Τσίπρα - Θεοδωράκη για τη διαφθορά

Βολές του επικεφαλής του Ποταμιού για τις εργολαβίες Καλογρίτσα, την υπόθεση της Siemens - Να ζητήσει και ο κ.Μητσοτάκης την έκδοση Χριστοφοράκου ζήτησε ο κ.Τσίπρας, που μίλησε για «αόρατο χέρι» στην υπόθεση Siemens

Σύγκρουση Τσίπρα - Θεοδωράκη για τη διαφθορά
Με στοιχεία από την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων επιχείρησε να αποδείξει το έργο της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς
ο κ.
Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του κ.
Σταύρου Θεοδωράκη.

Κλείσιμο
 «Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι έχουμε μαγικό ραβδί και μαγικές λύσεις. Η Ελλάδα είναι χώρα που προφανώς έχει σοβαρό ζήτημα στη διαφάνεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Δεν μπορεί να παραβλέπεται το γεγονός ότι τα 2 χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Μπορεί να μην καταφέραμε να πιάσουμε τα ποσά που ευελπιστούσαμε όμως έχουμε αξιόλογα αποτελέσματα ιδίως στο χώρο της λαθρεμπορίας καπνικών προϊόντων».

Εκτός, αυτών , ο κ. Τσίπρας επικεντρώθηκε στις υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis υπερασπίστηκε την διαφάνεια των δημόσιων έργων που έχει αναλάβει η εταιρεία Καλογρίτσα και έριξε «τίτλους τέλους» στο ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την συνέχιση της λειτουργίας του
ΔΟΛ.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις για το όργιο απευθείας αναθέσεων έργων στις κατασκευές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, τις κατατμήσεις οδικών έργων όπως το Πάτρα Πύργος και για το γεγονός ότι η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια έχει κατακρημνιστεί στην λίστα με τις πιο διεφθαρμένες χώρες.

«Τον Ιανουάριο του 2015 είπατε ότι εως καλοκαίρι 2015 θα αποκομίσετε 2,5 δις ευρώ από υποθέσεις διαφθοράς. Που είναι τα λεφτά; Γιατί τόση ανικανότητα;» είπε χαρακτηριστικά για να συνεχίσει «εσείς επιχειρείτε τον έλεγχο του Τύπου, την δημιουργία κομματικού κράτους με κομματικούς διορισμούς. Άνθρωποι δικοί σας αξιώνουν για τους εαυτούς τους αποζημιώσεις 200 χιλ ευρώ (ΑΔΜΗΕ)… Φοβάμαι ότι το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να ενημερώνονται οι πολίτες από το ΧΩΝΙ και την Κοντρα ΝΙΟΥΖ. Από ΜΜΕ που ενισχύονται αυτή την στιγμή από κάποιος που προνομιακά λαμβάνουν σπασμένες εργολαβίες. Σας είπα Πάτρα-Πύργος που το σπάσατε αλλά παραδόξως το 50% του έργου -όσο έχει βγει - το έχει πάρει ένας άνθρωπος που με βοσκοτόπια πήγε να πάρει τηλεόραση και μετά με εφημερίδα εξυμνεί τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» ενώ  από το στόχαστρο δεν ξέφυγαν τα πόθεν έσχες ορισμένων υπουργών: «Δείτε τα πόθεν έσχες μερικών από τους υπουργούς σας. Έχουν κότερα, κάνουν διακοπές στα ακριβότερα σαλέ της Ευρώπης και στα ποθεν έσχες δηλώνουν ότι το πορτοφόλι τους είναι 5-6 χιλ ευρώ. Πως πάνε στην Αυστρία; Με οτοστόπ;».

Αναλυτικά ο κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την πρωτολογία του αμφισβήτησε την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας λέγοντας ότι «Η ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια δημοσιεύει μια κατάταξη που αφορά υποκειμενική αντίληψη για τη διαφθορά και όχι την πραγματικότητα για τη διαφθορά. Αφορά προσωπικές αντιλήψεις που έχουν ορισμένοι ειδικοί.  Με βάση την συγκεκριμένη αξιολόγηση η χώρα μας συγκέντρωσε καλύτερη βαθμολογία το 1996-97 και 2000 τότε που επι κυβερνήσεων Σημίτη και με υπουργούς Τσοχατζόπουλο Μαντέλη υπήρξε όργιο διαφθοράς με εξοπλιστικά κ.α. Τότε είχαμε τις καλύτερες επιδόσεις».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς και offshore αναφέροντας ότι από τους συνολικούς ελέγχους έχουν ήδη βεβαιωθεί πρόστιμα 1 δις ευρώ. «Εχουν σχηματιστεί 1000 δικογραφίες για λίστα Μπόργιανς που αρνήθηκε να παραλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση. Παράλληλα ολοκληρώθηκε η προσπάθεια που θα φέρει αποτελέσματα με ενοποίηση όλων των λιστών μεγαλοκαταθετών που έχουμε στα χέρια μας σε μια ενιαία λίστα με 1,2 εκατ. ΑΦΜ που θα ελεγχθεί εξονυχιστικά για πιθανή απόκρυψη εισοδημάτων» ειπε σε άλλο σημείο.

«Εχουν καταγραφεί ισχυρά πλήγματα σε κυκλώματα λαθρεμπορίας καπνικών προϊόντων. Στα καπνικά: υπερδιπλασιάστηκαν οι έλεγχοι, 10πλασιάστηκαν βεβαιωμένα ποσά. Το 2014 είχαν γίνει 11,7 χιλ έλεγχοι που απέδωσαν 59 εκατ. ευρώ. Το 2016 έγιναν 24 χιλ έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 557 εκατ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εχουν αναδειχθεί επι των ημερών μας μεγάλες υποθέσεις διαπλοκής που επι χρόνια κρύβονταν κάτω από το χαλί γιατί οι εμπλεκόμενοι ήταν στα έδρανα της κυβέρνησης» είπε ο πρωθυπουργός για να επικεντρωθεί σε υποθέσεις στον χώρο της Υγείας. «Σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ που επι των ημερών μας επιτέλους οδηγήθηκε εκεί που αρνήθηκαν να το κάνουν όσοι σήμερα κόπτονται για την δημόσια υγεία. Οδηγήθηκε στην δικαιοσύνη. Το ΚΕΕΛΠΝΟ αποτελούσε άντρο μαύρου χρήματος.  Ρουσφετολογικών προσλήψεων και αδιαφάνειας. Χωρίς κανονισμό, λογιστικά βιβλία, γραφεία προμηθειών και πρωτόκολλο για προμήθειες. Το μόνο που άφησε ήταν 185 εκατ. ευρώ χρέος. Το πάρτι τελείωσε και εμπλεκόμενοι οδηγούνται  στην Δικαιοσύνη» είπε για να συνεχίσει «Το σκάνδαλο Νοβαρτις είναι μια αδιαφανής διαδικασία τιμολόγησης φαρμάκων που στηρίχθηκε σε νομοσχέδια. Μια υψηλή τιμή στην χώρα μας εξασφάλιζε υπερκέρδη σε άλλες 55 χώρες. Επιπλέον ο τρόπος που τα ασφαλιστικά Ταμεία αποζημίωναν φαρμακεία και εταιρείες χωρίς διαπραγμάτευση δεν είχε σχέση με όσα την ίδια στιγμή ίσχυαν με άλλες χώρες. Αυτό οδήγησε σε εκτίναξη φαρμακευτικής δαπάνης μέσα και από την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. Πάνε στον εισαγγελέα σημαντικά στοιχεία για τιμολογήσεις 2013-14 όταν νομοσχέδια αύξησαν τις τομές παρά τηναρνητική εισήγηση του ΕΟΦ. ΚΕΕΛΠΝΟ και ΝΟΒΑΡΤΙΣ αποτελούν  κορυφαίες περιπτώσεις σκανδάλων στον χώρο της υγείας».

«Για ποιο λόγο κανείς απο τους τότε υπουργούς δεν μιλά γι αυτό το θέμα;» αναρωτήθηκε σε άλλο σημείο για να συνεχίσει « Γιατί δεν ζητούν να χυθεί άπλετο φώς. Έχουν κάτι να κρύψουν. Αν βγει κάποιος και πει ότι το 2015 ή το 2016 - που στο Μ. Μαξίμου είμαι εγώ - υπήρξε όργιο διαφθοράς το πρώτο πράγμα που θα κάνω θα είναι να επιταχύνει η δικαιοσύνη και να βγουν όλα στο φως».

 

Ο πρωθυπουργός κατά την δευτερολογία του ανέφερε για τον κ. Καλογρίτσα πως «δεν τον φτιάξαμε εμείς. Τον βρήκαμε. Δεν είναι συνεταίρος των δικών μας συνεργατών αλλά συνεταίρος του κ. Θεοδωρικάκου που είναι συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη. Εμείς δεν βγάλαμε διαγωνισμό με ανάθεση. Ο λόγος που σπάσαμε το Πάτρα Πύργος ήταν για να μπορέσουν να μετέχουν περισσότεροι εργολάβοι και να πάρουν περισσότερες εργολαβίες. Δεν το καταφέραμε γιατί ένας πηγαίνει και μειοδοτεί. Γιατί μας κατηγορείτε γι αυτό; Ο κ. Σπίρτζης πήγε στον εισαγγελέα για έλεγχο. Ποιος άλλος το έκανε αυτό. Είναι εύκολο να πετάς στον λάσπη στον ανεμιστήρα».

 

Αναφορικά με την καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης Siemens έριξε την ευθύνη σε «αόρατο χέρι» που δρα εντός του υπουργείου Εξωτερικών. «Εχετε δίκαιο υπάρχει αόρατο χέρι που παρεμβαίνει για να κωλυσιεργεί μια δική που περιμένουμε. Για έναν περίεργο λόγο ξαφνικά και ενώ υπάρχουν φοβερές δυνατότητες εκεί δεν υπήρχε δυνατότητα να μεταφράσουν. Με δικές μας πρωτοβουλίες η δική ξεκινά και 67 στελέχη θα οδηγηθούν στο ειδώλιο εκτός από έναν. Τον κ. Χριστοφοράκο  διότι κάποιες κυβερνήσεις που τον είχα κολλητό φρόντισαν να φυγει από τη χώρα. Όπως και ο Καραβέλας επι υπουργίας της κυρίας Μπακογιάννη. Αν αυτό γινόταν επι δικών μας ημερών θα μας κρεμούσαν. Ο Χριστοφοράκος δεν θα καθίσει στο ειδώλιο».

Ο ίδιος δε είπε ότι σε συναντήσεις με την κα. Ανγκελα Μέρκλε της ζήτησε την έκδοση του κ. Χριστοφοράκου για να προσθέσει «Γνωρίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στην καγκελαρία. Θα θέσει αυτό το θέμα; Θα ζητήσει από την κα Μέρκελ να εκδοθεί; Αυτό θα πει κοινό μέτωπο πολιτικών δυνάμεων για να χυθεί άπλετο φως».
Αναφορικά με τα πόθεν έσχες των υπουργών αναφέρθηκε στην περίπτωση του κ. Αλέκου Φλαμπουράρη: « Θυμάμαι πρωτοσέλιδα το θέμα Φλαμπουράρη . Το έγκλημα ήταν ότι πριν ασχοληθεί με  την πολιτική δεν ήταν κρατικοδίαιτος αλλά είχε ιδιωτική επιχείρηση και το ζήτημα ήταν αν λίγες ημέρες μετά ή πριν είχε εκχωρήσει τις μετοχές.  Τώρα αν ζητηθεί από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει ποθεν έσχες είναι κιτρινισμός και λάσπη»..

Τέλος, για την υπόθεση του ΔΟΛ έδειξε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για σωτηρία του συγκροτήματος ρίχνοντας ωστόσο την ευθύνη στην αντιπολίτευση.

«Μόνο εσείς ανταποκριθήκατε όταν κάλεσε το σύνολο των κομμάτων να βρούμε λύση. Ο κ. Μητσοτάκης με κατήγγειλε ενώ η κυρία Γεννηματά δεν κατάλαβε. Ηρθε μετά από 15 ημέρες να μας πει για διακομματική επιτροπή. Το ανέκδοτο με τον Βαμβακούλα το ξέρετε; Αυτό που λέει να φτιάξουμε μια 3μελή επιτροπή από 5 άτομα».  « Χάνονται θέσεις  εργασίας και εδω πραγματικά η υπόθεση είναι στενάχωρη» ανέφερε σε άλλο σημείο.

 


Η συζήτηση

Στην εισηγητική του ομιλία o Σταύρος Θεοδωράκης έκανε συγκεκριμένες αναφορές σε πρακτικές της κυβέρνησης, που συνιστούν, όπως σημειώνει διαφθορά. Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου που έσπασε σε 8 εργολαβίες «δήθεν για την πάταξη της διαφθοράς», ωστόσο, 4 από αυτές τις έχει ήδη πάρει ο ίδιος εργολάβος που είχε επιχειρήσει να κάνει ΣΥΡΙΖΑ ΤV».

Στην απάντησή του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων είπε: «Κληρονομήσαμε μια σειρά από καταστάσεις. Υπήρξε αποτέλεσμα επιλογών που απέτρεψαν τη θεσμική θωράκιση και είναι μακροπρόθεσμος πολιτικός στόχος η αντιμετώπιση της διαφθοράς. Τα πράγματα δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Απαιτείται πολιτική βούληση και ηθικό ανάστημα που η κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι διαθέτει.

Αποτέλεσμα πρακτικών είναι ότι η κρίση χτύπησε τη χώρα μας πολύ πιο έντονα από την Ευρώπη. Εκτεταμένη φοροδιαφυγή, οργιώδες λαθρεμπόριο. Τα ισχυρά συμφέροντα που έμαθαν να κερδίζουν σ' αυτό το πολύπλοκο δίκτυο αντιστέκονται και εξαπολύουν λυσσαλέα επίθεση. Αυτό δείχνει ότι κάνουμε τη δουλειά μας καλά. Θα αρχίσω να ανησυχώ αν σταματήσουν. 

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση που επικαλείται ο κ. Θεοδωράκης, σημείωσε: «H συγκεκριμένη αξιολόγηση που αναφέρεστε αφορά συγκεκριμένες αντιλήψεις. Για να γίνει σαφέστερο το πρόβλημα θα σας πω μονάχα πως σε αυτή την αξιολόγηση η χώρα μας έχει καλύτερη βαθμολογία το... 1996, το 2000, τότε που υπήρχε όργιο διαφθοράς υπό τον κ. Σημίτη, τον κύριο Τσοχατζόπουλο». 
Συνεχίζοντας ο κ.Τσίπρας είπε ότι «Η κυβέρνηση δεν φοβάται να συγκρουσθεί χωρίς να λογαριάζει πολιτικό κόστος, ενώ η Δικαιοσύνη έχει αφεθεί να λειτουργεί χωρίς παρεμβάσεις που ήταν βασικό χαρακτηριστικό των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ο πρωθυπουργός μίλησε στη συνέχεια για «πρόοδο» στον έλεγχο διαφόρων λιστών φοροδιαφυγής. Ειδικά για τη λίστα Λαγκάρντ είπε ότι έχουν βεβαιωθεί φόροι που χρηματοδοτούν την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Επιπλέον έχουν σχηματισθεί περίπου 1.000 δικογραφίες για τη λίστα Μπόργιανς -είχε αρνηθεί να παραλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση- ενώ ολοκληρώθηκε κοπιώδης προσπάθεια για την ενοποίηση όλων των λιστών μεγαλοκαταθετών με 1.300.000 ΑΦΜ. Εχουν καταγραφεί ισχυρά πλήγματα στη λαθρεμπορία καυσίμων και καπνικών προϊόντων. Ειδικά εκεί έχουν υπερδιπλασιαστεί οι έλεγχοι στα Τελωνεία και να διπλασιαστούν τα ποσά που επέστρεψαν στα δημόσια ταμεία. Ανάλογη προσπάθεια γίνεται και στον τομέα της πάταξης του λαθρεμπορίου. Θεσμοθετήσαμε ένα νέο, σύγχρονο και διαφανές πλαίσιο για τις δημόσις συμβάσεις με ρυθμίσεις που ενισχύουν την απλούστευση και τη διαφάνεια των διαδικασιών. Εφαρμόζεται πλέον σε όλες τις προμήθειες ηλεκτρονική διαχείριση.

Με το νέο νόμο έχει καταστεί υποχρεωτική η ανάρτηση των στοιχείων όλου του κύκλου στις δημόσιες συμβάσεις. Βάλαμε ένα τέλος στο όργιο σπατάλης στα δημόσια έργα. Εξοικονομήθηκε σχεδόν ένα δισ. ευρώ από την επαναδιαπραγμάτευση για τους αυτοκινητόδρομους. Εχουν αναδειχθεί επί των ημερών μας και μια σειρά από μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς, που τις κρύβαμε κάτω από το χαλί, γιατί ορισμένοι κάθονταν στα έδρανα της κυβέρνησης. Θα αναφερθώ σε δύο υποθέσεις στον τομέα της Υγείας. Αναφέρομαι αρχικά στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ που επί των ημερών μας οδηγήθηκε εκεί που αρνιόντουσαν αυτοί που τώτα κόπτονται για τη δημόσια υγεία - στη Δικαιοσύνη. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ένα άνδρο διαφθοράς και μαύρου χρήματος. Το μόνο που άφησε ήταν ένα χρέος 185 εκατ. ευρώ. Δίπλα στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ υπάρχει μια ακόμη πιο σκοτεινή υπόθεση, το σκάνδαλο της NOVARTIS. Στηρίζεται στην τιμολόγηση των φαρμάκων με συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα και βασίζεται στο γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί χώρα αναφοράς για την τιμολόγηση των φαρμάκων και έτσι υψηλή τιμή στη χώρα μας, σήμαινε υψηλή τιμή σε 55 χώρες. Ηδη, στη Δικαιοσύνη πηγαίνουν διάφορα Δελτία Τιμών Φαρμάκου. ΚΕΕΛΠΝΟ και NOVARTIS είναι κορυφαίες υποθέσεις. Μετείχαν ακόμη και μέλη επιτροπών, καθηγητές, αποτέλεσαν μηχανισμό διαφθοράς και εξαγοράς. Όλα αυτά με συγκεκριμένα στοιχεία έχουν δοθεί στη Δικαιοσύνη, που τώρα έχει το λόγο και αναμένουμε να επιταχυνθεί η διαδικασία. Μια ερώτηση: Γιατί κανένας από τους υπουργούς εκείνης της περιόδου δεν ζητά έστω με μια απλ δήλωση να δοθούν όλα στο φως. Αν κάποιος πει ότι στο Μαξίμου την περίοδο που είμαι εγώ ότι έγινε όργιο διαφθοράς, εγώ θα ζητούσα να δοθούν όλα στο φως. Εδώ έχουμε ένα πέπλο σιωπής και το έχουμε και για ΜΜΕ που για άλλες υποθέσεις, για ψύλλου πήδημα, είναι λαλίστατα. Αυτά θα μας απασχολήσουν ξανά.

Θα πω ότι στο τρίγωνο της διαφθοράς κυβερνήσεων - ΜΜΕ- τραπεζών εκμαυλίσθηκαν συνειδήσεις, σχηματισμοί πολιτικοί γεννήθηκαν και πέθαναν, κυβερνήσεις μεγαλούργησαν στις οθόνες, χαρακτήρες δολοφονήθηκαν επειδή δεν υπέκυψαν σε βιασμούς. Θα πω μόνο ότι το 1,7 δισ. ευρώ που δόθηκε σε θαλασσοδάνεια στα ΜΜΕ είναι το αποτέλεσμα της εξεταστικής, και αποδεικνύει το μεγάλο πάρτι που έγινε στο δημόσιο χρήμα. Πού ήταν η ανεξάρτητη δημοσιογραφία της σφοδρής κριτικής σε όλα αυτά; Θέλω να αναφερθώ στο θεσμό του πόθεν έσχες. με δικό μας νόμο κατέστη υποχρεωτική. Υπάρχει απόλυτη διαφάνεια μέσω της δημοσιότητας, δεν κατανοώ την αντίδραση ορισμένων σ' αυτές τις πρωτοβουλίες. Η κυβέρνηση σε δύο χρόνια έχει κάνει πολύ περισσότερα απ΄όσα έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε 40 χρόνια. Δεν έχουμε κάνει όσα θα θέλαμε, αλλά συνεχίζουμε. Είμαστε ανοιχτοί κ.Θεοδωράκη σε προτάσεις εποικοδομητικές. Η πατάξη της διαφθοράς και η θεσμική θωράκιση του κράτους είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας. Και απαιτείται πολιτική βούληση, πέρα από το μεγάλο πολιτικό κόστος, που εμείς δεν το λογαριάζουμε. Αυτή είναι η δέσμευσή μας που θα την τηρήσουμε στο ακέραιο.

Ένταση επικράτησε μετά την ολοκλήρωση της πρωτολογίας του πρωθυπουργού,  ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη και τον Νίκο Ξυδάκη, με αποτέλεσμα να παρέμβει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκου Βούτση. Ο κ.Γεωργιάδης είχε ζητήσει να πάρει το λόγο, για να απαντήσει σε σημεία της ομιλίας του κ.Τσίπρα, ωστόσο ο κ.Βούτσης του επισήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη διαδικασία.

Η δευτερολογία Θεοδωράκη
Στο βήμα ανέβηκε για τη δευτερολογία του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. πριν την έναρξη της τοποθέτησής του υπήρξε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Βουλής για τον χρόνο που θα είχε στη διάθεσή του.
Στη δευτερολογία του, μεταξύ άλλων, ο κ.Θεοδωράκης είπε:
Κύριε Τσίπρα αποδεικνύετε ότι έχετε τη δική σας πραγματικότητα, που διαφέρει από εκείνη που ζουν οι Ελληνες. Η Διεθνής Διαφάνεια μας επιβεβαίωσε ότι οι δείκτες διαφθοράς στην Ελλάδα προέρχονται από στοιχεία που έδωσαν επτά διεθνείς οργανισμοί, που συμβουλεύουν και επενδυτές.

Είχατε πει ότι θα παίρνατε έως το καλοκαίρι του '15 δυόμισι δισ. από την καταπολέμηση της διαφθοράς.Το ίδιο για το λαθρεμπόριο καυσίμων. Πού είναι τα λεφτά; Γιατί τόση ανικανότητα; Αν δεν είναι προτεραιότητα η πάταξη της διαφθοράς τότε τί είναι; Για την υπόθεση SIEMENS ακόμη να μεταφραστεί το πόρισμα από το υπουργείο Εξωτερικών; Γιατί τόσο καθυστέρηση και από την δική σας πλευρά; 
Εδώ γίνεται προσπάθεια να παραβιαστεί ακόμη και το Σύνταγμα για να μεγαλώσει η θητεία κάποιων δικαστών. Δείτε μερικά από τα πόθεν έσχες κάποιων υπουργών σας. Εχουν κότερα, κάνουν διακοπές στα ακριβότερα σαλέ της Ευρώπης και το συνολικό τους πορτοφόλι είναι 5-6.000. Πώς πάνε στην Αυστρία; Με ότο στοπ; Μιλάω για τον οιωνεί αντιπρόεδρό σας, τον Πάνο Καμμένο.

Το κλείσιμο των εφημερίδων δεν είναι η λύση. Να σώσουμε τις εφημερίδες, όχι τους εκδότες. Κάνετε ένα λάθος κ.Πρόεδρε. Συγκρίνετε τις μέρες σας με τους χειρότερους του παρελθόντος. Αυτό είναι το μέτρο; Να τολμήσουμε να αναμετρηθούμε με το μέλλον.


Απάντηση Καμμένου στο Θεοδωράκη μέσω twitter


Αφού μετέτρεψε το ποτάμι σε ξεροπόταμο με βοθρολύματα, κουβαλώντας σακίδια της διαπλοκής, έχει το θράσος να μιλά σε όσους πληρώνουμε φόρους, δηλώνουμε εισόδημα από καθαρές πηγές και είμαστε πολύ φτωχότεροι από την πολιτική», αναφέρει, σε ανάρτησή του στο twitter, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, απαντώντας στον επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρο Θεοδωράκη.


Δευτερολογία Τσίπρα
Στη δευτερολογία του ο κ.Τσίπρας σημείωσε ότι: Δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε μαγικές λύσεις. Αυτά τα δυο χρόνια έχουν γίνει σημαντικά και συγκεκριμένα βήματα. Πρέπει να παραδεχθείτε ότι τα αποτελέσματά μας είναι αξιόλογα αποτελέσματα, ιδιαίτερα στον τομέα των καπνικών. Το δίκτυο διαφθοράς είναι διαδεδομένο, έχει βαθιές ρίζες, θέλει συγκρούσεις και χρόνο. Για να μπορέσουν να πάρουν περισσότεροι σπάσαμε την εργολαβία Πατρών - Πύργου, αλλά η διαδικασία είναι ανοιχτή. Ο κ.Σπίρτζης είχε την ευαισθησία να πάει τα στοιχεία στον εισαγγελέα, να ελεγχθούν.

Για την υπόθεση Siemens
Μιλήσατε για τη Siemens. Εχετε δίκιο, υπάρχει αόρατο χέρι που παρεμβαίνει και καθυστερεί μια δίκη που περιμένει ο λαός, εδώ και χρόνια. Αναβλήθηκε μια δίκη που με δικές μας προσπάθειες ξεκινά, στις 24 Φλεβάρη. 67 στελέχη θα κάτσουν στο εδώλιο. δεν θα κάτσει ένας, ο κ.Χριστοφοράκος, γιατί κάποιο είχαν φροντίσει να φύγουν από τη χώρα. Όπως και ο κ.Καραβέλας, επί υπουργίας της κυρίας Μπακογιάννη. Αν είχε συμβεί επί των ημερών μας θα μας είχαν κρεμάσει στα μανταλάκια. Επί των ημερών μας εκδόθηκε νέο ένταλμα. Εχω θέσει το θέμα Χριστοφοράκου στην καγκελάριο Μέρκελ, να δικασθεί εδώ. Ο κ.Μητσοτάκης θα βρεθεί στην καγκελαρία, θα θέσει το θέμα; Θα ζητήσει να έρθει ο Χριστοφοράκος στην Ελλάδα; Αυτό θα πει κοινό μέτωπο.


Ο πρωθυπουργός συνέχισε αναφερόμενος εκ νέου στις θεσμικές παρεμβάσεις για τη διαφάνεια, που όπως είπε έχει κάνει η κυβέρνηση. Ειδική αναφορά έκανε στην υπόθεση Φλαμπουράρη και το πόθεν έσχες του. Τώρα αν ζητείται, είπε, από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει στη δημοσιότητα το σύνολο του πόθεν έσχες του, είναι λάσπη στον ανεμιστήρα. Το πρόβλημα κ.Θεοδωράκη είναι όχι να μαθαίνουμε το έσχες, αλλά το πόθεν. Το μεγάλο ζήτημα είναι να μπορεί κανείς να ελέγχεται και να δηλώνει ανοιχτά και δημόσια και και έσχες και το πόθεν.
Πήραμε για πρώτη φορά χρήματα από αυτούς που δεν είχαν ακουμπήσει οι προηγούμενοι, τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών. Οσον αφορά την εθελοντική αποκάλυψη, αποδίδει καρπούς. Το μεγάλο φαγοπότι σταμάτησε στη χώρα, σταμάτησε η μεγάλη κλοπή, στάθηκαν στο ταμείο να πληρώσουν αυτοί που δεν πλήρωναν.

Για τον ΔΟΛ
Oκ.Τσίπρας έκανε και αναφορά στην υπόθεση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Χαρακτήρισε την απόφαση του Πρωτοδικείου τελεσίδικη και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει κόντρα σε αυτήν την απόφαση, εισηγούμενη την τροπολογία που θα έλυνε τα χέρια των τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού έγινε λίγη ώρα πριν τη συζήτηση της αίτησης ανάκλησης της απόφασης του προέδρου Πρωτοδικών, την οποία κατέθεσαν οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ, σημειώνοντας μάλιστα, ότι τον ίδιο τον απασχολούν οι εργαζόμενοι.
 







H εισηγητική ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ανοίγοντας τη συζήτηση είπε:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έχω ένα καλό νέο Η χώρα μας έχει 95 δομές για την καταπολέμηση της διαφθοράς! Μπορούμε λοιπόν να κοιμόμαστε ήσυχοι. Έχουμε δεκάδες Υπηρεσίες, Υπουργεία, Γενικές γραμματείες, Ανεξάρτητες αρχές, Γραφεία και επιτροπές, που ασχολούνται με την καταπολέμηση της διαφθοράς. Υπάλληλοι και πολιτικοί που αγρυπνούν και πληρώνονται και υπερωρίες.

Τα καλά νέα τελειώνουν εδώ. Τα κακά νέα είναι ότι για άλλη μια φορά η χώρα μας είναι στον πάτο των εκθέσεων διαφάνειας. Και συγκεκριμένα

τα δύο τελευταία χρόνια τα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η Ελλάδα κατρακύλησε έντεκα θέσεις στη λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας και βρίσκεται σήμερα στην 69η θέση επί συνόλου 168 χωρών.

Μαζί με την γειτονική Βουλγαρία αποτελούμε τις πιο αδιαφανείς χώρες στην Ευρώπη. Αδιαφάνεια και διαφθορά που βλάπτουν σοβαρά την Δημοκρατία και την οικονομία!

Η διαφθορά δημιουργεί ρήγματα αδικίας και αναξιοκρατίας στην κοινωνία. Γεμίζει οργή τους πολίτες και τους στρέφει, σε ακραίες πολιτικές συμπεριφορές. 

Ως προς τα οικονομικά,το ύψος της διαφθοράς στην Ελλάδα, υπολογίζεται σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η αδιαφάνεια σε συνδυασμό με την παραοικονομία δημιουργούν ένα κλειστό σύστημα που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και ενισχύει αυτούς που ανέχονται ή αυτούς που προωθούν τη διαφθορά. Ο υπεύθυνος της ομάδας εργασίας του ΟΟΣΑ κατά της διαφθοράς Ντράγκο Κος λέει ότι η Ελλάδα είναι η ωραία κοιμωμένη της διαφθοράς! Ο ύπνος που λέγαμε! Κάνεις υπηρεσίες και κοιμάσαι ήσυχος!

Η διαφθορά μειώνει το ΑΕΠ και αποτελεί μία μορφή έμμεσης φορολόγησης.
Στην Ελλάδα η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας παίρνει 40 ημέρες και στην Εσθονία 3 ώρες. Στην Ουγκάντα για να πουλήσεις ένα ακίνητο, Χρειάζονται δέκα ξεχωριστές διαδικασίες!

Το ίδιο ακριβώς και στην Ελλάδα! Μαζί με την αφρικανική χώρα, μοιραζόμαστε τα πρωτεία, στην γραφειοκρατία, που αφορούν τις μεταβιβάσεις των ακινήτων. Το λέω αυτό γιατί όταν μιλάμε για διαφθορά πρέπει να μιλάμε για τα προβλήματα που τη γεννούν.

Η τερατώδης γραφειοκρατία είναι αυτή που φέρνει διαφθορά. Η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης φέρνει διαφθορά.

Τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα φέρνουν διαφθορά. Η πολυνομία φέρνει διαφθορά. Και βέβαια η αναξιοκρατία του κομματικού κράτους, η αδιαφάνεια στις προσλήψεις και τις προαγωγές, φέρνουν διαφθορά.

Δεν θα μπω στον πειρασμό, να αναφερθώ αναλυτικά στα σκάνδαλα και τα σκανδαλάκια, που συνοδεύουν την κυβερνητική θητεία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Θα κάνω μόνο δύο στάσεις:

Στο μεταναστευτικό, Και τις εργολαβίες δημοσίων έργων.
Δεν στάθηκε ικανή η κυβέρνηση, να στεγάσει καν τους μετανάστες και πρόσφυγες. Άνθρωποι πεθαίνουν στους καταυλισμούς, ενώ απέξω γίνεται ένα πάρτι εκατομμυρίων. Κανένας συντονισμός – κανένας έλεγχος. Μόνο σκάνδαλα.
Και στα δημόσια έργα, με το κόλπο της κατάτμησης, μοιράζονται τα λεφτά στους ίδιους ανθρώπους.

Στον αυτοκινητόδρομο Πάτρας – Πύργου, σπάσατε το έργο σε 8 εργολαβίες για να δουλέψουν δήθεν περισσότεροι, και ήδη οι τέσσερις πρώτες εργολαβίες,

έχουν δοθεί στον εκλεκτό σας, Που ω του θαύματος, είναι αυτός που ήθελε να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑTV, δεν τα κατάφερε, και τώρα αρκέστηκε,σε άλλη μια ΣΥΡΙΖΟΕΦΗΜΕΡΙΔΑ. «Είμαστε στον πάτο» της Ευρώπης το «ηθικό σας πλεονέκτημα»,όχι μόνο δεν ανέκοψε την διαφθορά αλλά την ενίσχυσε, όπως αποδεικνύεται και από την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας.

Δεν θέλατε τον Εθνικό Συντονιστή κατά της Διαφθοράς.

Και τον αντικαταστήσατε με Υπουργό κατά της Διαφθοράς,ορίζοντας τον κ. Νικολούδη. Μετά τον καταργήσατε και αυτόν, δημιουργώντας θέση αναπληρωτή υπουργού στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, τοποθετώντας έναν πρώην διοικητή της ΕΥΠ!

Ή έχετε πολύ χιούμορ ή δεν αντιλαμβάνεσθε τις έννοιες διαφθορά και διαπλοκή.

Είναι όμως ενδιαφέρον ότι με τον τελευταίο νόμο, με τις τροπολογίες του νόμου 4446, του τελευταίου νόμου του έτους, προστέθηκαν στην ΓΓ για την καταπολέμηση της διαφθοράς και Γραφείο καταγγελιών,

και Γραφείο Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού Καταπολέμησης της Διαφθοράς, και Γραφείο Συντονισμού Πολιτικών Καταπολέμησης της Απάτης.
Είναι σαν να επιστρέφετε και να πιστεύετε ξανά σε μια νέα μορφή εξορκισμού. Δηλδή τοποθετείτε παντού ταμπέλες κατά της διαφθοράς πιστεύοντας έτσι ότι δεν θα περάσει η διαφθορά στη χώρα, στη διοίκηση.

Τι προτείνουμε εμείς: Προτείνουμε συγκεκριμένα:

Εθνικό Συντονιστή κατά της Διαφθοράς

 Ανεξάρτητη Αρχή που θα έχει την εξουσιοδότηση να κάνει από αιφνιδιαστικούς ελέγχους μέχρι κατάσχεση τεκμηρίων.

 Θεσμοθέτηση της υποχρέωσης του κράτους να υπάρχει ένας τελικός νόμος ανά θέμα χωρίς παράθυρα και αστερίσκους.

Ενιαία Αρχή Προμηθειών,

Με ενιαίους κανόνες για τις δημόσιες προμήθειες

Χωρίς παραθυράκια.

 Δημιουργία ενός «Τειρεσία διαφθοράς», για τις εταιρείες που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς.

Απαγόρευση στους προμηθευτές και τους εργολάβους του δημοσίου, να κατέχουν τηλεοπτική συχνότητα

Έλεγχος του πόθεν στο πόθεν έσχες και δειγματοληπτικό ξετίναγμα πολιτικών, δικαστικών, δημοσιογράφων, εφοριακών και όλων όσων παίρνουν δουλειές από το κράτος

 Τίποτα σχεδόν από όλα αυτά, δεν θέλει λεφτά, θέλει όμως διάθεση για σύγκρουση, με συμφέροντα και συντεχνίες. Και θέλει σχέδιο,

 Και όρεξη για δουλειά,Πράγματα που στερείτε η κομματική σας διακυβέρνηση!  


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης