Επελέγησαν οι 16 φοιτητές για τις υποτροφίες της Γιάννας Αγγελοπούλου στο Ίδρυμα Κλίντον

Επελέγησαν οι 16 φοιτητές για τις υποτροφίες της Γιάννας Αγγελοπούλου στο Ίδρυμα Κλίντον

Οι φοιτητές συνδέονται με 12 Σχέδια Πρωτοβουλιών που εγκρίθηκαν για το φετινό Πρόγραμμα, μετά την αξιολόγηση 40 προτάσεων, από 108 υποψηφιότητες

Επελέγησαν οι 16 φοιτητές για τις υποτροφίες της Γιάννας Αγγελοπούλου στο Ίδρυμα Κλίντον
Tέσσερις φοιτήτριες και δώδεκα φοιτητές επελέγησαν να συμμετάσχουν στο φετινό Πρόγραμμα Υποτροφιών Angelopoulos CGIU, που πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Οι 16 συνολικά φοιτητές συνδέονται με 12 Σχέδια Πρωτοβουλιών που εγκρίθηκαν για το φετινό Πρόγραμμα, μετά την αξιολόγηση 40 προτάσεων, από 108 υποψηφιότητες.
Από τα 12 Σχέδια που επελέγησαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης τα 6 αφορούν επιχειρηματικότητα/κοινωνική δράση, τα 4 ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα ενώ 2 κινούνται στον χώρο της κοινωνικής υγείας. 

Πέρα από τα σχέδια αυτά (2 από τα οποία συνδέονται με δράσεις οι οποίες έχουν ήδη εφαρμοσθεί από υποτρόφους προηγουμένων ετών), 3 ακόμη επελέγησαν για ενίσχυση, ενώ αποτελούν συνέχιση παλαιότερων πρωτοβουλιών του Προγράμματος Υποτροφιών οι οποίες μάλιστα είχαν λάβει ευρύτερη δημοσιότητα τον τελευταίο καιρό.

Τα φετινά σχέδια αφορούν:

Κλείσιμο
Α. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ/ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

1. Ενίσχυση της πρωτοβουλίας Success Academy, με την οποία τελειόφοιτοι και απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποκτούν πρόσθετες δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να αναζητήσουν απασχόληση με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Έχει παρατηρηθεί ότι οι επιχειρήσεις προτιμούν να προσλαμβάνουν ανθρώπους με τουλάχιστον τριετή εμπειρία, πράγμα που αφήνει εκτός τους πρόσφατους πτυχιούχους.

2. Δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας που φέρνει σε επαφή εργοδότες με ανεξάρτητους επαγγελματίες: στη συγκεκριμένη πλατφόρμα οι εργοδότες μπορούν να αναρτούν τα έργα που επιδιώκουν να αναθέσουν, ενώ οι επαγγελματίες να υποβάλλουν προτάσεις.  Με τις τωρινές συνθήκες της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα πρόκειται για μια προσπάθεια πρακτικής αναζήτησης ευκαιριών απασχόλησης. 

3. Δημιουργία της διαδικτυακής υπηρεσίας SupermarketNow, στην οποία τα πολυκαταστήματα μπορούν να αναρτούν τα προϊόντα που διαθέτουν, οι δε πελάτες να παραγγέλνουν και να εξασφαλίζουν την παράδοση "on demand" μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα προϊόντα που επιθυμούν. Με την υπηρεσία αυτή επιχειρείται η εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου και η βελτίωση της εξυπηρέτησης των καταναλωτών.

4. Αξιοποίηση του Προγράμματος MindSpace που προωθεί την καινοτομία και επιχειρηματικότητα δημιουργώντας ένα χώρο συνεργασίας στο ΕΜΠ (MindSpace Lab) όπου θα μπορούν ενδιαφερόμενοι φοιτητές και άλλοι νέοι να συνεργάζονται σε ομάδες, για εφαρμογές σε τομείς όπως η ρομποτική ή η τεχνητή νοημοσύνη. 

5. Το Πρόγραμμα Κnit2Lead θα επιδιώξει να δώσει σε γυναίκες που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση (από προβλήματα υγείας και εξάρτησης ουσιών μέχρι φυλακισμένες), την ευκαιρία να αναπτύξουν την ικανότητά τους για παραγωγή ρούχων και αντικειμένων απὀ χρησιμοποιημένα υλικά, ώστε να αποκτήσουν μια αίσθηση δημιουργικότητας, παραγωγικής απασχόλησης αλλά και ένα ενδεχόμενο έσοδο.

6. Το Πρόγραμμα Geek Islands έρχεται να συνδέσει την αξιοποίηση της τεχνολογίας για τον γυναικείο πληθυσμό του πετυχημένου προγράμματος Code it Like a Girl, με την οργάνωση σειράς εργαστηρίων για παιδιά, κορίτσια και γυναίκες στα Ελληνικά νησιά. Επιδίωξη είναι η απόκτηση τεχνολογικών δεξιοτήτων, καθώς και η προβολή των απομακρυσμένων Ελληνικών νησιών.

Β. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ

7. Χρήση Unmanned Aerial Vehicles (UAV’s)/ τηλεκατευθυνόμενων ιπτάμενων οχημάτων καθώς και δορυφορικών στοιχείων για την παρακολούθηση της αγροτικής παραγωγής και των μετεωρολογικών ή άλλων στοιχείων  που αφορούν στις καλλιέργειες.

8. Συνέχιση της πρωτοβουλίας "ΑΓΡΟΠΑΡΑΓΩ". Πρόκειται για μια πρωτοβουλία προώθησης της καλλιέργειας και διάθεσης βοτάνων που βελτιώνουν την οικονομική απόδοση της καλλιεργούμενης γης, σε ορεινές περιοχές. 

9. Πειραματική ανάπτυξη και διάδοση της βιολογικής καλλιέργειας του δημητριακού ζέα (triticum diccocum), για το οποίο παρατηρείται ενδιαφέρουσα ζήτηση και δυνατότητα διάδοσης στην ελληνική αγορά πέρα από το σκληρό και μαλακό σιτάρι που είναι γνωστά στην παραγωγή. 

10. Μελέτη, διαμόρφωση και εφαρμογή στην πράξη σχεδίου κατάρτισης νέων Ελλήνων, για την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό των πληρωμάτων αλιευτικών σκαφών που δεν έχουν νεότερες ηλικίες στην στελέχωσή τους και αναγκάζονται να προσλαμβάνουν αλλοδαπούς. Σκοπός του σχεδίου είναι πέρα από τις νέες θέσεις εργασίας, η διατήρηση της Ελληνικής Παράδοσης στην αλιεία.

Γ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

11. Εφαρμογή (ΑΡΡ) σε κινητά τηλέφωνα (GIVMED) με την οποία τα κοινωνικά φαρμακεία που έχουν σημαντική έλλειψη φαρμάκων να μπορούν να τα προμηθεύονται από δωρεές ανθρώπων που έχουν περίσσευμα φαρμακευτικών σκευασμάτων που μένουν αχρησιμοποίητα.

12. Επιδιώκεται ο σχεδιασμός και εν συνεχεία η δημιουργία συσκευής με την οποία θα παράγεται στην Ελλάδα το σύνολο των εξαρτημάτων που αποτελούν τα εμφυτεύματα οδοντικής προσθετικής. Η συσκευή αυτή θα μπορεί να είναι διαθέσιμη με περιορισμένο κόστος στους ενδιαφερόμενους της οδοντιατρικής κοινότητας. 


Πέρα απ' αυτά τα σχέδια, από το φετινό Πρόγραμμα Υποτροφιών αποφασίστηκε να χορηγηθεί συνεχιζόμενη στήριξη στις πρωτοβουλίες προηγουμένων ετών:

BLOOD_E (BLOODE.org), που κινητοποιεί τον εθελοντισμό στον κρίσιμο τομέα της αιμοδοσίας,

GEOMISO (GEOMISO.com), που συνδυάζει πρωτοποριακά το Computer Aided Design με το Computer Aided Engineering, και

Kaloudia (Kaloudia.gr), μια ιντερνετική πλατφόρμα προβολής και διάθεσης, τοπικών αγροτικών προϊόντων.

Στις φετινές υποτροφίες από τα σχέδια που εγκρίθηκαν, 4 προέρχονται απο το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, 3 προήλθαν απὀ το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 2 από το Πολυτεχνείο Κρήτης και 1 απὀ το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. 

Το Clinton Global Initiative University 2016 θα διοργανωθεί 1-3 Απριλίου, στο Πανεπιστήμιο Berkeley στην Καλιφόρνια.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης