ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Βαρουφάκης: Περνάμε από τη δημιουργική ασάφεια στη δημιουργική σαφήνεια

Βαρουφάκης: Περνάμε από τη δημιουργική ασάφεια στη δημιουργική σαφήνεια

Μικρομεσαίοι τεχνοκράτες και μαθητευόμενοι μάγοι προσπάθησαν να αποδομήσουν το έργο της κυβέρνησης - Μας δίνει δύναμη η διαστρέβλωση, η χλεύη και η κακεντρέχεια

Βαρουφάκης: Περνάμε από τη δημιουργική ασάφεια στη δημιουργική σαφήνεια
Επίθεση στα τεχνικά κλιμάκια των τριών ευρωπαϊκών θεσμών εξαπέλυσε ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης αποδίδοντάς τους την αποκλειστική ευθύνη για την καθυστέρηση της εφαρμογής της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. 

«Μετατρέπουμε την δημιουργική ασάφεια που ήταν απαραίτητη για τις συζητήσεις με εταίρους για την συμφωνία «γέφυρα» σε δημιουργική σαφήνεια με συγκεκριμένα νομοσχέδια» είπε ο υπουργός Οικονομικών για να υποστηρίξει ότι τα δύο σχέδια νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών έγιναν «κόντρα σε μικρομεσαίους τεχνοκράτες που προσπαθούν να αποδομήσουν και επιβραδύνουν το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης γιατί νομίζουν ότι μπορούν να προάγουν και ενισχύουν τον καριερισμό τους σε διάφορα φόρουμ εκτός Ελλάδας».

Ο υπουργός δεν κατονόμασε ποιοι από τους εκπροσώπους των θεσμών επιχείρησαν να υπονομεύσουν την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, «φωτογράφισε» όμως τον κ. Ντεκλάν Κοστέλο ο οποίος έστειλε και την επιστολή με την οποία ζητούσε να αποσυρθούν τα νομοσχέδια για να μην θεωρηθούν μονομερείς ενέργειες.

Κλείσιμο
«Υπάρχουν μη εύλογες απαιτήσεις» αποκάλυψε ο κ Βαρουφάκης για να προσθέσει «από ασκούμενους μάγους που θα ήθελαν να επιστρέψουμε στην κατάσταση όταν εκείνοι νομοθετούσαν. Ο λόγος που υπήρξε καθυστέρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου δεν είναι ότι ολιγωρήσαμε ή δεν ικανοποίησαν οι μεταρρυθμίσεις μας. Κάποιοι θέλησαν την επόμενη της 20ης Φεβρουαρίου να ανατρέψουν την λογική της συμφωνίας και να μας επιστρέψουν στην 25η Ιανουαρίου. Γνωρίζετε  όλοι ότι η Ευρώπη λειτουργεί σε διάφορα επίπεδα».

Είπε δε πως τα τεχνικά κλιμάκια δεν έχουν εως σήμερα ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών για το τι στοιχεία θέλουν να τους προσκομίσει και πρόσθεσε «Ακόμα περιμένουμε τι στοιχεία θέλουν. Γι’ αυτό και η καθυστέρηση».

Υποστήριξε ότι η χθεσινοβραδινή απόφαση «αυτό που πετύχαμε με αίμα και πολύ καλή οργάνωση είναι το δικαίωμα αυτής της κυβέρνησης να είναι ιδιοκτήτης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος».  

«Κάποιοι είπαν ότι θα γράψουμε μόνοι μας το νέο μνημόνιο. Αν το μνημόνιο του 2010, 2011 και 2012 είχε γραφτεί στην Ελλαδα με στόχο την πραγματική μεταρρύθμιση, η χώρα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση» υποστήριξε για να συνεχίσει «Εμείς απαιτούμε να αποφασίζει αυτό κοινοβούλιο για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα».

Για τις επιθέσεις από τον διεθνή τύπο και η ατάκα προς το ΠΑΣΟΚ
Αναφορικά με τις επιθέσεις που δέχεται από ξένα ΜΜΕ ειπε: «ορισμένοι αναφέρθηκαν στο ζήτημα της επικοινωνίας και των δηλώσεών μου όπως μεταδόθηκαν στον διεθνή τύπο.  Βρείτε μου μια δήλωση εναντία στο εθνικό συμφέρον. Άλλο ο τρόπος και άλλο η ουσία όσων λες». Με εμφανή αγανάκτηση δε είπε «η διαστρέβλωση η χλεύη τους και η κακεντρέχεια όσων δεν θέλουν να βλέπουν πως η κυβέρνηση έχει άποψη για το πώς θα κυβερνήσει την χώρα μας δίνει δύναμη».

Πέραν αυτού, κάποιες αναφορές του υπουργού προκάλεσαν την αντίδραση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που άρχισαν να φωνάζουν από τα έδρανα. «Χαρείτε το 4% θα το έχετε για πολύ λίγο» τους απάντησε ο υπουργός για να εισπράξει τα χειροκροτήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.


Άλλο αναγκαία και άλλο ικανή συνθήκη

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι πολύ σύντομα θα κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων. Σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την τακτοποίηση των «κόκκινων» δανείων «δημιουργούνται οι αναγκαίες συνθήκες όχι όμως οι ικανές για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για τις ικανές συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης και νομοθετεί για τις αναγκαίες. Αυτό οφείλει να πράττει μια υπεύθυνη κυβέρνηση. Ετσι μετατρέπουμε την δημιουργική ασάφεια σε δημιουργική σαφήνεια»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης