Άδωνις Γεωργιάδης: Έχουμε πόλεμο με το κάπνισμα

Άδωνις Γεωργιάδης: Έχουμε πόλεμο με το κάπνισμα

Τετραπλασιάστηκε το ποσοστό των παθητικών καπνιστών στα εστιατόρια τα τελευταία 4 χρόνια - Τα φάρμακα που βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας

Άδωνις Γεωργιάδης: Έχουμε πόλεμο με το κάπνισμα
Σε… πόλεμο με το κάπνισμα βρίσκεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Μάλιστα, ένα από τα «όπλα» που πρόκειται να ενεργοποιηθούν αφορά στην αποζημίωση των σκευασμάτων για τη διακοπή του καπνίσματος από τα ασφαλιστικά ταμεία.
 
«Όσον αφορά στο υπουργείο Υγείας έχουμε κάνει πραγματικά όλα όσα μπορούμε θεσμικά να κάνουμε σε αυτή την προσπάθεια. Οι οδηγίες που έχουμε από τον Πρωθυπουργό και η προσωπική μας πεποίθηση για τη ζημιά που κάνει το κάπνισμα στη δημόσια υγεία, μας κατατάσσει στους σφοδρούς πολέμιους αυτής της συνήθειας» επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια  συνέντευξης Τύπου που  διοργάνωσε στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS) σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και την Εθνική Επιτροπή για τον Έλεγχο του Καπνίσματος.
 
Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ίδια συνέντευξη αναφορικά με την έκθεση των Ελλήνων στο παθητικό κάπνισμα. Μάλιστα, ο καθηγητής Ιατρικής Γιάννης Τούντας χαρακτήρισε το παθητικό κάπνισμα ως μείζονα απειλή. Συγκριτική μελέτη που παρουσίασε έδειξε ότι μέσα σε ένα έτος -από το 2010 έως το 2011- αυξήθηκε κατά 13%  - από 29% σε 41%- το ποσοστό του πληθυσμού που εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα στην εργασία του. Στα εστιατόρια το ποσοστό των παθητικών καπνιστών τετραπλασιάστηκε –από 9% που ήταν το 2009 έφτασε στο 38% το 2013. Στα μπαρ/ καφετέριες, το 60% δήλωσε υψηλό παθητικό κάπνισμα το 2013, έναντι του 16% το 2010.
 
Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το βασικό πρόβλημα στη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι η νοοτροπία των Ελλήνων: «έχουμε μείνει πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα, κυρίως λόγω νοοτροπίας» δήλωσε, εκφράζοντας παράλληλα τα έντονα αρνητικά συναισθήματα που του προκαλεί αυτή η κατάσταση  - «θλίβομαι και εξοργίζομαι» είπε χαρακτηριστικά.
 
Στη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης παρουσιάστηκε η νέα επιστημονική ιστοσελίδα www.smokehaz.eu  της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας μέσω της οποίας θα παρέχεται σε όλους τους φορείς που σχετίζονται με την εφαρμογή μιας πολιτικής υγείας τεκμηριωμένη επιστημονική πληροφόρηση. Με έναν ιδιαίτερο τρόπο «υποδέχτηκε» την επιστημονική ιστοσελίδα ο καθηγητής Peter Barnes, επικεφαλής της Πνευμονολογικής Κλινικής  του Ιmperial College του Λονδίνου και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, επιλέγοντας να αναφερθεί στις πιο μελανές συνέπειες του καπνίσματος.  «Ένας στους 8 θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλεται σε ασθένειες του αναπνευστικού. Πάνω από το 50% των θανάτων οφείλονται σε καρκίνους των πνευμόνων ή σε χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσο και είναι άμεσα σχετιζόμενοι με το κάπνισμα» είπε ο Βρετανός καθηγητής.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης