Οι ειδικοί προειδοποιούν: «Kάντε παιδί στην ώρα σας!»

pre_641

Οι ειδικοί προειδοποιούν τις γυναίκες που καθυστερούν τη μητρότητα λόγω οικονομικών πιέσεων και επαγγελματικών υποχρεώσεων

«Κάντε παιδί στην ώρα σας», προειδοποιούν οι ειδικοί σε θέματα γονιμότητας καλώντας τις γυναίκες να μην καθυστερούν την μητρότητα.

Ο γυναικείος πληθυσμός χάνει τα καλύτερα χρόνια της γονιμότητάς του λόγω οικονομικών πιέσεων όπως και επαγγελματικών υποχρεώσεων αλλά και φιλοδοξιών, επισημαίνουν οι γιατροί προσθέτοντας πώς μόλις οι γυναίκες αποφασίσουν να κάνουν παιδί, τότε ξεκινούν τον αγώνα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», το 75% των γυναικών καθυστερούν τη μητρότητα επειδή δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος της οικογένειας.

Η καθηγήτρια Κάθριν Χουντ, σύμβουλος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS), έχει εργαστεί επί πολλά χρόνια βοηθώντας τα ζευγάρια να συλλάβουν.

Η ίδια προειδοποιεί ότι οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν βοηθούν πάντα...

«Οι οικονομικές πιέσεις αναγκάζουν τις γυναίκες να καθυστερούν το όνειρό τους να αποκτήσουν μωρό. Κι όταν το αποφασίζουν ,ανακαλύπτουν ότι οι πιθανότητες είναι εναντίον τους από τη στιγμή που ξεκινούν τις προσπάθειες», επισημαίνει η ίδια.

Στην έρευνα συμμετείχαν χίλιες γυναίκες ηλικίας 18-45 ετών. Με βάση τα πορίσματά της:

1. Όλες οι γυναίκες ήθελαν να γίνουν μητέρες.

2. Για το 56%, ο ιδανικός χρόνος για την έναρξη οικογένειας ήταν από 25 έως 30 ετών.

3. Τα 3/4 παραδέχτηκαν ότι μέχρι να κλείσουν τα 30, δεν ήθελαν να αποκτήσουν παιδί.

4. Το 51% δήλωσε ότι τα σχέδια τους για να γνωρίσουν την μητρότητα θα επηρεαστούν ή έχουν ήδη επηρεαστεί από την καριέρα τους.

5. Το 44% υποστήριξε ότι το στεγαστικό ήταν ένα θέμα που φρέναρε τα σχέδιά τους για οικογένεια.

«Οι γυναίκες μαθαίνουν με σκληρό τρόπο ότι δεν μπορούν να έχουν όλα», επισημαίνει στη βρετανική εφημερίδα «DailyMail» η Βρετανή καθηγήτρια.

«Η αλήθεια είναι ότι η γονιμότητα είναι συχνά εκτός ελέγχου μας και κανένας προγραμματισμός και προετοιμασία δεν μπορεί να φρενάρει το γεγονός ότι η γονιμότητα των γυναικών αρχίζει να μειώνεται απότομα, αλλά και η γονιμότητα των ανδρών δεν πάει πίσω», προσθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι γυναίκες στις ΗΠΑ αποκτούν το πρώτο τους παιδί στην ηλικία των 28 ετών, κατά μέσο όρο.

Στη Βρετανία, ο αριθμός των «ηλικιωμένων» μαμάδων έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των γυναικών, ηλικίας 35 έως 39 ετών, που γίνονται για πρώτη φορά μαμάδες, έχει διπλασιαστεί από το 1990, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των βρετανικών αρχών. Επιπλέον, το 54% των μωρών που γεννιούνται στη Βρετανία, έχουν μητέρες ηλικίας 30 ετών και άνω.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Akis

Η γιαγιά μου, μου έλεγε: "Παιδί όταν πρέπει. Όχι όταν θέλεις."

Με 500-600 ευρώ το μήνα το μέσο ζευγάρι δεν μπορεί να ανοίξει σπίτι.

Οι περισσότεροι νέοι θέλουν αλλά δεν μπορούν.Δεν μιλάμε πια ούτε για κακομαθημένους ούτε για καριερίστες που από επιλογή το τρενάρουν.Αυτά ίσχυαν στα 90's και στα 00's.Τη δεκαετία αυτή πολύ απλά δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.Ούτε και υπάρχει κάποιος στην οικογένεια των νέων να τσοντάρει οικονομικά,με τους συνταξιούχους των 500 ευρώ που ούτε τα φάρμακά τους δεν μπορούν να αγοράσουν.Και φυσικά κανείς δεν νοιάζεται για μια στοιχειώδη πολιτική αντιμετώπισης του δημογραφικού που είναι το Νο1 πρόβλημα της χώρας.Για να το αντιμετωπίσεις πρέπει να ρίξεις βάρος σε πολιτικές για το 1ο και για το 2ο παιδί ώστε να ξεμπλοκάρεις τα ζευγάρια (ο Σπανούλης μπορεί οικονομικά να κάνει και 5 και 10 παιδιά και δεν έχει ανάγκη από καμιά κοινωνική πολιτική,όμως το μέσο ζευγάρι,που με τα χίλια ζόρια κάνει 1 ή 2,έχει τεράστια ανάγκη).

Συνθήκες σημερινής ζωής

Ένα νεαρό ζευγάρι σπουδάζει, κάνει καριέρα και κυρίως δεν έχει αρκετά χρήματα. Ένας άνδρας συνήθως μέχρι τα 45 δεν έχει αρκετή οικονομική άνεση για να ζήσει μια δική του οικογένεια. Εκτός και αν θέλουν να κάνουμε όλοι όπως οι Ρομά ή οι μετανάστες και να ζούμε χωρίς σπουδές, χωρίς σταθερή εργασία, με ζητιανιά και επιδόματα...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

vaping

Μελέτη δείχνει ότι οι Έλληνες που επιχειρούν να «σβήσουν» για πάντα το συμβατικό τσιγάρο στρέφονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο σε μια προσπάθεια διακοπής της καπνιστικής συνήθειας

7