Το μπρα ντε φερ για τις τηλεοπτικές άδειες: Τα «χτυπήματα» ανά γύρο

Το μπρα ντε φερ για τις τηλεοπτικές άδειες: Τα «χτυπήματα» ανά γύρο

Πώς κινήθηκαν σε κάθε γύρο οι οχτώ υποψήφιοι - Η στρατηγική τους στη διαδικασία των 66 ωρών - Ποιος έκανε τα μεγαλύτερα «ανεβάσματα»

Το μπρα ντε φερ για τις τηλεοπτικές άδειες: Τα «χτυπήματα» ανά γύρο
Σε ένα εντυπωσιακό μπρα ντε φερ εξελίχθηκε η διαδικασία της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών
που ολοκληρώθηκε μετά
από 66 ώρες στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Οχτώ υποψήφιοι για σχεδόν τρεις ημέρες έκαναν «χτυπήματα» προκειμένου να διασφαλίσουν μια από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.
Κλείσιμο

Οι πρώτες πληροφορίες για το πώς εξελίχθηκε η διαδικασία που ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής είναι ενδεικτικές της «μάχης» που εξελίχθηκε στο κτήριο της ΓΓΕΕ και είχε ως τελικό αποτέλεσμα τέσσερις υπερθεματιστές να πάρουν τέσσερις τηλεοπτικές άδειες έναντι του αντιτίμου των 246 εκατ. ευρώ, ποσό που ακόμα και ο ίδιος ο
Νίκος Παππάς παραδέχθηκε ότι ξεπερνά τις προσδοκίες της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την διάρκειας 66 ωρών αναμέτρηση οι νικητές της διαδικασίας, κατά σειρά ανάδειξης των υπερθεματιστών με το αντίστοιχο τίμημα που προσέφεραν
είναι οι εταιρείες:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ, ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου με τελικό τίμημα 43,6 εκατομμύρια ευρώ.

2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα με τελικό τίμημα 52,6 εκατομμύρια ευρώ.

3. ΑΝΤΕΝΝΑ T.V. ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού με τελικό τίμημα 75,9 εκατομμύρια ευρώ.

4. ALTER EGO, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη με τελικό τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ.

Πώς πήρε την άδεια ο ΣΚΑΪ

Πρώτος εξασφάλισε τηλεοπτική άδεια ο ΣΚΑΪ μετά από 10 ώρες και 58 «χτυπήματα». Τα 43,6 εκατομμύρια που πόνταρε ο γενικός διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού του Φαλήρου Κώστας Κιμπουρόπουλος ήταν κατά 3,6 εκατ. ευρώ περισσότερα από το δεύτερο υψηλότερο ποσό των 40 εκατ. ευρώ που πόνταρε ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας. Τρίτη υψηλότερη προσφορά στον πρώτο γύρο ήταν του εκπροσώπου του ALPHA 30,5 εκατ. ευρώ και ακολούθησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης με 20,5 εκατ. ευρώ, ο Ιβάν Σαββίδης με 20 εκατ. ευρώ. Τα τρία χαμηλότερα αντίτιμα ήταν από την κυπριακή εταιρεία ITV CP (15,5 εκατ. ευρώ), τον ΑΝΤ1 (13,5 εκατ. ευρώ) και το STAR (8 εκατ. ευρώ).
Σημειώνεται ότι ο Θοδωρής Κυριακού εξ αρχής δεν συμμετείχε προσωπικά στη διαδικασία.

Η μονομαχία με νικητή τον Καλογρίτσα

Στον δεύτερο γύρο που έληξε με νικητή τον γιό του Χρήστου Καλογρίτσα, ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας ανέβασε κατά 12,6 εκατ. ευρώ την προσφορά του φτάνοντας τα 52,6 εκατ. ευρώ, ποσό που του εξασφάλισε τη δεύτερη άδεια. Στον ίδιο γύρο εντυπωσιακή ήταν η άνοδος των προσφορών από σχεδόν όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέβηκε στα 46,2 εκατ. ευρώ, ο ALPHA πήγε στα 41,5 εκατ. ευρώ, ο ΑΝΤ1 αύξησε το χτύπημά του κατά 23 εκατ. ευρώ (από τα 13,5 εκατ. ευρώ του πρώτου γύρου πήγε στα 36,5 εκατ. ευρώ) και Ο Ιβάν Σαββίδης από την πλευρά του μετακινήθηκε στα 38,5 εκατ. ευρώ. Αντίθετα το STAR έμεινε αμετακίνητο στα 8 εκατ. ευρώ ενώ η κυπριακή εταιρεία αύξησε μόνο κατά 2,5 εκατ. ευρώ την προσφορά της μένοντας πίσω στο «παιχνίδι».

Διπλασίασε την προσφορά του στον τρίτο γύρο ο ΑΝΤ1

Έχοντας φτάσει στον τρίτο γύρο, οπότε έμεναν μόνο δύο άδειες, τα πονταρίσματα αυξήθηκαν κατά πολύ από τους έξι εναπομείναντες συμμετέχοντες.
Πιο εντυπωσιακό ήταν το ανέβασμα του ΑΝΤ1, που υπερδιπλασίασε το ποντάρισμά του φτάνοντας τελικά λίγο μετά τις 11 το πρωί της Πέμπτης να προσφέρει 75,9 εκατ. ευρώ και έτσι να κατοχυρώσει την τρίτη από τις τέσσερις άδειες. Δεύτερος στο συγκεκριμένο γύρο ήταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης ο οποίος πρόσθεσε άλλα 17 εκατομμύρια στην προσφορά του φτάνοντας τα 63,8 εκατ. ευρώ. Τρίτος ήταν ο Ιβάν Σαββίδης ο οποίος ανέβηκε στα 52 εκατ. ευρώ ενώ ο ALPHA δια του Δημήτρη Φουρλεμάδη πρόσθεσε μόνο 4,5 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη προσφορά του (απο τα 41,5 εκατ. ευρώ πήγε στα 46 εκατ. ευρώ). Όσο για το STAR ανέβασε μόλις κατά 2 εκατ. ευρώ την προσφορά του ενώ αμετακίνητος στα 18 εκατ. ευρώ έμεινε ο Πάνος Κυριακόπουλος για την εταιρεία κυπριακών συμφερόντων.

Επισημαίνεται ότι ο Θοδωρής Κυριακού προσήλθε μεν στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης το πρωί της Τρίτης για το διαγωνισμό, αποχώρησε όμως πριν ξεκινήσει η διαδικασία της δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών για προσωπικούς λόγους.

Άλλα 10 εκατ. ευρώ από τον Μαρινάκη

Έχοντας πλέον φτάσει στο μεσημέρι της Πέμπτης, τρεις ημέρες, δηλαδή, μετά την έναρξη της διαδικασίας, και με μόνο μια άδεια να απομένει ο Βαγγελης Μαρινάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να μην την χάσει. Ανεβάζει, έτσι, την προσφορά του κατά 10 εκατ. ευρώ, στα συνολικά 73,9 εκατ. ευρώ και εξασφαλίζει την άδεια. Αντίθετα ο ALPHA που ανέβασε κατά 15 εκατ. ευρώ την προσφορά του (στα 61 εκατ. ευρώ από τα 46 εκατ. ευρώ) και ο Ιβάν Σαββίδης που έφτασε στα 61,5 εκατ. ευρώ δεν μπόρεσαν να χτυπήσουν την προσφορά της εταιρείας ALTER EGO αλλά διασφάλισαν μόνο ότι πλέον θα είναι οι δύο πρώτοι επιλαχόντες. Όσο για το STAR ανέβηκε μόνο μέχρι τα 13,5 εκατ. ευρώ ενώ η κυπριακή εταιρεία για τρίτο συνεχόμενο γύρο έμεινε στα 18 εκατ. ευρώ.
Πού σταμάτησαν τα πονταρίσματα των «χαμένων» σε κάθε γύρο
Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για κάθε άδεια χωρίζεται σε δύο διαδικασίες. Κατά την πρώτη συμμετέχουν όλοι οι υποψήφιοι που καλούνται σε κάθε «χτύπημα» της επιτροπής να απαντήσουν εάν δέχονται ή όχι το οριζόμενο τίμημα. Οσο υπάρχει προσφορά από τουλάχιστον τρεις παίκτες η επιτροπή ανεβάζει το τίμημα. Όταν μείνουν δύο διεκδικητές τότε η διαδικασία περνά στην δεύτερη φάση των κλειστών ελεύθερων προσφορών από την οποία νικητής βγαίνει όποιος δώσει τα περισσότερα.

Υπο αυτά τα δεδομένα και σύμφωνα με τις πληροφορίες για την πορεία των διαγωνισμών διαπιστώνονται τα εξής:

Ο Α’ γύρος για την πρώτη άδεια έληξε στα 31 εκατ. ευρώ ποσό που φαίνεται να αποδέχθηκαν οι Καλογρίτσας και SKAI. Οι δύο τους μπήκαν στην μονομαχία με την εταιρεία του κ. Γ. Αλαφούζου να επικρατεί με 43,6 εκατ. ευρώ έναντι 40 εκατ. ευρώ του αντιπάλου του.

Αντίστοιχα, για την δεύτερη άδεια οι περισσότεροι διεκδικητές «άντεξαν» τα χτυπήματα εως τα 41,5 εκατ. ευρώ. Όταν η επιτροπή ανέβασε το τίμημα στα 42 εκατ. ευρώ έμειναν στο παιχνίδι μόνο οι Καλογρίτσας και Μαρινάκης. Οι δύο επιχειρηματίες μπήκαν στην Β φάση από την οποία επικράτησε ο πρώτος με ποσό 52,6 εκατ. ευρώ

Επίσης, για την τρίτη άδεια τα «χτυπήματα» έφτασαν εως τα 52,5 εκατ. ευρώ για να μείνουν δύο διεκδικητές. Ο κ.Μαρινάκης και ο Στρατής Λιαρέλης (Ant1) ήταν οι μόνοι που πρόσφεραν το συγκεκριμένο ποσό και ως εκ τούτου πέρασαν στον επόμενο γύρο όπου επικράτησε ο εκπρόσωπος του Ant1 με προσφορά 75,9 εκατ. ευρώ.

Η διεκδίκηση της τέταρτης άδειας έγινε μεταξύ των κ.κ. Β. Μαρινάκη, Δ. Κοντομηνά και Ι. Σαββίδη που «κονταροχτυπήθηκαν» εως τα 61 εκατ. ευρώ.

Στα 61,5 εκατ. ευρώ η εταιρεία του κ. Κοντομηνά αποχώρησε από την διεκδίκηση και οι κ.κ. Σαββίδης και Μαρινάκης μπήκαν στην διαδικασία των κλειστών προσφορών με τον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού να κερδίζει προσφέροντας 73,9 εκατ. ευρώ.


Δείτε τα χτυπήματα ανά γύρο


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης