PROTOTHEMA

Ελλάδα

Ο «φύλακας» της οργής

Παλαιοημερολογίτες έκαναν πορεία και ράντισαν με αγιασμό το γλυπτό «Phylax»

Με σημαίες, εικόνες και ψάλλοντας το απολυτίκιο του Αγίου Γεωργίου έφτασαν στο σημείο για να ξορκίσουν τον... δαίμονα - Να γκρεμιστεί ζητά με επιστολή του στον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου ο εφημέριος

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν ενορίτες του Ιερού Ναού Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης του Παλαιού Φαλήρου με αφορμή το άγαλμα «Phylax» που κοσμεί την είσοδο του δήμου και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. 


Με σημαίες, εικόνες και ψάλλοντας το απολυτίκιο του Αγίου Γεωργίου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι παλαιοημερολογίτες εφημέριος και ενορίτες έφτασαν στο σημείο όπου είναι τοποθετημένο το γλυπτό του Κωστή Γεωργίου και το ράντισαν με αγιασμό, καθώς για πολλούς η μορφή του παραπέμπει σε δαίμονα. 

Μάλιστα, ο εφημέριος του ναού κκ. Πατάπιος έστειλε επιστολή προς τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου στην οποία επισημαίνει ότι το έργο θίγει τη χριστιανική πίστη και το χαρακτιρίζει «στρατιώτη του Σατανά», ζητώντας παράλληλα να κατεδαφιστεί. 

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ημέρες ο Phylax έγινε στόχος βανδαλισμού, όταν άγνωστοι πέταξαν λευκές μπογιές στο γλυπτό.

Ολόκληρη η επιστολή του εφημέριου

Ως εφημέριος του Ιερού Ναού Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Παλαιού Φαλήρου, σάς γράφω αυτήν την επιστολή, σχετικά με το άγαλμα «PHYLAX»  που τοποθετήθηκε στον δήμο Παλαιού Φαλήρου. Πρόκειται για ένα θέμα μείζονος σημασίας, που έχει απασχολήσει πολύ τη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες, καθώς και το ποίμνιο του οποίου ηγούμαι.

Δεν θα αναφερθώ στην αισθητική του συγκεκριμένου έργου τέχνης, η οποία μπορεί να είναι και αμφιλεγόμενη. Θα αναφερθώ, όμως, στο πνεύμα που αποπνέει το συγκεκριμένο άγαλμα σε κάθε περαστικό που το αντικρύζει. Πρόκειται για ένα άγαλμα το οποίο θίγει το ορθόδοξο φρόνημα και προσβάλλει τη χριστιανική πίστη. 

Γνωρίζουμε όλοι ότι ένα άγαλμα τοποθετείται σε έναν δημόσιο χώρο προκειμένου να τιμήσει ένα πρόσωπο για την προσφορά του ή να εμπνεύσει ένα ιδεώδες στους πολίτες. Το συγκεκριμένο άγαλμα, κύριε Δήμαρχε, ποιο πρόσωπο τιμά για την προσφορά του; Αυτό που απεικονίζει είναι ένας δαίμονας, ανεξάρτητα από το παραπλανητικό όνομα «PHYLAX» (φύλακας, δηλαδή) που ο γλύπτης του έδωσε. 

Είναι ένας δαίμονας, στρατιώτης του σατανά, που όχι μόνο δεν πρέπει να τιμάται αλλά πρέπει να χλευάζεται και να περιφρονείται, ως πλάσμα βλάσφημο προς τον ίδιο τον Τριαδικό Θεό. Κι από την άλλη πλευρά, ποιο ιδεώδες προσπαθεί να εμπνεύσει στους πολίτες; Τον εγωισμό ή τον φθόνο που εμφωλεύει σε κάθε όργανο του σατανά;

Αναφέρατε σε συνέντευξή σας ότι  και στην αρχαιότητα οι κάτοικοι των ελληνικών πόλεων συνήθιζαν να στήνουν αγάλματα- φύλακες των πόλεών τους. 

Ξεχνάτε, όμως, ότι στην αρχαία Ελλάδα δεν ήταν γνωστός ο αληθινός Θεός. Από την έλευση του Ιησού Χριστού και μετά, ο αληθινός Θεός και οι δικοί Του στρατιώτες είναι αυτοί που πραγματικά μπορούν να προστατεύσουν μία πόλη. Και οι δικοί Του στρατιώτες σε καμία περίπτωση δεν είναι νυχτεριδόμορφα τέρατα, σαν αυτό που εσείς τοποθετήσατε στο Παλαιό Φάληρο. 

Αυτά τα τέρατα μόνο από σατανολάτρες αναγνωρίζονται, προσκυνούνται και λατρεύονται. Άλλωστε, κύριε Δήμαρχε, από πότε η ποιότητα και η έννοια ενός δημιουργήματος είναι συνάρτηση του χρονικού πλαισίου στο οποίο συνηθιζόταν να υπάρχει; Οτιδήποτε ανήκει στην αρχαιότητα είναι και αποδεκτό; Το μόνο κριτήριο ποιότητας που έχετε είναι η παλαιότητα; 

Αναφέρετε, ακόμη, το βιογραφικό του καλλιτέχνη που το δημιούργησε. Και  σάς ξαναρωτώ: το βιογραφικό ενός καλλιτέχνη είναι το εχέγγυο για την ποιότητα των δημιουργημάτων του; Το γεγονός ότι έχουν φιλοξενηθεί έργα του σε αξιόλογες εκθέσεις ανά τον κόσμο δεν αναιρεί το αντίχριστο μήνυμα που το έργο του «PHYLAX» φέρει. Άλλωστε, όπως κι εσείς θα έχετε παρατηρήσει, όλες οι αντιδράσεις γι΄ αυτό το έργο δεν σχετίζονται με την καλλιτεχνική του διάσταση αλλά με την πνευματική.

Δεν γνωρίζω πόσο κόστισε η δημιουργία και η τοποθέτηση αυτού του αγάλματος. Γνωρίζω, όμως, ότι το πνευματικό κόστος που αναλαμβάνετε απέναντι στον Θεό και τη συνείδηση του απλού πολίτη είναι μεγάλο. Η χώρα μας, είναι μια χώρα ελληνορθόδοξη, χριστοκεντρική. 

Τέτοια δημιουργήματα σε δημόσιους χώρους προκαλούν αντιδράσεις στους πολίτες, όπως, άλλωστε, θα έχετε πληροφορηθεί από έγκριτες ιστοσελίδες του διαδικτύου και του τύπου γενικότερα. Και οι αντιδράσεις από το λόγια φτάνουν στην πράξη. Όταν, λοιπόν, οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με τον δήμαρχο στον οποίο εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους στις εκλογές, αντιλαμβάνεστε ότι πέρα από το πνευματικό, επωμίζεστε κι ένα πολιτικό κόστος.

Κύριε Δήμαρχε, με την παρούσα επιστολή  κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για εσάς και τους συνεργάτες σας οι οποίοι συνέβαλαν σε όλο αυτό το εγχείρημα. Η τοποθέτηση του «καλλιτεχνικού» αυτού έργου σας καθιστά συμμέτοχο στη βλασφημία και συνένοχο με τον σατανά. Κατεδαφίστε το. Και τότε θα έχετε στο πλευρό σας τον Τριαδικό Θεό αλλά και κάθε πολίτη με ορθόδοξη συνείδηση και πίστη. Και, πιστέψτε με, είμαστε πολλοί.

Δείτε βίντεο: Παλαιοημερολογίτες έκαναν πορεία και ράντισαν με αγιασμό το άγαλμα "Phylax"


Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

χαχαχα08/01/201810:01

Ο Χριστός του Ρίο έχει 38 μέτρα ύψος! Βλέπεις πολλές αναλογίες με την περίπτωση που συζητάμε;

Απάντηση
Phylax05/01/201800:16

Μερικοί κατακρίνουν τη λατινική γραφή. Προφανώς αγνοούν ότι κι αυτή είναι ελληνική. Το σημερινό λατινικό αλφάβητο προέρχεται από παραλαβή ελληνικού αλφαβήτου, του αλφαβήτου της Κύμης (Cumean alphabet). To ότι οι πιο πολλοί αγράμματοι νεοέλληνες είναι αριστεροί, ακροδεξιοί, και ό,τι άλλο περίεργο, μεσαιωνικό, ψεκασμένο, συνωμοσιολογικό, παλαιοημερολογήτικο και σκοταδιστικό, δεν τους απαλλάσσει από την υποχρέωση να γνωρίζουν ότι το λατινικό είναι ουσιαστικά εξέλιξη ενός από τα αρχαία ελληνικά αλφάβητα. Καθόλου περίεργο βέβαια μέσα σε όλες τις αντιφάσεις τους. Π.χ. υμνούν τη χούντα, ενώ η χούντα οδήγησε στην καταστροφή και διχοτόμηση της Κύπρου. Υμνούν τους σερβοβόσνιους εθνικιστές που επιχείρησαν εθνοκάθαρση και γενοκτονία, οδηγώντας έτσι στον βομβαρδισμό της χώρας τους από τη διεθνή κοινότητα. Νομίζουν ότι είναι "πατριώτες" (sic) θέλοντας πότε να απομονώσουν την Ελλάδα από τον φυσικό της χώρο (Ευρώπη) και πότε να εγκαθιδρύσουν δικτατορία ή να απαγορεύουν στα παιδιά να πηγαίνουν εκδρομές στο εξωτερικό (η Βόρεια Κορέα και η Κούβα και οι περιορισμοί τους είναι δηλαδή σχεδόν ήδη εδώ).

Απάντηση
μπερδεμένος 04/01/201821:43

Εργο τέχνης λένε . Δεν καταλαβαίνω γιατί . Αγγελος της οργής λένε . Φτερωτός φουτσοκέφαλος λέω εγώ . Ο σατανάς λένε . Τον έχουν δεί άραγε ; Και μετά ακολουθούν : σκοταδιστές θρησκοταλιμπάν - θολοκουλτουριάρηδες δήθεν πρωτοπόροι και ταχαμού γνώστες της τέχνης - φασιστοειδή κάθε είδους .....μέσα στη σουρρεαλιστική παραφροσύνη ....Ελλάς το μεγαλείο σου !!!

Απάντηση
απόπειρα συμβιβασμού04/01/201818:12

Ωραία, δεν τους αρέσει το συγκεκριμένο γλυπτό. Ας μας προτείνουν τότε έργα παλαιοημερολογιτών καλλιτεχνών για να το αντικαταστήσουμε. Τί, δεν υπάρχουν παλαιοημερολογίτες καλλιτέχνες; Τότε, λυπάμαι, αλλά το γλυπτό μένει. Επόμενη ερώτηση παρακαλώ

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία