Είστε «μαμά» για νεογέννητα γατάκια; Πώς θα τα φροντίσετε και θα τους φτιάξετε γάλα

Είστε «μαμά» για νεογέννητα γατάκια; Πώς θα τα φροντίσετε και θα τους φτιάξετε γάλα

Σας έλαχε η φροντίδα νεογέννητων γατιών; Τι πρέπει να ξέρετε για τις ανάγκες τους. Πώς να τους φτιάξετε γάλα και να θωρακίσετε την υγεία τους

210329132325_cat-15-1280x854
Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να βρίσκονται νεογνά ορφανά γατάκια στους δρόμους.

Και κάθε ζωόφιλος θα φροντίσει για την επιβίωσή τους.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που αναλάβετε καθήκοντα «μαμάς», μάθετε πως υπάρχει συνταγή για να τους φτιάξετε και γάλα, που να περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, μας «φωτίζει» σχετικά με τις ανάγκες των νεογνών γατιών που στερούνται τη μαμά τους.



Η νεογνική περίοδος για τα ορφανά γατάκια, όπως για όλα τα ζώα, είναι κρίσιμη για τη ζωή τους. Η έλλειψη του μητρικού γάλατος, σε συνδυασμό με την απουσία της μητέρας τους, βάζει σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Κλείσιμο
Υπάρχουν κάποιες φορές, που η μαμά γάτα δεν μπορεί θηλάσει τα μωρά γατάκια, ή πεθαίνει. Έτσι, καλούμαστε εμείς να φροντίσουμε τα μικρά.

Η νεογνική περίοδος για τα μωρά γατάκια αρχίζει με τη γέννησή τους και διαρκεί έως δύο εβδομάδες.

Τα μωρά, όταν γεννηθούν, βρίσκονται σε μια αρκετά πρώιμη κατάσταση και είναι απόλυτα εξαρτημένα από τη φροντίδα της μητέρας τους. Το ποσοστό θνησιμότητας αγγίζει το 40%.

Ειδικά οι πρώτες 36 ώρες είναι αρκετά κρίσιμες για τη ζωή τους. Τα μωρά, με το που γεννιούνται, αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο σωματικό στρες με την αλλαγή περιβάλλοντος.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να τα κρατήσουμε, όσο μπορούμε, σε ένα ήσυχο, ζεστό μέρος, με τη λιγότερη δυνατή ανθρώπινη παρουσία.

Όπως όλα τα θηλαστικά, η μαμά γάτα παράγει ένα ειδικού τύπου γάλα – το πρωτόγαλα (colostrum).



Παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά διατροφής, μαζί με παθητική ανοσία με την μορφή ανοσοσφαιρίνων (αντισώματα) και άλλων βιοενεργών στοιχείων, τα οποία απορροφούνται από τα εντερικά τοιχώματα των νεογνών.

Τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία αποτελούνται από πρωτεΐνη. Όταν απορροφούνται από τον οργανισμό, τα αντισώματα που αποκτούνται με αυτόν τον παθητικό τρόπο προσφέρουν προστασία από αρκετές μολυσματικές ασθένειες.

Βλέπουμε, λοιπόν, πως η φύση έχει προνοήσει με μεγάλη σοφία για την υγεία και για την προστασία του είδους.

Τα συστατικά αυτού του γάλακτος διαφοροποιούνται στις πρώτες 72 ώρες από τη γέννηση των νεογνών, και το γάλα γίνεται πλήρες όσο περνάνε οι ώρες, με διακυμάνσεις στην πρωτεΐνη και τα λιπίδια, μεταξύ άλλων.

Το μητρικό γάλα, λοιπόν, είναι απαραίτητο για την υγεία και τη σωστή ανάπτυξή τους.



Πώς μπορούμε να φροντίσουμε τα νεογέννητα που στερούνται τη μαμά τους;

Μπορούμε να αγοράσουμε ένα προϊόν εμπορίου, όμως αν ακολουθούμε έναν φυσικό τρόπο ζωής, ή αν δεν έχουμε πρόσβαση σε ένα τέτοιο προϊόν και θέλουμε να προσφέρουμε, όσο γίνεται, αυτά τα οφέλη στα νεογέννητα, τότε έχουμε τη δυνατότητα εναλλακτικής σπιτικής φόρμουλας, η οποία μιμείται, όσο γίνεται, τη φυσική σύσταση του μητρικού γάλακτος.

Ο διακεκριμένος κτηνίατρος Dr. Pitcairn μας λέει για τα συστατικά που θα χρειαστούμε, ώστε να φτιάξουμε το γάλα των γατιών.

Όπως αναφέραμε, χρειάζεται να ανεβάσουμε τα ποσοστά πρωτεΐνης στο γάλα που θα φτιάξουμε, ώστε να φτάσουμε τα επίπεδα του γάλακτος της μαμάς τους.

Γι’ αυτό θα χρειαστεί να προσθέσουμε, στη βάση γάλακτος που θα χρησιμοποιήσουμε, σκόνη άγευστης ζωικής πρωτεΐνης, κι όχι φυτικής, την οποία μπορούμε να αγοράσουμε από ένα κατάστημα με βιολογικά προϊόντα.

Θα πρέπει να προσέξουμε να περιέχει τουλάχιστον 80% πρωτεΐνη από ζωικές πηγές: καζεΐνη γαλακτοαλβουμίνη, αλβουμίνη αυγού.



Σε αντίθεση με τη φυτική πρωτεΐνη, όπως η πρωτεΐνη σόγιας, η ζωική πρωτεΐνη θα προσφέρει τις ειδικές ανάγκες σε αμινοξέα, που έχουν ανάγκη τα ορφανά γατάκια.

Ας δούμε αναλυτικά τα συστατικά της φόρμουλας γάλακτος, η οποία αποτελείται από πρωτεΐνη, υδατάνθρακα και λιπαρά.

Συστατικά:

● 2 κούπες πλήρες κατσικίσιο γάλα. Επιλέγουμε κατσικίσιο γιατί είναι όσο πιο κοντά γίνεται στο μητρικό γάλα της γάτας.

● 2 μεγάλα ολόκληρα αυγά (χωρίς το τσόφλι) – ιδανικά βιολογικά

● 5 κουτ. γλυκού σκόνη ζωικής πρωτεΐνης

● 1/8 κουτ. γλυκού σκόνη από τσόφλι αυγού, ή ½ κουτ γλυκού οστεάλευρο, ή 350 mg calcium lactate, ή calcium gluconate

● Μια πολυβιταμίνη για ενήλικες γάτες που να περιέχει ταυρίνη (την πολτοποιούμε σε σκόνη στο γουδί). Αν η πολυβιταμίνη μας δεν έχει ταυρίνη, προσθέτουμε 100 mg σκόνη ταυρίνης.

Ανακατεύουμε καλά όλα τα συστατικά και ζεσταίνουμε το μείγμα σε θερμοκρασία σώματος. Δεν θέλουμε να είναι κρύο, αλλά ούτε και πολύ ζεστό.

Δοκιμάζουμε τη θερμοκρασία στον καρπό μας.

Η συνταγή αυτή θα μας δώσει περίπου τρεις κούπες γαλακτικής φόρμουλας.

Ταΐζουμε τα μωρά γατάκια με ειδικό μπιμπερό.

Είναι σημαντικό, το γάλα να παραμείνει ζεστό, οπότε έχουμε ένα δοχείο με ζεστό νερό, ώστε να το διατηρήσουμε στη σωστή θερμοκρασία.

Ταΐζουμε το κάθε γατάκι μέχρι να μεγαλώσει ελαφρώς το στομάχι του -δεν θέλουμε να τεντώσει, αλλά ελαφρώς να μεγαλώσει. Υπολογίστε ότι θα δώσετε περίπου 1 ½ κουτ. γλυκού.



Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης