Το άγχος σου είναι δημιουργικό ή παθολογικό;

Το άγχος σου είναι δημιουργικό ή παθολογικό;

Συχνά πρόκειται για ένα λειτουργικό συναίσθημα, το οποίο μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε διάφορες δυσκολίες που συναντάμε στη ζωή μας

stress
Το άγχος, η ανησυχία, η πίεση είναι συναισθήματα που βιώνουμε τακτικά πλέον στη ζωή μας, αφού οι ρυθμοί της, οι αυξημένες υποχρεώσεις, η απουσία προσωπικού χρόνου και η οικονομική στενότητα μας έχουν επηρεάσει, άλλους λίγο κι άλλους πολύ.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι το άγχος είναι ένα γνώριμο και οικείο συναίσθημα για όλους. Τόσο οι ενήλικες, όσο και τα παιδιά βιώνουν άγχος, ανησυχία ή φόβο υπό ορισμένες συνθήκες.

Ως άγχος ορίζεται ως:

«μία δυσάρεστη αίσθηση ανησυχίας, που συχνά συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα, όπως ο πονοκέφαλος, η εφίδρωση, η ταχυκαρδία, ο πόνος στο στήθος και το άτομο δυσκολεύεται να παραμείνει ήρεμο για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Το άγχος, θα λέγαμε πως είναι ένα λειτουργικό συναίσθημα, το οποίο μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε διάφορες δυσκολίες που συναντάμε στη ζωή μας.

Για παράδειγμα…
μας κινητοποιεί σε περιόδους εξετάσεων, στην απειλή ενός κινδύνου, κ.α. Επομένως, μας ενεργοποιεί και μας προετοιμάζει να ανταπεξέλθουμε στις εκάστοτε δύσκολες και νέες συνθήκες.

Ωστόσο, όταν το βίωμα του είναι υπερβολικό σε ένταση, δυσανάλογο σε σχέση με το ερέθισμα που το προκαλεί και με μεγάλη διάρκεια, τότε μετατρέπεται σε… παθολογικό.

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης