Πιθανή στροφή της Μέρκελ στο προσφυγικό, λέει τώρα το ZDF

Πιθανή στροφή της Μέρκελ στο προσφυγικό, λέει τώρα το ZDF

Το γερμανικό δίκτυο μετάδωσε νωρίτερα ότι το Βερολίνο δεν συμφωνεί με το προσχέδιο της Συνόδου για κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου

Πιθανή στροφή της Μέρκελ στο προσφυγικό, λέει τώρα το ZDF
Θα δεχθεί ή όχι η Γερμανία το προσχέδιο της σημερινής Συνόδου Κορυφής που προβλέπει κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου; Αυτό είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που από το πρωί της Δευτέρας απασχολεί τα διεθνή ΜΜΕ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που μετάδωσε το γερμανικό δίκτυο ZDF αξιωματούχοι από το Βερολίνο τόνιζαν λίγο πριν τη Σύνοδο ότι η Γερμανία δεν συμφωνεί με το προσχέδιο της Συνόδου «όπως ισχύει αυτή τη στιγμή».

Το ZDF ανέφερε ακόμη πως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η καγκελάριος της Γερμανίας, θέλουν να απαλειφθεί από τη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής ο όρος «βαλκανικός δρόμος». Λίγες ώρες αργότερα και η εκπρόσωπος της Μέρκελ ήρθε να ενισχύσει την άποψη αυτή, δηλώνοντας πως η κυρία Μέρκελ χαρακτηρίζει «εικασίες» τις αναφορές για κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου.

Κλείσιμο
Ωστόσο, το ZDF μετέδωσε λίγο αργότερα ότι ίσως η Άνγκελα Μέρκελ αλλάξει γνώμη.

«Ίσως πρόκειται για τίποτε λιγότερο από μία στροφή στην προσφυγική πολιτική της Άγκελα Μέρκελ: Η ΕΕ θέλει να κλείσει την οδό των Βαλκανίων, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο κοινής απόφασης με την Τουρκία. Η Ευρώπη υπολογίζει σε περιχαράκωση. Παραμένει ανοικτό αν η καγκελάριος θα συμφωνήσει στο τελικό κείμενο», γράφει η δημοσιογράφος Anne Gellinek σε ρεπορτάζ που δημοσίευσε η γερμανική ZDF.

«Κανονικά τη Σύνοδο Κορυφής την προετοιμάζουν διπλωμάτες. Αυτή τη φορά ήταν τόσο σημαντική ώστε να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί: η Άγκελα Μέρκελ και ο Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκαν σε γεύμα την Κυριακή το απόγευμα στην τουρκική πρεσβεία στην ΕΕ. Η έκφραση της Μέρκελ στις φωτογραφίες πριν από την συνάντηση αποκαλυπτική: όχι πάρα πολλά χαμόγελα, καθώς η τουρκική κυβέρνηση είχε μόλις κλείσει μία αντιπολιτευτική εφημερίδα. Όχι πολύ λίγα χαμόγελα, καθώς η ΕΕ έχει ανάγκη την Τουρκία στην προσφυγική κρίση», σημειώνεται στο ρεπορτάζ του δεύτερου καναλιού της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης.

Tweet δημοσιογράφου του ZDF το πρωί της Δευτέρας


«Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες Συνόδους για την Άγκελα Μέρκελ και την Ευρώπη. Για τη γερμανίδα καγκελάριο επειδή η ίδια έχει αναγορεύσει αυτή τη Σύνοδο σε σταθμό, στην οποία θα «κάνει λογαριασμό» και μέχρι την ημερομηνία της οποίας ήθελε να μειώσει «τον αριθμό των προσφύγων». Και, πράγματι, αυτή η Σύνοδος θα μπορούσε και για τους δύο- την Μέρκελ και την Ευρώπη- να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής».

«Στα συμπεράσματα, το καταληκτικό κείμενο της Συνόδου, το οποίο πάντα διαπραγματεύεται και γράφεται πριν από τη Σύνοδο, υπάρχει μία αξιοσημείωτη πρόταση: «Παράτυπα ρεύματα μεταναστών κατά μήκος της οδού των δυτικών Βαλκανίων παίρνουν τέλος. Αυτός ο δρόμος είναι πλέον κλειστός».

Και οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων -συμπεριλαμβανομένης της Μέρκελ- είναι συνεπώς σε μεγάλο βαθμό σύμφωνοι ότι τα σύνορα στο δρόμο των Βαλκανίων δεν πρέπει να ανοίξουν.

Το ZDF έχει πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους ότι στη γερμανική κυβέρνηση υπάρχουν ακόμη επιφυλάξεις απέναντι στην παρούσα εκδοχή. Αν το κλείσιμο της βαλκανικής οδού γίνει απόφαση, αυτό θα αποτελούσε τίποτε λιγότερο από μία στροφή στην προσφυγική πολιτική της Μέρκελ, η οποία μέχρι τώρα επέκρινε αυστηρά την μονομερή επιβολής ανώτατου ορίου της Αυστρίας και την ανέγερση φρακτών. Θα σήμαινε ότι μία κρυφή συμφωνία γίνεται επίσημη απόφαση: Το σύνορο της ΠΓΔΜ παραμένει κλειστό. Η Μέρκελ έχει λυγίσει», καταλήγει το ρεπορτάζ του καναλιού ZDF. 



Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονη είναι η αντίδραση από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, εταίρο της Μέρκελ στον «μεγάλο συνασπισμό» της Γερμανίας αναφορικά με το κλείσιμο των συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», πρωτοκλασάτα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών όπως η Εύα Χεγκλ, αντιπρόεδρος της ΚΟ του SPD, υποστηρίζουν πως, το κλείσιμο της διαδρομής στα δυτικά Βαλκάνια δεν αποτελεί καμία λύση στην προσφυγική κρίση. 

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων που αναμένεται να υπογράψουν οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρεται το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας: «Irregular flows of migrants along the Western Balkans route are coming to an end; this route is now closed». Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η άμεση έναρξη επαναπροώθησης στην Τουρκία εντός 48 ωρών από τη στιγμή άφιξής τους σε ελληνικό έδαφος όλων των μεταναστών, ενώ η Ελλάδα καλείται να φροντίσει για την άμεση στέγαση τουλάχιστον 50.000 προσφύγων -εφαρμογή της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης