Επίμονη βραχνάδα: Ποια επικίνδυνη νόσο μπορεί να κρύβει – Τι να κάνετε

Επίμονη βραχνάδα: Ποια επικίνδυνη νόσο μπορεί να κρύβει – Τι να κάνετε

Το κύριο σύμπτωμα με το οποίο εκδηλώνεται ο καρκίνος του λάρυγγα είναι η βραχνάδα, ή μία αλλαγή στη φωνή που επιμένει για περισσότερο από 2-4 εβδομάδες. H Κ. Σταματία Βλάχου Ωτορινολαρυγγολόγος, Διευθύντρια Γ΄ ΩΡΛ Κλινικής Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου Metropolitan General μας ενημερώνει για τον καρκίνο του λάρυγγα, τα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης και τα θεραπευτικά μέσα για την αντιμετώπιση της νόσου

191120162951_laimos
Ο λάρυγγας είναι ένα όργανο που βρίσκεται στον τράχηλο, το λαιμό, και συμμετέχει σε τρεις βασικές λειτουργίες, την αναπνοή, την ομιλία και την κατάποση. Ο καρκίνος του είναι μία σοβαρή κακοήθης πάθηση της οποίας η συχνότητά δεν είναι πολύ μεγάλη-2,76 περιπτώσεις/έτος ανά 100.000 πληθυσμού- αλλά εμφανίζει σημαντική αύξηση τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Είναι 5 φορές συχνότερη στους άνδρες, αυξάνεται με την ηλικία και αφορά κυρίως τους άνω των 60 ετών. Αν και σοβαρή, η νόσος μπορεί να προληφθεί, αφού για το 90% των περιπτώσεων ευθύνεται το κάπνισμα-ενεργητικό και παθητικό- η κατάχρηση αλκοόλ και ο συνδυασμός τους, παράγοντες δηλαδή που μπορούν να τροποποιηθούν. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αυξάνεται το ποσοστό ασθενών που δεν καπνίζουν, αλλά εμφανίζουν καρκίνο λάρυγγα σχετιζόμενο με λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, HPV.

Το κύριο σύμπτωμα με το οποίο εκδηλώνεται ο καρκίνος του λάρυγγα είναι η βραχνάδα, ή μία αλλαγή στη φωνή που επιμένει για περισσότερο από 2-4 εβδομάδες. Μπορεί επίσης να υπάρχει πονόλαιμος, δυσφαγία, ωταλγία, βήχας και αιμόπτυση, δύσπνοια σε προχωρημένα στάδια ή μία μάζα στον τράχηλο. Ωστόσο η αλλαγή στη φωνή είναι εκείνη που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ειδικά στους καπνιστές.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης